Επέστρεψε και πάλι αυτή η εποχή που χαρακτηρίζεται από λάμψη, χαρά, γιορτή… αλλά και πολύ άγχος και τρέξιμο.

Ένα στα δύο νοικοκυριά έχουν αναλάβει να διοργανώσουν τουλάχιστον ένα γιορτινό τραπέζι κι αυτό ισοδυναμεί με ασφυκτικούς χρόνους, πολύ μαγείρεμα, δουλειές και υποχρεώσεις. Τελικά, όλοι απολαμβάνουν το τραπέζι, εκτός ίσως από τον άνθρωπο που το διοργάνωσε, ο οποίος αισθάνεται μάλλον ανακούφιση όταν όλο αυτό τελειώνει.

Μήπως, λοιπόν, οι φετινές γιορτές είναι η κατάλληλη ώρα για να επιστρέψει στη μόδα το casual dinner party; Ένα γιορτινό δείπνο από το οποίο δεν λείπει τίποτα ουσιαστικό, αφού είναι εξίσου πλούσιο σε αγαπημένα πρόσωπα, συναισθήματα και στιγμές. Ταυτόχρονα, όμως, μένει μακριά από υπερβολές και επικεντρώνεται στην ουσία. Τα ακριβά σκεύη απουσιάζουν, το φαγητό είναι ένας συνδυασμός απλού, σπιτικού αλλά και αγορασμένου φαγητού και δεν απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο dress code.

Αυτή η νέα συνθήκη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπερβολικά επίσημα τραπέζια. Άλλωστε, στόχος αυτών των κοινωνικών συγκεντρώσεων είναι ο χρόνος με αγαπημένους ανθρώπους και η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων.

Υπάρχει άφθονη έμπνευση εκεί έξω για να δημιουργήσεις ένα υπέροχο δείπνο, χωρίς να χρειαστεί να αφιερώσεις μέρες ολόκληρες για την προετοιμασία του. Η αβίαστη ατμόσφαιρα του νέου δείπνου συντίθεται από γεύματα που μαγειρεύονται εύκολα, έτοιμες γαρνιτούρες και απλά σερβίτσια.

Πού να αναζητήσεις έμπνευση

H Mika Bareket, ιδιοκτήτρια του Good Egg, υπενθυμίζει, μιλώντας στο thekit.ca το πρώτο σόου μαγειρικής του Jamie Oliver, The Naked Chef: «Ζούσε σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα. Ωστόσο δημιουργούσε αυτά τα φιλόξενα γεύματα και όλοι έμοιαζαν πολύ ευχαριστημένοι».

Στο For the Table της συγγραφέας τροφίμων Anna Stockwell θα βρεις ακόμη περισσότερες ιδέες, αφού το βιβλίο εστιάζει σε μεμονωμένα πιάτα, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να βοηθήσουν στην προετοιμασία.

Στο «A Table for Friends: The Art of Cooking for Two or Twenty» από τον Βρετανό συγγραφέα μαγειρικής Skye McAlpine θα βρεις επίσης στρατηγικές για επιτυχημένη φιλοξενία, από το τι να προετοιμάσεις μέχρι πώς να δημιουργήσεις ένα υπέροχο επιτραπέζιο αποτέλεσμα.

Η Fresh Erica δημιουργεί προσεγμένα υπολογιστικά φύλλα excel για μεγαλύτερα πάρτι όπως το «Friendsgiving», όπου σκιαγραφούνται αναλυτικά τα γεύματα που σερβίρονται, από τα κυρίως πιάτα μέχρι τις γαρνιτούρες.

Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια εκτείνεται, άλλωστε, πέρα από το φαγητό, στην εμπειρία. Γιατί στο τέλος της νύχτας, είναι οι συζητήσεις και η συναναστροφή που θα θυμούνται οι καλεσμένοι και όχι το τι έφαγαν.

Τα απαραίτητα για το δείπνο

Η συγγραφέας φαγητού Anna Stockwell παρέχει τον απόλυτο οδηγό ιδεών για χαλαρά δείπνα με το νέο της βιβλίο, For the Table. Κάθε μενού βασίζεται σε δύο γενναιόδωρες πιατέλες σχεδιασμένες να περνούν γύρω από το τραπέζι, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους σε λιχουδιές όπως «πολύ χειμωνιάτικο» κοκκινιστό μοσχάρι και πολέντα.

Μπορείς, επίσης, να διασκορπίσεις στο τραπέζι μίνι δίσκους φρέσκων μυρωδικών, που θα συμπληρώσουν άρτια τα κυρίως πιάτα.

Όσο για το styling του τραπεζιού, δεν χρειάζονται υπερβολές. Μερικά ατμοσφαιρικά κεριά θα κάνουν τη δουλειά.