Η υπεροπτική συνάδελφος. Ο χειριστικός εργοδότης. Η ανταγωνιστική φίλη. Η υστερική μαμά του φίλου της κόρης σου. Ναι, οι πιθανότητες να έχεις έναν -τουλάχιστον- τοξικό άνθρωπο στη ζωή σου είναι μεγάλες. Με το να ξέρεις τι να πεις και τι να μην πεις όταν είναι στο όριο του να σε στρεσάρει και να σε γεμίσει αρνητικές σκέψεις, μπορείς να βάλεις υγιή όρια σε αυτή τη σχέση. Και να συνεχίσεις τη μέρα σου ψύχραιμα.

Ποιο είναι το ένα πράγμα που ποτέ δεν πρέπει να λες σε έναν τοξικό άνθρωπο;

Σύμφωνα με την Elizabeth B. Brown, συγγραφέα του βιβλίου Living Successfully with Screwed-Up People, το χειρότερο πράγμα που μπορείς να πεις σε αυτή την tricky προσωπικότητα στο περιβάλλον σου είναι “συγγνώμη”. Αυτή η μικρή λέξη έχει μεγαλύτερο μέγεθος στα μάτια των τοξικών ανθρώπων. Ειδικά όταν προσπαθείς να επιχειρηματολογήσεις για το αν είχες συμφωνήσει να συναντηθείτε στις έντεκα ή στις δώδεκα για brunch. Ναι, αν άργησες, προφανώς το σωστό θα ήταν να ζητήσεις συγγνώμη. Μόνο που τις λέξεις σου τις επιλέγεις σοφά ανάλογα με τον αποδέκτη τους. Και στην προκειμένη περίπτωση, περισσότερο κακό θα κάνει η “συγγνώμη” σου παρά καλό.

Με το να ζητήσεις συγγνώμη, υποχωρείς στην κατάσταση. Ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνεις. Τι μπορείς να πεις αντί αυτού; “Το ξέρω, μακάρι να είχαν γίνει διαφορετικά τα πράγματα”, “It is what it is”, “Δυστυχώς, αυτή είναι η απάντησή μου”, “Δεν ήταν αυτή πρόθεσή μου”.

Να θυμάσαι, ο τοξικός αυτός άνθρωπος δεν είναι δική σου ευθύνη. Το μόνο που εσύ έχεις να κάνεις είναι να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να μείνεις γειωμένη στην πραγματικότητα.

Δες ακόμα:

Τοξικοί άνθρωποι, μας κουράσατε

33 sorry not sorry στιγμές που σίγουρα έχεις ζήσει


featured image: Elite Daily