Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Μήπως το έχεις παρακάνει; Δεν είναι αδύνατο να στρέψεις κι αλλού το focus σου, πίστεψε μας. Μετά από δύο χρόνια μέσα στο κλίμα της πανδημίας, η παραγωγικότητα μένει στα top των απαιτήσεων μας. Θες να αποδίδεις μόνιμα όταν όλα γύρω σου κυριολεκτικά αλλάζουν ανά δευτερόλεπτο. Η τάση του overworking δεν έχει αλλάξει ακόμη και σήμερα. Μέσα σε όλη τη φρενίτιδα που η νέα αυτή εποχή έχει φέρει μαζί της, εσύ διατηρείς ακόμη το focus σου στη δουλειά. Φυσικά και αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη ζωή σου. Φυσικά και θα εξελιχθείς. Αλλά πόσο ακόμη μπορείς να τη βάζεις νούμερο 1 στη ζωή σου; Πώς λοιπόν μπορείς να αλλάξεις το focus σου;  Πώς μπορείς να ανακαλέσεις ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή πέρα από τη δουλειά, την υπερωρία, τις έξτρα υποχρεώσεις;

Θυμήσου ότι η ψυχική σου υγεία είναι σημαντικότερη από καθετί

Και καμιά φορά, η δουλειά δεν συντελεί σε αυτή. Αν τα ωράρια, οι προθεσμίες σε πνίγουν, κάνε ένα βήμα πίσω. Δεν είναι ανάγκη να βγάλεις το 120% του εαυτού σου σήμερα. Αν νιώθεις ότι δεν έχεις την αντοχή, απλά πες το. Το burnout δεν είναι απλά κάτι αόριστο που διαβάζεις στο διαδίκτυο. Υπάρχει και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε δεν θέτει προσωπικά, επαγγελματικά όρια.

Σκέψου πως θα ήταν η ζωή σου αν η δουλειά δεν ήταν το κεντρικό focus σου

Μπορεί να μην νιώθεις ευτυχισμένος σε αυτό που κάνεις αυτή τη στιγμή. Πρώτο βήμα είναι να το παραδεχτείς. Δύσκολες μέρες πάντα θα υπάρχουν αλλά αν η πλειοψηφία έχει κακές στιγμές, κάτι δεν πάει σωστά. Αναλογίσου λοιπόν, πως θα ήθελες να μοιάζει η ζωή σου αν δεν έκανες αυτό που κάνεις τώρα.

Σκέψου τι ήταν αυτό που σε γέμιζε πριν ξεκινήσεις να κάνεις αυτό που θα σε πλήρωνε

Η οικονομική αμοιβή παίζει ρόλο, φυσικά. Και το να την λαμβάνεις για κάτι που κάνεις ακόμη πιο πολύ. Αλλά τι απέγινε σε εκείνο το χόμπι που έλεγες ότι θα κάνεις όταν μεγαλώσεις; Στο σκίτσο, την κιθάρα, το θέατρο, την μπάλα, το χορό; Τι απέγινε στην ραπτική, στη συγγραφή, στα ταξίδια, στα extreme sports; Και ότι αυτή τη στιγμή σου γεμίζει τις αναμνήσεις;  Υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο κάνω αυτό που πρέπει και αυτό που θα ήθελα. Και η γραμμή αυτή ονομάζεται θάρρος, επιμονή, θέληση, μεράκι.

Θυμήσου πως δεν είναι πολύ νωρίς/αργά να ξεκινήσεις κάτι άλλο

Αν νιώθεις ότι πρέπει να στρέψεις κάπου αλλού το focus, την προσοχή, τη διάθεση σου, δεν έχεις να χάσεις κάτι. Δεν σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθείς αύριο από τη δουλειά σου. Σημαίνει όμως πως πρέπει να ξανά έρθεις σε επαφή με εκείνη την πλευρά του εαυτού σου που δεν φωνάζει μόνο “δουλειά”. Φωνάζει επίσης, χαρά, γέλιο, συγκίνηση, διασκέδαση, συναίσθημα. Μην ξεχνάς πως ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις κάτι καινούριο. Να ρισκάρεις, να τολμήσεις, να αλλάξεις το focus σου.