Είναι παράδοση για πολλούς ανθρώπους να δημιουργούν λίστες το νέο έτος και να σχεδιάζουν μια νέα αρχή. Είτε έχει να κάνε με χρήματα είτε με διατροφή και πολλά άλλα. Οι πιθανότητες, ωστόσο, να τα επιτύχουμε αυτά δεν είναι υπέρ μας. Την πρώτη βδομάδα περίπου από κάθε νέα χρονιά αποφασίζουμε πως μας είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις μας.

Αυτό το έτος θα είναι διαφορετικό και πολύ θα θέλαμε να στοχεύσεις στα παρακάτω resolutions που αφορούν το σπίτι σου, τον προσωπικό σου χώρο.

Κάνε μακροπρόθεσμα σχέδια

Όσο δύσκολο και εάν ακούγεται, δημιούργησε μια λίστα, μηνιαία ή τριμηνιαία, για το τι πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις το σπίτι οργανωμένο και καθαρό. Στη συνέχεια, συμβουλέψου τακτικά αυτήν την λίστα για να ελέγξεις αυτές τις εργασίες.

Extra tip: Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να σχεδιάσεις όχι μόνο τους επόμενους μήνες αλλά και την επόμενη χειμερινή περίοδο. Ενώ όλα είναι ακόμα φρέσκα στο μυαλό σου, σκέψου πώς θα ήθελες να χειριστείς τα πράγματα την επόμενη φορά. Η καταγραφή μερικών σημειώσεων στις αρχές αυτού του έτους είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσουν να γλυτώσεις από πολλούς πονοκεφάλους στο τέλος.

Καθάρισε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά

Η αρχή της χρονιάς μας βρίσκει όλους να καθαρίζουμε το σπίτι. Πρέπει να απαλλαγούμε από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλο τον στολισμό του σπιτιού και να καθαρίσουμε μετά το χαλί. Επειδή να το αποφύγεις δεν μπορείς, είναι αρκετά εύκολο αφού ξεκίνησες να συνεχίσεις και να καθαρίζεις το σπίτι σου. Πάρε τα δωμάτια ένα ένα με τη σειρά. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν χρειάζεται να γίνουν όλα την ίδια ημέρα. Φρόντισε να αντιμετωπίσεις πρώτα τα δωμάτια που έχουν την υψηλότερη κυκλοφορία και λερώνονται συνεχώς. Έπειτα στην αρχή κάθε νέου τριμήνου (δηλαδή στα μέσα Απριλίου, στα μέσα Ιουλίου και στα μέσα Σεπτεμβρίου), κάνε ξανά το ίδιο.

Αγόρασε λουλούδια

Τα πιο αποτελεσματικά resolutions για να μην παραμελήσεις το σπίτι σου φέτος
unsplash.com/@pureimages2020

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κάτι μικρό, αλλά θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια σε διάφορα δωμάτια στο σπίτι σου. Κάνε μια έρευνα και διάλεξε αυτά που ταιριάζουν τόσο στο σπίτι σου όσο και στην προσωπικότητά σου. Τα σωστά φυτά μπορούν σου φτιάξουν τη διάθεσή και να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις.

Κάνε εκκαθάριση σε όλους τους χώρους

Ο καθαρισμός είναι πάντα μια εξαιρετική αρχή, αλλά η πραγματική αλλαγή στο σπίτι σου θα έρθει όταν απαλλαγείς από τα πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Και πίστεψέ μας, είναι πάρα πολλά. Στην αρχή, αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικό, αλλά να δεν είναι. Εάν κάτι δεν έχει δει το φως της ημέρας για ένα ολόκληρο έτος (ή περισσότερο), τότε έχεις ήδη περάσει έναν ολόκληρο χρόνο αποδεικνύοντας στον εαυτό σου ότι δεν το χρειάζεσαι πραγματικά.

Μην αμελείς τις εργασίες συντήρησης που πρέπει να γίνουν

Τα πιο αποτελεσματικά resolutions για να μην παραμελήσεις το σπίτι σου φέτος
unsplash.com/@markuswinkler

Κάποια μέρη του σπιτιού σου χρειάζονται τακτική συντήρηση όλο το χρόνο. Για παράδειγμα, η μονάδα κλιματισμού πρέπει να επιθεωρείται πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι. Εάν έχεις καμινάδα επίσης πρέπει να καθαριστεί πριν την ανάψεις για πρώτη φωτιά στα τέλη του φθινοπώρου.

Αντί να βασίζεσαι στη μνήμη σου για να θυμάσαι όλα αυτά τα ραντεβού με τους τεχνικούς είναι καλύτερο να οργανωθείς τώρα. Βρες τα τηλέφωνά τους, και σημείωσε στην ατζέντα σου σε ποια ημερομηνία πρέπει να τους καλέσεις για να κλείσεις ραντεβού. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα νιώσεις τεράστια ανακούφιση και καθόλου τρόμο!

featured photo: unsplash.com/@heftiba