Τροφές που πίστευες ότι είναι χορτοφαγικές και τελικά δεν είναι

Τροφές που πίστευες ότι είναι χορτοφαγικές και τελικά δεν είναι

Σύμφωνα με διεθνείς χορτοφαγικούς οργανισμούς (Vegetarian Society), “χορτοφάγος ονομάζεται όποιος δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όλα τα υποπροϊόντα τους. Aνεξάρτητα αν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά”.

Η χορτοφαγία βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρπούς, ενώ σε κάποια είδη χορτοφαγίας, επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών.

Οι χορτοφάγοι διακρίνονται σε ομάδες ανάλογα με τα προϊόντα που καταναλώνουν:

  • ovolacto vegeterian (αυγά και γάλα)
  • lacto vegeterian (γάλα)
  • ovo vegeterian (αυγά)
  • vegans (αυστηρά χορτοφάγοι)

Αρκετά γνωστή είναι η μερική χορτοφαγία (semi vegeterian), όπου καταναλώνονται ορισμένα είδη κρεάτων. Η πιο γνωστή μορφή μερικής χορτοφαγίας είναι η pesco-vegeterianism, στην οποία επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών καθώς και θαλασσινών, αλλά κανένας άλλος τύπος κρέατος.

Θα έχεις ακούσει ακόμη και τον όρο “flexitarian”, που αναφέρεται σε όσους βασίζουν τη διατροφή τους κατά βάση στη χορτοφαγία και καταναλώνουν κρέας μόνο περιστασιακά.

Kάποια τρόφιμα που στην αρχή φαίνονται αθώα, μπορούν να καταναλωθούν απο χορτοφάγους.

Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής: Το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα προκύπτει από το  έντομο κοχενίλλη που συναντάται στα φραγκόσυκα. Αυτό μετά στεγνώνει και γίνεται σε μορφή σκόνης για να χρησιμοποιηθεί. Μπύρα και Κρασί: Σε ορισμένα ζυθοποιεία και οινοποιία, χρησιμοποιούν ουροδόχο κύστη ψαριών για να κάνουν τα ποτά πιο διαυγή.

Παρμεζάνα: Στην περίπτωση της παρμεζάνας απαιτείται να παρασκευάζεται από πυτιά. Η πυτιά είναι εκείνη που βοηθά στην πήξη του γάλακτος και προέρχεται απο ένζυμα απο το στομάχι μηρυκαστικών ζώων.

Ζελεδάκια: Τα ζελεδάκια και τα ζαχαρωτά απαιτούν ζελατίνη που δεν είναι ιδιαίτερα χορτοφαγική. Eίναι μια μορφή κολλαγόνου που προέρχεται από ζωικούς ιστούς. Είναι αυτή που, στη φυσική μορφή της στα κόκαλα, το κρέας και τους χόνδρους, δίνει σε μια κρεατόσουπα ή ένα ζωμό κρέατος τη χαρακτηριστική, πηχτή υφή τους.

τέλος έχουμε τις πατάτες τηγανητές: Η πιο εύκολη, γρήγορη και φαινομενικά αθώα χορτοφαγική λύση, αντιθέτως σε αρκετά ταχυφαγεία οι πατάτες μαγειρεύονται σε ζωικό λίπος.

tip: σε περίπτωση αλλαγής διατροφικής συνήθειας, να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων. Kαι να έχουμε γνώσεις για τα αντίστοιχα υποκατάστατα στα τρόφιμα που αποκλείουμε απο την διατροφή μας, τόσο για την ποικιλία όσο και για να μην υπάρχουν ελλείψεις βιταμινών.

featured photo: Twenty20.com/kondratya/photos
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.