Αν θέλαμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τι εστί Veganuary, μάλλον θα λέγαμε ότι πρόκειται για το challenge του να ζήσεις για ένα μήνα τη ζωή ενός vegan. Ή αλλιώς, vegan για ένα μήνα, και όπως προδίδει και η ίδια η λέξη, vegan για το μήνα Γενάρη.

Από πού προέρχεται και πού αποσκοπεί το Veganuary;

Η λέξη αυτή καθαυτή προέρχεται από τη σύζευξη των όρων Vegan και January. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αριθμεί έξι χρόνια παρουσίας και στόχο έχει να ενθαρρύνει το κοινό να στραφεί στη vegan διατροφή για ένα μήνα. Αυτοί που αποδέχονται το challenge του να ζήσουν για ένα μήνα τη ζωή του vegan, μπορούν να επωφεληθούν από πιο υγιεινές και οικολογικές διατροφικές συνήθειες που θα κάνουν καλό όχι μόνο στον οργανισμό τους αλλά και στον πλανήτη.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το κίνημα του βιγκανισμού, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του οργανισμού Veganuary

Τι μπορείς να καταναλώσεις αν αποδεχτείς την πρόκληση

Ως vegan του Ιανουαρίου (και όχι μόνο), μπορείς να καταναλώσεις ελεύθερα άφθονα φρούτα (εξαίρεση αποτελούν τα σύκα), λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, γάλατα (πχ. γάλα αμυγδάλου, ρυζιού, βρόμης) και επαλείμματα ξηρών καρπών (πχ. ταχίνι, αμυγραλοβούτυρο, βούτυρο κάσιους, κ.α.), όσπρια, προϊόντα σόγιας όπως το tofu, τυρί vegan, όλων των ειδών τα φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, λάδι κανόλα), ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά και σεϊτάν.

Αντίστοιχα, δεν επιτρέπεται να καταναλώσεις αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, μέλι αλλά και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιχθυέλαιο (όπως ορισμένα σκευάσματα Ω-3). Τέλος, δεν επιτρέπονται η λευκή ζάχαρη, τα περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα και προϊόντα που περιέχουν οποιουδήποτε είδους ζωικό προϊόν (πχ. ζελατίνη).

Αξίζει να γίνω vegan το Γενάρη; 

Τα υπέρ

Η vegan διατροφή είναι ομολογουμένως πιο οικολογική από την διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ζωικών προϊόντων όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παράλληλα, σέβεται απολύτως τα ζώα αφού δεν εμπλέκει κανενός είδους ζωική ‘θυσία’, μιας και όλα όσα καταναλώνει ένας vegan έρχονται κατευθείαν από τη μάνα γη. Όσον αφορά το όφελος προς την υγεία, η αποχή από κορεσμένα και trans λίπη είναι το άλφα και το ωμέγα για την υγεία της καρδιάς, τον έλεγχο της χοληστερίνης, της πίεσης και της παχυσαρκίας. Επιπλέον, η άφθονη κατανάλωση φυτικών ινών μέσω των φρούτων, των λαχανικών και των ξηρών καρπών, υποστηρίζει τις λειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος και προάγει το αίσθημα του κορεσμού. Και φυσικά, η αυξημένη πρόσληψη συστατικών όπως τα καλά λιπαρά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, μόνο καλό μπορεί να κάνει.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Veganuary (@weareveganuary)

Οι προβληματισμοί 

Σε γενικές γραμμές, αν δεν ανήκεις σε κάποια κατηγορία ασθενών που πρέπει να ακολουθούν κάποια πολύ συγκεκριμένη διατροφή, όπως στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη, φαινυλκετονουρία, εγκύων, παιδιών σε ανάπτυξη, ηλικιωμένων, ασθενών με νόσο του Κρον κτλ., το να γίνεις vegan το Γενάρη είναι ασφαλές. Ωστόσο, ακόμη και ένα απολύτως υγιές άτομο που επιθυμεί να ακολουθήσει vegan διατροφή, θα πρέπει να το κάνει με το σωστό τρόπο. Αυτό προϋποθέτει να έχει προηγηθεί κάποιου είδους διατροφική εκπαίδευση ώστε το άτομο να γνωρίζει τι συνδυασμοί τροφίμων θα το ωφελήσουν και θα του επιτρέψουν να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του για να λειτουργήσει σωστά. 

Στο πλαίσιο αυτό, καλό είναι το άτομο να γνωρίζει ποιες είναι οι κατάλληλες πηγές πρωτεΐνης στις οποίες μπορεί να στραφεί, πως μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου από φυτικά τρόφιμα, ποιες τροφές θα του εξασφαλίσουν ασβέστιο τώρα που θα χρειάζεται να αποκλείσει τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή του, καθώς και πώς μπορεί να αναπληρώσει τη βιταμίνη Β12, μιας και ενδέχεται να οδηγηθεί σε έλλειψη.

Τελικά τι να περιμένω;

Ένας και μοναδικός μήνας vegan διατροφής είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσει έναν υγιή οργανισμό σε κάποια ουσιαστική διατροφική έλλειψη. Αντίστοιχα, τα οφέλη στην υγεία θα είναι μάλλον περιορισμένα αν αμέσως μετά την παρέλευση της περιόδου ‘υγιεινής ζωής’ επιστρέψεις και πάλι σε επιβλαβείς συνήθειες. Τέλος, το Veganuary δεν είναι μια τάση που στοχεύει στην απώλεια βάρους. Συνεπώς αν ο στόχος σου είναι η μείωση πόντων, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο που θα σου δώσει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο ώστε να φτάσεις με ασφάλεια το στόχο σου.

Αυτό που μπορείς να περιμένεις μετά από ένα μήνα βιγκανισμού, είναι το να ανακαλύψεις vegan γεύματα που μπορείς να ενσωματώσεις στη διατροφή σου τον υπόλοιπο χρόνο. Μπορείς επίσης να ανακαλύψεις vegan εναλλακτικές που μπορούν να αντικαταστήσουν σνακ και γεύματα που ενδεχομένως να μην είναι ό,τι το καλύτερο για την υγεία και τη σιλουέτα σου. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις τη σωστή καθοδήγηση και είσαι υγιές άτομο χωρίς ειδικές διατροφικές ανάγκες, ένας μήνας vegan ή έστω plant-based διατροφής, μπορεί να έχει πολύ ενδιαφέρον!

featured image: pexels.com/@daria