Να είσαι η ενέργεια που θες να ελκύεις, λένε κάποιοι. Ωστόσο, υπάρχουν μέρες -ή και μήνες- που κάτι τέτοιο είναι απλό μόνο στα λόγια. Πόσες φορές μπήκες στη διαδικασία να σκεφτείς ότι μάλλον είναι δικό σου πρόβλημα το ότι τα βλέπεις όλα μαύρα; Ότι συμπεριφέρεσαι λίγο περισσότερο σαν drama queen απ’ ότι πρέπει; Και πόσες φορές, “κρίντζαρες”, όπως λένε, από την υπερβολική αισιοδοξία μερικών ανθρώπων; Ξέρω, πολλές.

Η τοξική θετικότητα είναι σημείο των καιρών μας

Όπως δε γίνεται να είσαι μονίμως μέσα στη “μαυρίλα”, έτσι δε γίνεται να είσαι και μόνιμα μέσα στην τρελή χαρά. Όσο κι αν τα social media προσπαθούν σε “ταΐσουν” με την ιδέα ότι είναι στο χέρι σου αποκλειστικά να τα βλέπεις όλα άσπρα, αυτό όχι μόνο δεν είναι εφικτό, αλλά δεν είναι και υγιές. Ιδιαίτερα μάλιστα την εποχή του lockdown και του covid19, η τοξική θετικότητα υπήρχε ακόμα κι εκεί που δεν την έβλεπες. Κι αυτό ίσως ήταν το χειρότερο.

Η ιδέα ότι αν σκέφτεσαι μονίμως θετικά, θα σου συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα, είναι ουσιαστικά μία απάτη

Δεν το έμαθες πρώτα εδώ, αλλά η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Κυριολεκτικά. Τη μία μέρα είσαι στην κορυφή του κόσμου και την άλλη στα τάρταρα να παλεύεις με το μέσα σου. Κι αυτό είναι απολύτως ΟΚ. Για το λόγο αυτό, άσε για λίγη στην άκρη τις θεωρίες της σύγχρονης κουλτούρας μας περί ευτυχίας, και κάτσε να αφουγκραστείς τα συναισθήματά σου.

Η life coach, Roo Davies, έχει έναν καλό λόγο να πιστεύει ότι η υπερβολική αισιοδοξία μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα:

Η σκέψεις που περιστρέφονται γύρω από το “Πρέπει να είμαι πιο θετικός/ή”, μπορούν πραγματικά να σαμποτάρουν οποιαδήποτε προσπάθειά μας να υιοθετήσουμε μία πιο αισιόδοξη ματιά προς τα πράγματα. Επαναλαμβάνοντας αυτό μονίμως στον εαυτό μας, τον κρίνουμε, τον πιέζουμε και αυξάνουμε διαρκώς τις προσδοκίες μας.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει και η υγιής θετικότητα

Ευτυχώς, είναι αρκετοί αυτοί που έχουν ξεκινήσει να μιλάνε συχνότερα για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την πετύχουμε. Το καλό, επίσης, είναι ότι μπορούμε πια να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει μια αποδεδειγμένη συνταγή ή προσέγγιση που θα μας κάνει όλους ευτυχισμένους.

Γενικότερα, υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης που ίσως σε βοηθήσουν, σύμφωνα με τη coaching ψυχολόγο, Rosie Peacock. Για καθετί καλό που βιώνεις, απόλαυσε την εμπειρία. Για τις αρνητικές εμπειρίες και συναισθήματα, προσπάθησε να τα αναγνωρίσεις, να μην τα αρνηθείς, να τα επεξεργαστείς και τελικά να τα αφήσεις να φύγουν.

Tο να υιοθετήσεις μία πιο αισιόδοξη ματιά, δε σημαίνει ότι πρέπει να έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Αν για παράδειγμα, σε αγχώνει η συνέντευξη για τη δουλειά, μη σκέφτεσαι όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα αποτύχεις. Αντίθετα, εστίασε σε τι μπορεί να σε βοηθήσει εκείνη τη στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να είναι μερικά βίντεο για βελτιώσεις τα soft skills σου.

Μπορείς επίσης, για κάθε αρνητική σκέψη που κάνεις, να γράψεις άλλες 10 θετικές που μπορούν να τη “σκεπάσουν”. Αν δεν βρίσκεις 10, δεν πειράζει. Σκέψου όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα. Σημασία έχει να αναγνωρίζεις των αρνητικών σχέσεων, του άγχους ή του στρες και να το αντιμετωπίζεις ενεργά.

Όλα αυτά, όμως, είναι ενδεικτικά

Αν η ψυχούλα σου σου λέει ότι θες να κάτσεις ένα ολόκληρο ΣΚ βλέποντας Netflix και τρώγοντας πατατάκια, μπορείς να το κάνεις. Ίσως να είναι αυτός ο δικός σου μηχανισμός αντιμετώπισης. Δώσε όμως την υπόσχεση στον εαυτό σου, ότι η Δευτέρα θα είναι μία ευκαιρία να αναθεωρήσεις τις κακές σκέψεις. Που ξέρεις; Ίσως μέχρι τότε να έχουν φύγει.

Photo by @Korneevamaha