Μέσα στη ζεστασιά του comfort zone μας, νιώθουμε ασφάλεια και οικειότητα. Συχνά, είναι δύσκολο να βρούμε το κίνητρο να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας. Όσο περισσότερο όμως μένουμε κολλημένοι εκεί, τόσο περισσότερες ευκαιρίες χάνουμε για να βουτήξουμε σε νέες εμπειρίες.

Για να αρχίσεις να βγαίνεις σιγά σιγα από το comfort zone σου, χρειάζεται θέληση και αλλαγή νοοτροπίας. Κάθε βήμα που κάνεις για να διευρύνεις τη ζώνη άνεσής σου, οδηγεί σε προσωπική ανάπτυξη, μάθηση και επιτυχία.

Τι ακριβώς είναι το comfort zone;

Το comfort zone (η ζώνη άνεσης), είναι μια ψυχολογική κατάσταση στην οποία ένα άτομο νιώθει άνετα, επαναπαύεται, “βολεύεται” και δε δοκιμάζει νέα πράγματα. Μέσα στο comfort zone, οι άνθρωποι συνήθως δεν δοκιμάζουν νέες εμπειρίες ή δεν αναλαμβάνουν προκλήσεις. Συμμετέχουν μόνο σε δραστηριότητες που τους είναι οικείες, γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται ότι “ελέγχουν” το περιβάλλον τους.

Οι άνθρωποι παραμένουν στη ζώνη άνεσής τους για να αποφύγουν συναισθήματα άγχους ή στρες και πόνου. Οτιδήποτε βρίσκεται έξω από τη ζώνη άνεσης, δημιουργεί αβεβαιότητα και η αβεβαιότητα δημιουργεί άγχος. Φυσικά, οι άνθρωποι αποφεύγουν αυτά τα συναισθήματα και είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη ζώνη άνεσής τους. Εξάλλου, γιατί να το κάνουν;

Όσο άνετη κι αν φαίνεται, αυτή η ασφαλής φούσκα εμποδίζει τους ανθρώπους από την προσωπική τους ανάπτυξη και από το να κάνουν τα πράγματα που θέλουν, αλλά δεν έχουν το θάρρος να κάνουν. Για παράδειγμα, η παραμονή σε μια μη ικανοποιητική δουλειά για χρόνια, μπορεί να σε κουράζει ψυχολογικά. Παρόλα αυτά, δε βγαίνεις από το comfort zone σου. Ξέρεις ότι είσαι ικαν@ για περισσότερα, αλλά το να τολμήσεις να προκαλέσεις τα όριά σου, σε φοβίζει επειδή είναι κάτι αβέβαιο.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εγκαταλείψουμε το comfort zone μας;

Στο comfort zone μας, όλα είναι προβλέψιμα, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε, ενώ σε περίπτωση που βγούμε από αυτό, θα έρθουμε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα. Στο μυαλό μας αβεβαιότητα = κίνδυνος = φόβος. Έτσι, ακόμα και αν ξεπεράσουμε την αβεβαιότητα, ο φόβος θα μας εμποδίσει.

Ακόμη και αν θέλουμε να εξελιχθούμε, η έλξη της ζώνης άνεσης είναι ισχυρή. Επειδή είναι ασφαλές και εύκολο, είναι φυσικό να θέλουμε να παραμείνουμε εκεί. Βέβαια, το να μένουμε εκεί σημαίνει ότι δεν προχωράμε ποτέ μπροστά και δεν αναπτυσσόμαστε. Όμως τότε, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσεις τη ζωή που ζεις, αφού δεν τολμάς ποτέ να ρισκάρεις.

Εκτός από την ασφάλεια και την έλξη της ζώνης άνεσης, κάτι ακόμα που μας εμποδίζει να εγκαταλείψουμε το comfort zone μας, είναι η σταθερότητα που έχουμε φτιάξει στη ζωή, τις συνήθειες και τη νοοτροπία μας. Πείθουμε ασυνείδητα τον εαυτό μας, ότι δεν έχουμε τις απαραίτητες δεξιότητες για να κάνουμε ή να πετύχουμε κάτι. Αυτό συνεπάγεται λιγότερα κίνητρα, λιγότερες ευκαιρίες και μηδενική εξέλιξη. Όμως η αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών ξεκινούν με μια ισχυρή προθυμία για εξέλιξη.

Πώς θα βγεις από το comfort zone σου;

Ο καλύτερος τρόπος για να βγεις από το comfort zone σου, είναι να το επεκτείνεις σταδιακά και να ανακαλύψεις τις πραγματικές σου δυνατότητες, να πετύχεις τους στόχους σου και να ζήσεις μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.

Κάνε ένα πράγμα που πάντα ήθελες: Ένα χόμπι ή μία δραστηριότητα που πάντα σου άρεσε, αλλά ποτέ δεν τολμούσες να ξεκινήσεις.

Άλλαξε τη ρουτίνα σου: Οι υγιείς συνήθειες φτιάχνουν και υγιείς ρουτίνες. Όταν όμως κάποιος παγιώνεται υπερβολικά στη ρουτίνα του, τότε θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να “ταρακουνηθεί”. Αν για παράδειγμα εργάζεσαι εξ αποστάσεως από την άνεση του σπιτιού σου, δοκίμασε την επόμενη φορά να δουλέψεις από μία καφετέρια ή ένα workspace που να σε εμπνέει.

Διάλεξε έναν φόβο και αντιμετώπισέ τον: Πρέπει να είσαι γενναί@ για να βγεις από το comfort zone σου. Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις με μικρά βήματα τον κάθε φόβο σου. Αν για παράδειγμα σε κυριεύει το άγχος στη σκέψη και μόνο ότι θα χρειαστεί να μιλήσεις δημόσια, τότε προσπάθησε να το εξασκήσεις με small talk σε κάθε ευκαιρία. Μόλις εξοικειωθείς, θα ξεπεράσεις και το φόβο σου.

Εμπλούτισε τις δεξιότητές σου: Όσο ζούμε μαθαίνουμε. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις μια νέα γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο. Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις μια νέα δεξιότητα, η οποία θα ενισχύσει τις εργασιακές σου ικανότητες και θα σου δώσει μια ανώτερη θέση στην εργασία σου.

Ταξίδεψε σε ένα νέο μέρος: Τα ταξίδια πάντα βοηθούν στο να βγεις από το comfort zone σου και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Θα ανακαλύψεις νέα μέρη και κουλτούρες και θα δεις τη ζωή από μία διαφορετική οπτική.

Το να βγεις από το comfort zone σου, θα σε κάνει προσαρμοστικ@, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενώ αν τολμήσεις, δε θα μετανιώνεις στο μέλλον για πράγματα που δε δοκίμασες. Ξεκίνα αναγνωρίζοντας με το τι βρίσκεται μέσα στη ζώνη άνεσής σου, θέσε στόχους και υιοθέτησε μια θετική στάση ζωής. Βρες συνοδοιπόρους με τους ίδιους στόχους και βήμα βήμα, θα καταφέρεις να βγεις από το comfort zone σου!