Ακριβώς όπως ένα παντελόνι τζιν μπορεί να το νιώθεις πιο σφιχτό μετά από το φαγητό, έτσι και τα δάχτυλα σου μπορούν επίσης να διογκωθούν. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγω στην κατακράτηση υγρών.

Η κατακράτηση αυτή συμβαίνει κυρίως από την αυξημένη πρόσληψη αλατιού, η οποία είναι φυσιολογική και συνήθως προσωρινή. Ωστόσο και η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει προσωρινό πρήξιμο. Φυσικά, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, όπου τα δάχτυλά σας συρρικνώνονται προσωρινά (ή συστέλλονται) κατά τη διάρκεια του χειμώνα που ο καιρός είναι πιο κρύος.

Αν τα δαχτυλίδια σου λοιπόν μοιάζουν ξαφνικά σαν να ‘’μίκρυναν’’ μην ανησυχείς. Δεν μπήκαν στο πλύσιμο. Μπορεί να φταίει είτε κάτι που έφαγες είτε ο καιρός. Ναι, τόσο απλά.

Ένας τρόπος για να ‘’επαναφέρεις’’ τα δάχτυλα σου στο φυσιολογικό τους μέγεθος είναι να βάλεις τα χέρια σου κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό ή να τα βυθίσεις σε ένα μπολ με πάγο. Το κρύο θα πρέπει να βοηθήσει το πρήξιμο να μειωθεί.

Από την άλλη αν ξαφνικά τα δαχτυλίδια σου είναι πολύ μεγάλα, καλό θα είναι να μην φας αλάτι αλλά να περιμένεις μερικές μέρες πριν τα ξαναφορέσεις. Έτσι θα σιγουρευτείς πως δεν θα τα χάσεις σε ανύποπτο χρόνο.

Μπορεί τα πρησμένα δάχτυλα να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό;

Εάν υποψιάζεσαι ότι η κατακράτηση υγρών ή οι περιβαλλοντικές αλλαγές δεν είναι ο λόγος που δεν σου κάνουν τα δαχτυλίδια σου, τότε ίσως πρέπει να το ψάξεις λίγο περισσότερο με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Ορισμένες καταστάσεις που απαιτούν ιατρική φροντίδα περιλαμβάνουν πιθανούς τραυματισμούς, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ακόμα και αντίδραση σε κάποιο είδος φαρμάκου ή συστατικού.

 Ωστόσο πιο μόνιμες αλλαγές στα δάχτυλα θα μπορούσαν να προκληθούν από αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί  βλάβη στις αρθρώσεις του χεριού, και μερικές φορές πρήξιμο των ιστών γύρω από τις αρθρώσεις.

Γενικότερα θα ήταν καλό να γνωρίζεις πως οποιοδήποτε πρήξιμο στα δάχτυλα δεν διορθώνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει σίγουρα να αξιολογηθεί από κάποιο γιατρό.