Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και το τσάι πρωταγωνιστούν σε κάθε διατροφικό πλάνο που στοχεύει στη διατήρηση της καλής υγείας, την απώλεια βάρους ή τη διατήρησή του σε υγιή επίπεδα, την πρόληψη ασθενειών και την προώθηση της γενικότερης ευεξίας του οργανισμού. Τι κοινό όμως έχουν τα μούρα, τα μήλα και το τσάι; Για να σε βοηθήσω, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο τα συγκεκριμένα διατροφικά προϊόντα θεωρούνται διατροφικοί θησαυροί.

Φλαβονοειδή

Αν είσαι άτομο που ψάχνεται με την υγιεινή διατροφή (ή αν είχες τη χαρά να μελετήσεις χημεία φυσικών προϊόντων στο πανεπιστήμιο) τότε σίγουρα ο όρος φλαβονοειδή δεν σου είναι άγνωστη έννοια. Τα φλαβονοειδή είναι χημικές ενώσεις που φημίζονται για τις ευεργετικές τους δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, την προστασία απέναντι στο οξειδωτικό στρες και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Ως εκ τούτου, τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή αποτελούν διατροφικά staples ενώ η χρήση των φλαβονοειδών στην φαρμακευτική βιομηχανία και τη βιομηχανία καλλυντικών είναι αρκετά διαδεδομένη.

Η οικογένεια των φλαβονειδών, περιλαμβάνει τις φλαβόνες, τις ισοφλαβόνες, τις φλαβονόλες, τις φλαβανόνες, τις κατεχίνες και τις ανθοκυανίδες, και οι ενώσεις αυτές απαντώνται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τη σόγια και τα όσπρια.

Αρτηριακή πίεση και φλαβονόλες

Το τσάι, τα μούρα και μήλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μια συγκεκριμένη υποκατηγορία φλαβονοειδών, τις φλαβονόλες. Ωστόσο, η παρουσία φλαβονόλης δεν έιναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος που ενώνει τα παραπάνω διατροφικά προϊόντα. Έρευνα που διεξήχθει σε δείγμα 25.000 εθελοντών υποστηρίζει ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονόλες, όπως τα μούρα, τα μήλα και το τσάι, ενδεχομένως να μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Συνεπώς, η διατροφική πρόσληψη τσαγιού, μούρων και μήλων έχει συσχετισθεί με καλύτερο έλεγχο της πίεσης του αίματος, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το παραπάνω εύρημα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται ένας άμεσος συσχετισμός μεταξύ της μείωσης στην αρτηριακή πίεση και ενός συγκεκριμένου φλαβονοειδούς. Κατ’επέκταση, συγκεκριμενοποιείται το ποια τρόφιμα είναι ικανά να προάγουν τη μείωση της πίεσης, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο ενός καθ’ όλα υγιεινού τρόπου ζωής.

Τι εννοούμε με τον όρο ‘υγιεινός τρόπος ζωής’

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονόλες, όπως το τσάι, τα μούρα και τα μήλα, είναι ευεργετική καθ’ότι μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων την πίεσης. Η Μεσογειακή διατροφή, αποτελεί μάλλον το καλύτερο διατροφικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί κανείς να υλοποιήσει την παρότρυνση για κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων. Είναι σημαντικό ωστόσο να τονισθεί ότι από μόνη της η κατανάλωση τσαγιού ή ενός φλιτζανιού βατόμουρων, δεν είναι ικανή να αποτελέσει πανάκεια όσων αφορά την μείωση της πίεσης.

H καλύτερη προσέγγιση για τη μείωση της πίεσης είναι ο συνδυασμός σωματικής άσκησης, σωστής διατροφής και φυσικά διακοπής του καπνίσματος και χρήσης φαρμακοθεραπείας όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο

Και γενικότερα, do yourself a favor και έχε υπόψιν σου ότι κανένα τρόφιμο ή ρόφιμα δεν είναι ικανό να μας προφυλάξει από ασθένειες, γήρανση, αλλεργίες κτλ αν ο γενικότερος τρόπος ζωής δεν είναι σωστός. 

Κατ’ επέκταση, η καλύτερη προσέγγιση για τη μείωση της πίεσης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών είναι ο συνδυασμός σωματικής άσκησης, σωστής διατροφής και φυσικά διακοπής του καπνίσματος και χρήσης φαρμακοθεραπείας όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα, απαραίτητη είναι και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Όσον αφορά το διατροφικό κομμάτι, αναγκαία κρίνεται η μείωση της κατανάλωσης αλατιού και η στροφή προς τη Μεσογειακή διατροφή. Στο πλαίσιο αυτό, η συστηματική κατανάλωση τσαγιού και φρούτων πλούσιων σε φλαβονόλες μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, μέσω της μείωσης της πίεσης του αίματος.

featured image: pexels.com/cannelle.olga