Στην αρχή όταν πρωτοάκουσα ότι το απολεπιστικό προσώπου μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στις ξερές και ταλαιπωρημένες σου πατούσες, δεν το πίστευα.

Έλεγα εντάξει, είναι ακόμα ένα τρεντ του TikTok. Ωστόσο, όταν άρχισα να το ακούω κι από άλλους, το έψαξα καλύτερα.

Αυτό που κάνει όλη τη δουλειά λοιπόν, είναι το γλυκολικό οξύ.

 Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ ανήκει στα οξέα, και στην φυσική του κατάσταση το βρίσκουμε στο ζαχαροκάλαμο και στα φρούτα.

Είναι ένα σούπερ συστατικό και τα οφέλη του είναι πολλά. Λόγω του χαμηλού μοριακού του βάρους διεισδύει εύκολα στην επιδερμίδα. Κι αυτό το κάνει ένα πολυεργαλείο. Γιατί λόγω αυτής της διεισδυτικότητας, είναι ιδανικό για ενυδάτωση, για βαθύ καθαρισμό και κυρίως για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.

Η απολέπιση ή πιο επιστημονικά η κερατόλυση, είναι η διεργασία που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα κι ανανεώνει το δέρμα. Το γλυκολικό οξύ λοιπόν, αφήνει μιαν επιδερμίδα καθαρή και λαμπερή. Είναι κατάλληλο για όλα τα δέρματα και λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο στην ακμή όσο και στην αντιγήρανση.

Στο εμπόριο θα το βρεις και θα το διακρίνεις με την ονομασία AHA.

Πώς βοηθάει τις ταλαιπωρημένες πατούσες;

Εξαιτίας λοιπόν της κερατόλυσης, τώρα τελευταία πολλοί χρησιμοποιούν το γλυκολικό οξύ και για τις ξηρές και ταλαιπωρημένες πατούσες τους.

Ωστόσο, είναι το ίδιο αποτελεσματικό;

Η αλήθεια είναι πώς ναι, αλλά με όρους. Καταρχάς, αλλάζει η δοσολογία. Η περιεκτικότητα σε γλυκολικό οξύ είναι μεγαλύτερη για την περιποίηση των ποδιών, από αυτή του προσώπου. Κι αυτό γιατί η επιδερμίδα των παιδιών είναι πιο σκληρή και τραχιά από αυτή του προσώπου.

Δεν χρειάζεται λοιπόν, να σπαταλάς τα προϊόντα του προσώπου σου. Υπάρχουν, ειδικά προϊόντα με γλυκολικό οξύ για τις ταλαιπωρημένες πατούσες, που είναι σούπερ αποτελεσματικές. Και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και μαλακώνουν τα σκληρά σημεία.

Γενικά πάντως, θα πρέπει να ξέρεις ότι η ιδανική περιεκτικότητα είναι περίπου 15-20%. Επίσης, η καλύτερη ώρα για να εφαρμόσεις τα προϊόντα είναι το βράδυ πριν κοιμηθείς.

Πολύ σημαντικό είναι αν έχεις κάποιο θέμα με τα πόδια σου π.χ. μύκητες, να ζητήσεις τη γνώμη ποδολόγου, πριν αγοράσεις κάτι.