Μόλις χώρισες από μια μακροχρόνια σχέση. Μόλις πήρες διαζύγιο. Οι γονείς σου και οι παιδικοί σου φίλοι ζουν μακριά. Η καλύτερη σου φίλη παντρεύεται, μετακομίζει ή σε προδίδει. Έχεις μετακομίσει στο εξωτερικό. Τί έχουν όλες αυτές οι περιπτώσεις κοινό;

Σε προκαλούν να είσαι για λίγο μόνη. Για πολλούς ανθρώπους, η ιδέα του να είναι μόνοι για κάποιο χρονικό διάστημα, φαντάζει αβάσταχτη και έτσι, καταφεύγουν σε λάθος επιλογές.

Όταν δεν σου αρέσει να είσαι μόνος/η , είναι εύκολο να μπεις σε μια κακή σχέση επειδή νιώθεις πως έτσι θα είναι καλύτερα απο το να είσαι μόνος – αυτό άλλωστε σε φοβίζει. Αλλά, αν μάθεις να αγαπάς τις στιγμές που είσαι μόνος, η επόμενη σχέση που πιθανότατα θα προκύψει θα είναι σίγουρα καλύτερη απο οποιαδήποτε άλλη με την οποία θα είχες συμβιβαστεί.

Ακολουθούν τα 10 πράγματα που με βοήθησαν να εκτιμήσω το χρόνο που πέρασα μόνος μου και αποτέλεσαν το κλειδί για την μετέπειτα ευτυχισμένη και επιτυχημένη ερωτική ζωή μου.

  1. Γυμνάσου

Η καλή φυσική κατάσταση είναι το βασικό κλειδί για την ευτυχία. Τώρα που έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ξεκίνα να τρέφεσαι σωστά και να ασκείσαι. Όταν νιώθεις καλά με το σώμα και την υγεία σου, η αυτοπεποίθηση σου αυξάνεται και σίγουρα θα νιώσεις πιο χαρούμενη.

  1. Κάνε κάτι που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις – αλλά δίσταζες

 Όταν είσαι μόνος, μπορείς να κάνεις ο,τι θέλεις ανα πάσα στιγμή. Πήγαινε για skydiving, ξεκίνα μαθήματα χορού, μάθε μια νεα γλώσσα κτλ. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να πραγματοποιήσεις μερικά απο τα όνειρα που είχες αφήσει πίσω.

  1. Ταξίδεψε

 Νόμιζα πως δεν θα μου άρεσε να ταξιδέψω μόνος, αλλά ήταν φανταστικά. Μπορώ να πάω όπου θέλω, όπως θέλω, και να μείνω όπου θέλω. Τρώω όταν και όπου μ’ αρέσει και μπορώ να βγάλω όσες φωτογραφίες θέλω χωρίς να ενοχλώ κανέναν. Ακόμη, μην ξεχνάς πως όταν ταξιδεύεις μόνος μπορείς να γνωρίσεις πολλούς νεους και ενδιαφέροντες ανθρώπους.

  1. Εκφράσου

 Γράψε, ζωγράφισε, ασχολήσου με τη φωτογραφία, φτιάξε κάτι, διακόσμησε το δωμάτιο σου κλπ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο καθαρτήριο απο το να εκφράζεσαι με εναν δημιουργικό τρόπο. Στη δική μου περίπτωση, ξεκίνησα να γράφω και έγινα συγγραφέας πολλών γνωστών βιβλίων. Μάλιστα, ένα νεο μου βιβλίο κυκλοφορεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ήταν μια τεράστια ανακούφιση το να μπορώ να πω την ιστορία μου και να μοιραστώ τις εμπειρίες μου.

  1. Είναι το δικό σου σπίτι τώρα

 Είτε μένεις σε ένα σπίτι, διαμέρισμα ή τροχόσπιτο, κάνε αυτό το μέρος το κάστρο σου. Το θετικό του να μένεις μόνη είναι οτι μπορείς να διακοσμήσεις, να επιπλώσεις και γενικά να ζήσεις στο χώρο σου όπως εσύ θέλεις.

  1. Φάε μόνη σου

 Απόλαυσε ένα γεύμα με όποιον τρόπο μπορεί να σε κάνει χαρούμενη. Το να κάθεσαι μόνη σε ένα τραπέζι είναι για τους κριτικούς φαγητού. Συνηθώς αγοράζω φαγητό (ή μαγειρεύω ο ίδιος) και βρίσκω μικρά, όμορφα μέρη όπου κάθομαι για να φάω. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο απο το να απολαμβάνεις το γεύμα σου την ώρα που δύει ή ανατέλλει ο ήλιος.

  1. Δικτυώσου

 Πήγαινε σε διάφορα events και γνώρισε νεα άτομα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθεις σε επαφή με νεο κόσμο, να ανακαλύψεις τί γίνεται στην πόλη σου αλλά και να βρεις ευκαιρίες εργασίας. Σχεδόν ποτέ δεν φεύγω απο ενα τέτοιο event χωρίς να εχω αποκομίσει κάτι θετικό.

  1. Κοινωνικοποιήσου

 Όταν βρίσκεσαι έξω, μίλησε με άλλους. Άσε το κινητό σου κάτω και τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ρώτησε κάποιον φίλο σου πως ήταν η μέρα του. Θα διαπιστώσεις πως το να στρέφεσαι σε άλλα άτομα και να δείχνεις ενδιαφέρον προς αυτά, θα κάνει τόσο εκείνα όσο και εσένα, να νιωσετε καλύτερα.

  1. Ασχολήσου με τη φιλανθρωπία

 Δίνοντας βοήθεια στους γύρω σου, είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά. Βγες απο το σπίτι σου και δώσε εθελοντικά τη βοήθεια σου. Δώσε λίγο απο το χρόνο σου για να βοηθήσεις κάποιον άλλο. Ως single άρχισα να ασχολούμαι με τον εθελοντισμό και είναι κάτι που με κάνει να νιώθω γεμάτος.

  1. Να είσαι ευγνώμων

 Η ευγνωμοσύνη είναι το νούμερο ένα κλειδί προς την ευτυχία. Ίσως να είσαι μόνη, σου υπόσχομαι όμως πως υπάρχουν πολλά πράγματα για να είσαι ευγνώμων. Γράψε μια λίστα με όλα εκείνα που σε κάνουν να είσαι ευγνώμων, ξεκινώντας με τη φράση ‘Είμαι ζωντανή’. Η λίστα μου έχει περισσότερα απο 50 πράγματα και συνεχώς προσθέτω νέα – και τη διαβάζω τακτικά.

Μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά