Εάν είσαι απ’ αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη δύναμη της αναπνοής, η ιδέα ότι μπορείς να αλλάξεις την κατάστασή σου απλά αλλάζοντας τον τρόπο που εισπνέεις και εκπνέεις μπορεί να φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.
Σίγουρο είναι, ότι η αναπνοή είναι κάτι που κάνουμε όλη μέρα, αυτόματα. Ωστόσο, όταν κατευθύνεις την αναπνοή σου με συγκεκριμένους τρόπους είναι ουσιαστικά το φυσικό αντίστοιχο της μεταλλαγής: Η μετάλλαξη χρησιμοποιεί το μυαλό για να ηρεμήσει το σώμα, και η αναπνοή χρησιμοποιεί το σώμα για να καταπραΰνει το μυαλό. Είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεκριμένες ασκήσεις αναπνοής για χαλάρωση, όπως η αναπνοή της σελήνης, μπορούν να σε μεταφέρουν σε μια πιο ήρεμη και νοητική κατάσταση, ιδανική για γρήγορη υπνηρεμία.

Όπως και άλλες ασκήσεις αναπνοής για ύπνο, η αναπνοή της σελήνης εκμεταλλεύεται τη σύνδεση της αναπνοής με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, λέει ο καρδιολόγος και ιατρός λειτουργικής ιατρικής, Sanjay Bhojraj, MD, σε άρθρο στο Well&Good. Η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος χαλαρώνει το σώμα με τον επιβραδυνόμενο παλμό και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ταυτόχρονα, αυτή η παρασυμπαθητική δραστηριότητα μειώνει επίσης το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, βάζοντάς σε, σε μια κατάσταση ηρεμίας που είναι απαραίτητη για την πρόσβαση σε βαθύ ύπνο.

Τι είναι η αναπνοή της σελήνης;

Μια αρχαία ινδική πρακτική αναπνοής που ονομάζεται chandra bhedana pranayama στα Σανσκριτικά (που μεταφράζεται ελαφρά σε “αναπνοή διαπερασμού της σελήνης”), η αναπνοή της σελήνης περιλαμβάνει την αναπνοή μέσω του αριστερού ρουθουνιού, λέει η εκπαιδεύτρια γιόγκα Nikita Desai, ιδιοκτήτρια του Arya Yoga Studio.
Το όνομα προέρχεται από την ιδέα της φιλοσοφίας στη yoga, ότι όλοι έχουμε μια σεληνιακή ενέργεια στο αριστερό μέρος του σώματός μας και μια ηλιακή ενέργεια στο δεξί μέρος. Ακολούθως, συνδεόμενος με το δεξί μέρος σου, επιτρέπεις στο σώμα σου να αξιοποιήσει μια φωτεινή και αναζωογωνητική ενέργεια, ενώ η σύνδεση με το αριστερό μέρος (π.χ., με την αναπνοή της σελήνης) σου, επιτρέπει να επιβραδύνεις και να σταθεροποιηθείς.
“Η αναπνοή της σελήνης είναι πραγματικά μια καλή [τεχνική] να κάνεις αν νιώθεις ανησυχία, αλλά είναι επίσης μια καλή να κάνεις αν προσπαθείς να κοιμηθείς και αντιμετωπίζεις προβλήματα με τις φευγαλέες σκέψεις πριν τον ύπνο,” αναφέρουν οι ειδικοί.  Πράγματι, οι ανήσυχες ή στρεσαριστικές σκέψεις τη νύχτα μπορούν σίγουρα να σε κρατήσουν ξύπνιο, και μια άσκηση αναπνοής όπως η αναπνοή της σελήνης μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί αυτός ο κύκλος άγχους και απώλειας ύπνου.

Ποια είναι τα οφέλη της αναπνοής της σελήνης για χαλάρωση και ύπνο;

Ενώ η αναπνοή της σελήνης υπάρχει εδώ και αιώνες, πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη της για την ψυχολογική ευημερία και τον ύπνο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αναπνοή της σελήνης μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο συμβάλλει στη χαλάρωση, την ανάρρωση και την πέψη. Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο και ειδικό στην ύπνο Ραζ Ντασγκούπτα, MD, κύριο ιατρικό σύμβουλο του Sleep Advisor, “οι άνθρωποι που εξασκούν την αναπνοή της σελήνης αναφέρουν μειωμένο άγχος, βελτιωμένο ύπνο και αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης”.

Πώς να δοκιμάσεις την αναπνοή  της σελήνης; 

Ένα κομμάτι της ομορφιάς της αναπνοής της σελήνης είναι, ότι μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σχεδόν όποτε και όπου θέλεις. “Έχουμε στο μυαλό μας ότι η γιόγκα πρέπει να είναι 30 λεπτά, 45 λεπτά ή μία ώρα, αλλά ακόμα και δύο λεπτά εκτελεσμένα ακόμα και στο γραφείο σας στη μέση της ημέρας είναι καλύτερα από το να μην κινείτε καθόλου το σώμα σας”, λένε οι ειδικοί. “Όσον αφορά την αναπνοή, είναι ακόμη πιο ισχυρή επειδή δεν χρειάζεται καν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου.” Είναι διακριτική και δεν απαιτεί εξοπλισμό ή σύνολο δεξιοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς επίσης να απευθυνθείς στην αναπνοή της σελήνης, όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς.”

Tα βήματα για να μπορέσεις να εξασκήσεις την αναπνοή της σελήνης

  1. Βρες μια άνετη θέση και τοποθέτησε τον αντίχειρά σου πάνω στο δεξί σου ρουθούνι για να το κλείσεις
  2. Εισέπνευσε μέσα από το αριστερό σου ρουθούνι
  3. Απελευθέρωσε τον αντίχειρά σου από το δεξί σου ρουθούνι και εξέπνευσε μέσα από τη μύτη ή το στόμα
  4. Εισέπνευσε μέσα από το αριστερό σου ρουθούνι και επανέλαβε, στοχεύοντας σε μια σταθερή ρυθμίζουσα αναπνοή με εισπνοές και εκπνοές ίδιου μήκους.
Η αναπνοή της σελήνης είναι σχετικά εύκολη να κατανοηθεί και συνδέεται με σημαντικά οφέλη. Την επόμενη φορά που νιώθεις νευρικός ή ανήσυχος, είτε πριν από μια σημαντική επαγγελματική παρουσίαση ή πρώτη συνάντηση είτε, όταν ο νους σου δεν σταματά να τρέχει πριν τον ύπνο, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις την αναπνοή της σελήνης (chandra bhedana pranayama) προς όφελός σου.