Σίγουρα, έχεις ακούσει για ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, Κυριακές αυτοφροντίδας και θετικές επιβεβαιώσεις, αλλά είχες ακούσει ποτέ για «οικονομική ευεξία»; Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, περισσότερες από τις μισές εταιρείες προσφέρουν πλέον προγράμματα οικονομικής ευεξίας και μεγάλα πανεπιστήμια όπως το UCLA έχουν ξεκινήσει τα ίδια προγράμματα για τους φοιτητές τους.

Τι είναι η οικονομική ευεξία;

Η οικονομική ευεξία είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: υγιή οικονομικά.

Νιώθεις έτοιμ@ να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε οικονομική κρίση, έχεις τον έλεγχο της εξόφλησης του χρέους, ξέρεις τι έρχεται και τι βγαίνει και δεν αισθάνεσαι άγχος για την οικονομική σου κατάσταση (ανεξάρτητα από το εισόδημα που βγάζεις).

Αλλά η οικονομική ευημερία δεν τελειώνει με το να έχεις «αρκετά» χρήματα και να ξέρεις τι να κάνεις με αυτά. Η διαφορά μεταξύ της οικονομικής ευεξίας και της χρηματοοικονομικής παιδείας είναι ότι η οικονομική ευεξία αναγνωρίζει ότι τα χρήματα δεν είναι ο τελικός προορισμός (δηλαδή, ο τελικός στόχος δεν είναι απλώς να κερδίσεις πολλά). Αντίθετα, τα χρήματα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να ζήσουμε την πιο ευτυχισμένη, υγιή και καλύτερη ζωή μας.

Το χρήμα είναι ένα σύστημα συναλλαγών. Ανταλλάσσεις την ενέργεια της ζωής σου με οτιδήποτε θέλεις για να κάνεις τη ζωή σου πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή και καλύτερη. Σκέψου το: Τα χρήματα είναι απλά μια απτή ανταλλαγή για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, της ενέργειας, του πάθους και της εμπειρίας που βάζεις στη ζωή σου. Το πώς διαχειρίζεσαι, επενδύεις και ξοδεύεις τα χρήματά σου όχι μόνο υπαγορεύει τα μελλοντικά σου οικονομικά, αλλά υποσυνείδητα στέλνει επίσης ένα μήνυμα στον εαυτό σου σχετικά με την αξία της ενέργειας της ζωής σου.

Γιατί είναι σημαντική η οικονομική ευεξία;

Σκέψου την ευημερία σου ως μια πίτα. Υπάρχει το κομμάτι της διατροφής, της γυμναστικής και της ανακούφισης από το άγχος. Ίσως γνωρίζεις ακόμη ότι οι δυνατές σχέσεις και η ικανοποιητική επαγγελματική ζωή είναι επίσης σημαντικά κομμάτια της πίτας. Αλλά τα οικονομικά είναι επίσης ένα κομμάτι της πίτας ευεξίας σου, καθώς είναι ένα τεράστιο μέρος της ζωής.

Τα οικονομικά είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες κι -όπως πολλοί από εμάς γνωρίζουμε πολύ καλά- το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την ευημερία μας.

Πέρα από το άγχος που συνοδεύει την κακή οικονομική ευεξία, η ευεξία στα οικονομικά είναι ένα εργαλείο που βοηθά τη ζωή μας να είναι καλύτερη. Είναι να ξέρουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που έχουμε για την ευημερία μας (και να αυξήσουμε αυτά τα χρήματα για περισσότερη ευημερία).

Σκέψου: να επιτύχουμε οτιδήποτε μας κάνει ευτυχισμένους, είτε είναι να δημιουργήσουμε ένα σπίτι, να φροντίσουμε μια οικογένεια ή να έχουμε εκπληκτικές εμπειρίες, καθώς και να ξοδέψουμε χρήματα για την υγεία μας, είτε πρόκειται για απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, συμμετοχή στο γυμναστήριο ή τακτικές συνεδρίες βελονισμού.

Ο τελικός στόχος δεν είναι στην πραγματικότητα να έχουμε πολλά χρήματα. Ο στόχος είναι να ξοδεύουμε τα χρήματα μας, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο υγιείς και ευτυχισμένοι. Δεν εννοώ ότι μπορείς να ξοδέψεις όλο το μισθό σου σε ρούχα και παπούτσια. Εννοώ ότι στο τέλος της ζωής σου, θα μπορείς να ανατρέχεις σε πολλές δεκαετίες εμπειρίας, αναμνήσεων και ευτυχίας που πέτυχες εν μέρει λόγω του τρόπου με τον οποίο ξόδεψες τα χρήματά σου.

Η οικονομική ευεξία αντιμετωπίζει το χρήμα ως κοινό στρεσογόνο παράγοντα και επίσης θεωρεί τα χρήματα ως εργαλείο που βοηθά να είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Τα καλά νέα; Μπορείς να το προσθέσεις στη ρουτίνα σου ανεξάρτητα από το εισόδημά σου ή την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Προϋπολογισμός με βάση αυτό που σου φέρνει χαρά

Να είσαι προσεκτικ@ σχετικά με το πώς θέλεις να ξοδέψεις την ενέργεια της ζωής σου. Σου φέρνει πραγματικά χαρά να πίνεις ποτά με αυτόν τον φίλο που δεν διασκεδάζεις ή να αγοράζεις το τοπ που δεν θα καταλήξεις ποτέ να φορέσεις; Η διαχείριση των χρημάτων σου με βάση το τι σου φέρνει χαρά και τι δεν σου φέρνει χαρά θα μειώσει το άγχος που προκαλείται από τη δαπάνη χρημάτων για τις διακοπές, τα είδη και εμπειρίες που αγαπάς πραγματικά.

Εκπαιδεύεσαι τον εαυτό σου

Το μεγάλο οικονομικό άγχος προέρχεται από το αίσθημα εκπαίδευσης. Τι στο καλό είναι όλοι αυτοί οι τύποι λογαριασμών, πώς μπορώ να εξοφλήσω το χρέος και τι μπορώ πραγματικά να «αντέξω οικονομικά;» Η απλή εκπαίδευση του εαυτού σου μπορεί να αφαιρέσει πολύ άγχος, να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα χρήματά σου και να ανακαλύψεις τι αξίζεις.

Επένδυσε στον εαυτό σου

Ακριβώς όπως επενδύεις χρήματα σε μετοχές για να κερδίσεις περισσότερα από αυτά που επένδυσες αρχικά με την πάροδο του χρόνου, μπορείς να επενδύσεις χρήματα και σε άλλα πράγματα: πάρε τη συνδρομή στο γυμναστήριο, αγόρασε αυτό το διαδικτυακό μάθημα ή ψώνισε βιολογικά είδη παντοπωλείου. Μια άλλη συμβουλή οικονομικής ευεξίας: Όσο περισσότερα χρήματα βάζεις σε κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι να το διατηρήσεις ως συνήθεια. Αποφάσισε ποιες θέλεις να είναι οι συνήθειές σου και στη συνέχεια επένδυσε τα χρήματά σου για να τις πετύχεις.

Κάνε την παρακολούθηση των χρημάτων σου μέρος της ρουτίνας σου

Εάν δεν ελέγχεις τακτικά τα αντίγραφα κίνησης της πιστωτικής σου κάρτας, τον λογαριασμό ελέγχου και τυχόν άλλους λογαριασμούς ή κάρτες, πρέπει να αρχίσεις να το κάνεις. Κάνε έναν οικονομικό έλεγχο μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας σου. Βγάλε τον εαυτό σου σε ένα ραντεβού για καφέ για να θέσεις κάποιους οικονομικούς στόχους στην αρχή της εβδομάδας ή βάλε μια μάσκα προσώπου και μελέτησε τα τραπεζικά αντίγραφα το βράδυ της Κυριακής. Αυτό όχι μόνο μπορεί να μειώσει το πρόσθετο άγχος εντοπίζοντας απάτες μέσω πιστωτικών καρτών το συντομότερο δυνατό ή γνωρίζοντας εάν πλησιάζεις το πιστωτικό σου όριο, αλλά θα γνωρίζεις επίσης πώς δαπανώνται τα χρήματά σου και θα ελέγχεις περισσότερο τα οικονομικά σου.

Αυτοματοποίησε την αποταμίευση

Ο κανόνας είναι να πληρώσεις πρώτα τον ”προηγούμενο εαυτό σου” (χρέος) και μετά να πληρώσεις τον ”μελλοντικό σου εαυτό” (αποταμιεύσεις). Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την εξοικονόμηση χρημάτων ή θέλεις να αρχίσεις να αποταμιεύεις για αυτές τις μεγάλες αγορές ζωής που θα σε κάνουν ευτυχισμέν@, προσπάθησε να αυτοματοποιήσεις, ώστε να μην χρειάζεται να το σκέφτεσαι. Ακόμα κι αν είναι μόλις 5 ευρώ, δημιούργησε μια αυτόματη κατάθεση ή μετέφερέ την σε ξεχωριστό λογαριασμό από κάθε μισθό. Είναι σαν να βάζεις σύντομους, εύκολα εφικτούς στόχους, ώστε να νιώθεις ότι πλησιάζεις πιο κοντά σε αυτό που θέλεις περισσότερο στη ζωή, και επίσης φέρνει σαφήνεια να ξέρεις πόσα χρήματα μπορείς να ξοδέψετε για τα καθημερινά σου έξοδα και αγορές για να απολαμβάνεις ακόμα τη στιγμή. Το κλειδί είναι να αποθηκεύσεις ό,τι μπορείς, αλλά να θυμάσαι ότι το νόημα της εξοικονόμησης είναι να μπορέσεις τελικά να το ξοδέψεις. Μην ξεχνάς να ξοδεύεις για πράγματα που πραγματικά θέλεις.

Ξόδεψε χρήματα για να είσαι πιο ευτυχισμέν@

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι δεν έχεις χρήματα να ξοδέψεις, υπάρχει τρόπος να αναδιατάξεις τον προϋπολογισμό σου για πράγματα που θα σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμέν@;

Εάν μια περιποίηση προσώπου σε φέρνει σε μια κατάσταση ευδαιμονίας για προσπάθησε να δεις πού μπορείς να βρεις τα χρήματα για αυτό, τουλάχιστον μία φορά κάθε λίγους μήνες. Προσπάθησε για ένα μήνα για παράδειγμα να φτιάξεις το μεσημεριανό σου στο σπίτι, και να μην παραγγείλεις.

Έτσι τα χρήματα που δεν ξόδεψες θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην περιποίηση προσώπου, που θα σε κάνει να χαλαρώσεις. Λένε ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας προσφέρουν έναν πιο ικανοποιητικό, λιγότερο αγχωτικό τρόπο ζωής (ανεξάρτητα από το εισόδημά σου).

Και αυτό είναι βέβαιο ότι θα σε κάνει ευτυχισμέν@.