Πόσες φορές έχεις σκεφτεί ακούγοντας τα προβλήματα που σου εκμυστηρεύεται μια φίλη σου “Πόσα από αυτά θα είχε γλυτώσει αν απλά είχε βάλει όρια από την αρχή;”. Και πόσες περισσότερες φορές έχεις σκεφτεί το αντίστοιχο για τον εαυτό σου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι, δε βάζουν όρια στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους, κοντινούς ή όχι. Ούτε καν τα βασικά.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα “βάζω όρια”;

Όριο χαρακτηρίζεται από την ψυχολογία, μια όχι και τόσο υγιής και αποδεκτή κατάσταση ή συμπεριφορά κατά την οποία ένας άνθρωπος δεν επιτρέπει στους άλλους να εμπλέκονται σε υποθέσεις του. Αλλά αυτή είναι η αυστηρή έννοια, στην οποία δεν υπάρχει δεύτερη ανάγνωση.

Στην πραγματικότητα η φράση “βάζω όρια” μεταφράζεται στο να έχεις το κουράγιο και τη δύναμη να αγαπάς τόσο τον εαυτό σου ώστε να θέλεις το καλύτερο γι’ αυτόν. Nα μη θυσιάζεις τίποτα, ακόμη και αν ρισκάρεις να απογοητεύσεις κάποιον άλλο με αυτή σου τη συμπεριφορά.

Πόσο εύκολο είναι να βάλεις όρια;

Τα όρια σε προστατεύουν από την τοξικότητα, την επιθετικότητα, τους αρνητικούς ανθρώπους, τις αρνητικές συμπεριφορές και καταστάσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα βάλεις όσο πιο νωρίς μπορείς. Δεν είναι εύκολο ούτε να τα βάλεις, ούτε να μείνεις πιστή σε αυτά. Πρόκειται για κάτι που είναι δύσκολο να διδαχθείς (δεν νομίζω οι γονείς των περισσότερων από εμάς να μας δίδαξαν τις αρετές των ορίων). Aλλά όταν βρεθείς στην ανάγκη θα καταλάβεις ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

Tips που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις

1. Παλιά καλή πρακτική: Χαρτί και Μολύβι

Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε ποια πιστεύεις ότι είναι τα όριά σου. Πρόσεξε όμως. Επικεντρώσου στα δικά σου όρια και όχι σε αυτά που προσπαθούν να σου επιβάλλουν ή σου έχουν επιβάλλει οι άλλοι (γονείς, συγγενείς, σύντροφος, φίλοι, συνάδελφοι).

Κάνε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου: Τι είναι σημαντικό για εσένα; Ποιες συμπεριφορές σε κάνουν να νιώθεις άβολα; Τι ανθρώπους θέλεις/δε θέλεις να έχεις γύρω σου; Απάντησε με όλη σου την ειλικρίνεια και κάνε τις απαντήσεις σου συγκεκριμένες, χρησιμοποιώντας χαρακτήρες και παραδείγματα από τη ζωή σου.

2. Απομάκρυνε όποιον και ό,τι παραβιάζει τα όρια αυτά

Κάθε ένας είναι διαφορετικός. Τα όρια ενός μπορεί να διαφέρουν από τα όρια κάποιου άλλου. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος από τους δυο κάνει λάθος. Τα όρια σου είναι δική σου υπόθεση. Από τη στιγμή που θα τα βάλεις φρόντισε να τα κρατήσεις. Αυτό είναι ένα βήμα δύσκολο. Ειδικά αν χρειαστεί να δώσεις σε ανθρώπους, που συνήθιζαν να τα παραβιάζουν, να καταλάβουν ότι πλέον έχει κάτι αλλάξει. Αυτό προϋποθέτει τη δύναμη και το κουράγιο να “πατήσεις πόδι” σε όλων των ειδών τις σχέσεις (κοινωνικές, προσωπικές, επαγγελματικές). Αλλά μόνο έτσι θα νιώσεις καλά. Θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει και θα την αγαπήσεις παραπάνω μέρα με τη μέρα. Θα σταματήσεις να ανέχεσαι ανθρώπους που θα σε εκμεταλλεύονται ή θα σε κάνουν να νιώθεις μπερδεμένη, τρελή ή παραμελημένη.

Στο τέλος και αν έχεις τη δύναμη να επιμείνεις δε θα χρειαστεί να αποφεύγεις εσύ τους τοξικούς ανθρώπους, αλλά θα σε αποφεύγουν αυτοί.

Δες ακόμα:
Η στιγμή που “χωρίζεις” με την κολλητή σου και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς
Μάθε αν κάποιος σου λέει ψέμματα με αυτό το πολύ απλό trick
Οι άνθρωποι που είναι δίπλα σου στα δύσκολα είναι εκείνοι που δεν περιμένεις

featured image: ©2009 THE CW NETWORK. ALL RIGHTS RESERVED