Η βιταμίνη Β6 ή αλλιώς πυριδοξίνη, ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη την οποία το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του και συνεπώς πρέπει να λαμβάνεται διατροφικά. Κατά κανόνα, μια ισορροπημένη διατροφή επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του μέσου ανθρώπου σε βιταμίνη Β6. Ελλείψεις μπορούν να εμφανιστούν μετά από φαρμακοθεραπεία (π.χ. ορισμένα αντιεπιληπτικά, ισονιαζίδη, κορτικοστεροειδή κ.α.) ή λόγω αλκοολισμού, δυσαπορρόφησης, υποσιτισμού ή αποκλεισμού τροφίμων.

Σε γενικές γραμμές όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να μην εμφανίζουμε ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όλοι ξέρουμε ότι το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν δεν του λείπει τίποτα. Και σίγουρα όλοι θέλουμε το σώμα μας να βρίσκεται στα καλύτερά του.

Διάθεση

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος B φημίζονται για την ευεργετική τους δράση στο νευρικό σύστημα, και η Β6 δεν αποτελεί εξαίρεση. Παράλληλα, η βιταμίνη Β6 προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου ενώ μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψή της με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Alzheimer. Αντίστοιχα, η έλλειψη Β6 μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική κατάπτωση, ατονία και κατάθλιψη.

Αναιμία

Η βιταμίνη Β6 ενισχύει τη σύνθεση αιμοσφαιρίνης και συνεπώς βοηθά στην πρόληψη ή θεραπεία της αναιμίας. Και ας μη γελιόμαστε, η αναιμία είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί, αν όχι το μεγαλύτερο, τότε σίγουρα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Εκτός λοιπόν από την πρόσληψη αιμικού και μη αιμικού σιδήρου, η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Β6, αλλά και γενικότερα βιταμινών του συμπλέγματος Β, συνιστά μια πολύ καλή επένδυση.

PMS

Αν ταλαιπωρείσαι από τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, τότε ίσως η βιταμίνη Β6 να μπορεί να κάνει λίγο πιο εύκολες εκείνες τις “δύσκολες” μέρες του μήνα. Αν και η συνεισφορά της στην καταπολέμηση του PMS βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, η ευεργετική επίδραση των βιταμινών Β στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος είναι αδιαπραγμάτευτη. Και ίσως εκεί να εδράζεται και ο ισχυρισμός που θέλει τη Β6 να μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως οι εναλλαγές διάθεσης, η ανησυχία και η ευερεθιστότητα που χαρακτηρίζουν το PMS.

Ενέργεια

Σίγουρα δεν σου αρέσει να ξεμένεις από ενέργεια μέσα στη μέρα και προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που να το απολαμβάνει. Το να έχουμε όση ενέργεια χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Η βιταμίνη Β6 είναι ένα από εκείνα τα συστατικά που μας βοηθούν να παραμένουμε ενεργητικοί μέσα στη μέρα, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Πού μπορείς να αναζητήσεις τη βιταμίνη Β6;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι το στήθος γαλοπούλας και κοτόπουλου, το ψαρονέφρι, οι ηλιόσποροι, το αβοκάντο, οι φακές, η μπανάνα, τα φιστίκια Αιγίνης, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο σολομός, η ψητή πατάτα και τα δαμάσκηνα. Τέλος, η διατροφική μαγιά συνιστά καλή πηγή όλων των βιταμινών του συμπλέγματος B.

featured photo: unsplash.com/@margzu