Παρακάτω θα βρεις όλες τις πληροφορίες για τα απολεπιστικά οξέα, από τα οφέλη και τα συστατικά που χρειάζεται να γνωρίζεις μέχρι τα λάθη της εφαρμογής που πρέπει να αποφύγεις, κι άλλα χρήσιμα.

Τι είναι τα υγρά απολεπιστικά;

Προϊόντα, γνωστά κι ως απολεπιστικές κρέμες, περιέχουν οξέα όπως AHAs και BHAs που απομακρύνουν νεκρά κύτταρα και αφήνουν το δέρμα πιο απαλό και πιο φωτεινό. Χάρη στα ενεργά τους συστατικά, είναι συχνά πολύ πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά scrub. Tα scrub απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, αλλά ένα υγρό απολεπιστικό θα κάνει την ίδια δουλειά, βαθύτερα στο δέρμα.

Τι είναι τα AHAs και τα BHAs – και ποιες είναι οι διαφορές τους;

Τα AHA θα τα συναντήσεις κι ως άλφα-υδρόξυ οξύ. Συνήθως προέρχονται από φυσικές πηγές όπως τα φρούτα και είναι υδατοδιαλυτά. Τα βήτα-υδροξυ οξέα ή BHAs, είναι διαλυτά σε λάδι και μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά στους πόρους για έναν πολύ βαθύ καθαρισμό.

Τα οξέα φρούτων, το γαλακτικό, το κιτρικό και το γλυκολικό οξύ είναι μεταξύ των AHAs που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Το σαλικυλικό οξύ, αντίστοιχα, είναι ίσως το πιο γνωστό BHA.

Ποια είναι τα οφέλη τους;

Όταν χρησιμοποιείς σωστά τα προϊόντα με βάση τα οξέα θα έχεις μία σειρά από οφέλη που αφορούν την όψη και το χρώμα της επιδερμίδας. Στοχεύουν απευθείας στην ανομοιόμορφη υφή, τους κλειστούς πόρους, στις δυσχρωμίες και μπορούν να λειτουργήσουν ως ενίσχυση για καλύτερη απορρόφηση των serums και της ενυδατικής σου.

Είναι δυνατή η χρήση μαζί των AHA και BHA;

Ναι, κι έχουν ξεχωριστά οφέλη. Τα AHAs αφορούν περισσότερο την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Τα BHAs αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των πόρων και τη μείωση της φλεγμονής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βρεις προϊόντα που να περιέχουν και τους δύο τύπους οξέων.

Ποια συστατικά αναζητώ;

Σαλικυλικό οξύ: Αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες. Μην το χρησιμοποιείς αν έχεις αλλεργία στην ασπιρίνη. Γλυκολικό οξύ: Είναι το μικρότερο μοριακά άλφα-υδροξυ οξύ, το παλαιότερο που χρησιμοποιήθηκε σε προϊόντα περιποίησης κι ένα καλό απολεπιστικό συστατικό. Γαλακτικό οξύ: Μεγαλύτερο μοριακά από το γλυκολικό, που σημαίνει ότι ενώ χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να διεισδύσει. Το γαλακτικό οξύ έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να απολεπίζει αλλά και να ενυδατώνει. Το οξύ Kojic: Ένα υποπροϊόν του ιαπωνικού sake, ιδανικό για τις δυσχρωμίες. Μανδελικό οξύ: Προερχόμενο από το πικραμύγδαλο, είναι χρήσιμο για δέρματα με ακμή.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βάλεις τα AHAs, BHAs και άλλα οξέα στην ρουτίνα φροντίδας σου;

Ξεκίνησε με το γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ συνήθως περιέχεται σε συγκεντρώσεις 5% και 10% , επιτρέποντας στο δέρμα σου να προσαρμοστεί σε ένα ελαφρύτερο οξύ πριν προχωρήσεις σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Μπορείς να κάνεις μία δοκιμή σε ένα σημείο του δέρματός σου πριν την πρώτη χρήση, ειδικά αν έχεις αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα.

Μία μόνο εφαρμογή την εβδομάδα αρκεί, στην αρχή. Αυτό θα δώσει στο δέρμα σου τον χρόνο για να συνηθίσει στην αλλαγή του pH. Χρησιμοποίησε τα προϊόντα με οξέα μετά από τον καθαρισμό το βράδυ. Χρησιμοποίησε πάντα αντιηλιακό. Το αντιηλιακό πρέπει να αποτελεί ήδη ένα βασικό στοιχείο στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν χρησιμοποιείς απολεπιστικό με βάση τα οξέα. Ενώ μπορούν να βοηθήσουν στον αποχρωματισμό από τις καφέ κηλίδες και τις πανάδες, τόσο τα ΑΗΑ όσο και τα ΒΗΑ μπορούν επίσης να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στις ακτίνες του ήλιου και να δημιουργήσουν κοκκινίλες, ερεθισμούς και λεκέδες.

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιούνται;

Μετά από μερικές εφαρμογές και εφόσον το δέρμα σου δεν παρουσιάσει ερεθισμούς τότε μπορείς να αυξήσεις την εφαρμογή σε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Elemis Dynamic Resurfacing Facial Pads

Elemis Dynamic Resurfacing Facial Pads

Pixi Glow Tonic

REN Ready Steady Glow Daily AHA Tonic

The Ordinary Lactic Acid 5% + HA 2%