Αν είσαι ήδη γονιός το ξέρεις και εάν δεν είσαι το φαντάζεσαι: όταν αποκτάς παιδιά μειώνεται η επαφή με τους φίλους σου και γενικότερα η κοινωνική σου ζωή δεν είναι όπως πριν.

Οι αναρτήσεις στο Instagram σε κατακλύζουν η μία μετά την άλλη

Μια φίλη σου ανακοίνωσε την εγκυμοσύνης της, μια άλλη μόλις γέννησε και η μικρή σου ξαδέρφη περιμένει το δεύτερο μωρό της. Η έκπληξη και η χαρά μετατράπηκαν μήπως σε κάτι πιο στενάχωρο; Εσύ που ήσουν σε όλα αυτά; Εντάξει, η πανδημία δεν βοήθησε σίγουρα στο να είσαι κοντά και να ζεις μαζί με τους αγαπημένους σου ανθρώπους τις σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

Αλλά, στην πραγματικότητα, οι φίλοι σου, οι συγγενείς και οι γνωστοί σου “χάνονται” σε μια πολύ συγκεκριμένη φάση της ζωής τους. Όταν αποκτούν παιδιά. Λογικό; Απόλυτα.

Ως άτομο χωρίς παιδιά, όταν μου ανακοινώνει κάποιος μια εγκυμοσύνη νιώθω ότι το άτομο αυτό πέφτει σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα και δεν θα το ξαναδώ ποτέ. Παρ’ όλες τις αναμνήσεις, τα γέλια και τα κοινά σημεία που είχαμε πριν, κάποια πράγματα αλλάζουν αμέσως. Το «ανυπομονώ να σε δω» έχει αντικατασταθεί από με το «ανυπομονώ να γνωρίσεις το μωρό» – ένα τρίτο άτομο ήδη έχει προστεθεί στην παρέα σας

Κάπως έτσι, το χάσμα με τους φίλους σου αρχίζει να μεγαλώνει όταν όλο και περισσότεροι από αυτούς γίνονται γονείς.

Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις το #Childfree είναι ένα αυξανόμενο κίνημα της γενιάς Gen Z, με πάνω από 174 εκατομμύρια προβολές στο TikTok

Αυτό που υποστηρίζει αυτό το κίνημα είναι πως ουσιαστικά δεν χρειάζεται να γίνεις γονιός για να είσαι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, ότι η κοινωνία μας -αλλά και εσύ- ίσως να μη μπορεί να συντηρήσει άλλη μια ζωή και πως τελικά, είναι ΟΚ να έχεις αποφασίσει -και να στηρίζεις την απόφασή σου- πως δεν θέλεις παιδιά.

Πολλοί λένε ότι η παρόρμηση να κάνεις παιδιά κάποια στιγμή θα έρθει: όταν συναντήσεις το σωστό άτομο, όταν αποκτήσεις οικονομική ασφάλεια, όταν νιώσεις πιο έτοιμη κ.λπ. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως μπορεί και να μην έρθει. Και αυτό είναι εντάξει.

Και εάν δεν έρθει για εσένα και έχει έρθει για τους φίλους σου τι γίνεται; Οι ρουτίνες αλλάζουν, όπως και οι προτεραιότητες. Οι κοινές διακοπές, γιορτές, εκδρομές είναι σπάνιες ή μηδαμινές.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να αλλάξει είναι η κατανόηση. Η κατανόηση που πρέπει να δείχνεις εσύ στη φίλη σου που σου ακύρωσε το ραντεβού γιατί το μωρό της τη θέλει κοντά του αλλά και η κατανόηση που πρέπει να σου δείχνει όταν οι δικές σου δραστηριότητες δεν σου επιτρέπουν να τη δεις. Γιατί ναι, το να έχεις παιδί δεν κάνει τον δικό σου προσωπικό χρόνο πιο πολύτιμο από ενός single ατόμου.

Το να είσαι η μόνη στην παρέα χωρίς παιδιά είναι ένα αχαρτογράφητο κοινωνικό πεδίο.

Μπορείς να νιώθεις απογοητευμένη και ταυτόχρονα χαρούμενη και απόλυτα ικανοποιημένη. Αλλά το χάσμα που λέγαμε πριν, μπορεί να γεφυρωθεί. Απλά ίσως χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος και… κατανόηση!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι σημαίνει ο όρος #MPDB και πώς καθορίζει τα αντρικά πρότυπα του σήμερα;