Φέτος είναι η δεύτερη φορά που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για άλλη μια φορά πιο συγκρατημένα με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους και την οικογένεια.

Αν φέτος είσαι εσύ που ανέλαβες να οργανώσεις το δείπνο, τότε μη ξεγελαστείς και ρίξεις όλο το focus στα logistics, τον προγραμματισμό και το τρέξιμο. Κάνε τα πράγματα πιο οργανωμένα, πιο διασκεδαστικά, λιγότερο αγχωμένα, δεν έχουμε δα και λίγα να αγχωνόμαστε κάθε μέρα.

Προγραμμάτισε σωστά το μενού

Υπολόγισε τους φίλους ή τους συγγενείς με διατροφικούς περιορισμούς όπως δίαιτες ή αλλεργίες. Εάν κάποιοι είναι vegan θα πρέπει να φροντίσεις ξεχωριστά και κυρίως να τους αποκλείσεις από τις θέσεις μπροστά από τις πιατέλες με το κρέας ή/και από τη σχετική βοήθεια στην προετοιμασία. Αναζήτησε εκ των προτέρων τις συνταγές και οργάνωσε τη λίστα αγορών σου. Σκέψου ότι ίσως μία λύση να είναι ένας συνδυασμός από κρύα ορεκτικά και σαλάτες που μπορείς να φτιάξεις από νωρίς, ώστε όχι μόνο να εξοικονομήσεις χώρο στο φούρνο, αλλά και οι επισκέπτες να έχουν κάτι να τσιμπήσουν μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό.

Μία εναλλακτική είναι να αναζητήσεις τα αγαπημένα σου εστιατόρια που μπορεί να προσφέρουν μενού τροφοδοσίας και να κάνεις έγκαιρα την παραγγελία σου. Έτσι θα υποστηρίξεις και τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αναρρώνουν από την πανδημία. Μπορείς σε αυτή την περίπτωση να αναλάβεις εσύ το γλυκό.

Προετοιμάσου

Κόψε τα λαχανικά, ετοίμασες τις sauce και το dressing, κόψε τα τυριά ή ετοίμασε τα αλλαντικά.

Ξεκίνα τη μέρα με χρόνο για σένα 

Είναι δελεαστικό ειδικά αν είσαι αγχωμένος να ξεκινήσεις τις προετοιμασίες με τις πιτζάμες. Ωστόσο, σκέψου να ξεκινήσεις τη μέρα σου με λίγα λεπτά αυτοφροντίδας. Κάνε δέκα λεπτά διαλογισμό, κάνε μία μάσκα ομορφιάς, φόρεσε κάτι άνετο, ετοίμασε ότι θα φορέσεις αργότερα και βάλε το αγαπημένο σου άρωμα. Διάλεξε τη σωστή μουσική, φτιάξε πρωινό και ξεκίνησε. Το μόνο που μένει είναι ένα ντους πριν ετοιμαστείς.

Ανάθεσε εργασίες

Σχεδίασε τις μικρές εργασίες που θα μοιράσεις σε εκείνους που θα θελήσουν να σε βοηθήσουν. Κάποιος να κόψει το ψωμί, κάποιος να ανοίξει το κρασί και να γεμίσει τα ποτήρια στο τραπέζι ή να βάλει νερό σε κανάτες. Ή το dressing για τις σαλάτες. Είναι ένας ωραίος τρόπος για λίγο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά στην κουζίνα.

Φτιάξε ένα σημείο απολύμανσης

Είναι περίεργο και άβολο πια να βρίσκεσαι σε εσωτερικούς χώρους με ανθρώπους που ίσως δεν γνωρίζεις καλά. Σε έναν δίσκο στην κύρια είσοδο και στην κουζίνα βάλε αντισηπτικά μαντηλάκια και υγρό για υπενθυμίζει στους επισκέπτες ότι πρέπει να έχουν τα χέρια τους καθαρά.

Μην ξεχνάς τα ποτά

Είναι εύκολο να θυμηθείς το αλκοόλ αλλά να ξεχάσεις τα μη αλκοολούχα ποτά. Ας έχεις μπύρα στο ψυγείο και σκέψου αν θέλεις να φτιάξετε μερικά κοκτέιλ ή ζεστό κρασί μετά το φαγητό. Ή κάποιο welcome ελαφρύ ποτό.

Έχε μερικές συσκευασίες από αλουμινένια ”τάπερ”

Έτσι θα βάλεις ό,τι περισσέψει στο ψυγείο για την επόμενη μέρα και φυσικά θα στείλεις τους επισκέπτες στο σπίτι με μερικά κομμάτια από το γλυκό ή το ψητό που τους άρεσε και περίσσεψε.