Ξεκινάς λοιπόν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου∙ αυτό της vegan διατροφής. Είτε το κάνεις για ιδεολογικούς και ηθικούς λόγους, είτε γιατί θες μία καλύτερη διατροφή χωρίς κορεσμένα λιπαρά, τοξίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως το vegan lifestyle θέλει δουλειά. Ειδικά στην αρχή.

Απαιτεί πειθαρχεία και έρευνα και σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία «δίαιτας» αφού είναι πολλά παραπάνω από αυτό.

Για να κάνεις αυτή τη μετάβαση να κρατήσει και να είναι επιτυχημένη, χρειάζεσαι τα σωστά εφόδια.

Να ξέρεις γιατί το κάνεις

Μην το κάνεις επειδή θεωρείς πως είναι ‘διατροφική μόδα’ γιατί είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Είτε υποστηρίζεις τα δικαιώματα όλων των ζώων, είτε θες να βελτιώσεις την υγεία σου, είναι σημαντικό να ξέρεις γιατί επιλέγεις να γίνεις vegan. Όσο πιο σίγουρη είσαι για την επιλογή σου τόσο πιο σίγουρα θα την υποστηρίξεις. Δεν είναι ούτε ακραία επιλογή, ούτε διατροφικά λανθασμένη, απλά χρειάζεσαι να είσαι σίγουρη και να έχεις πειθαρχία.

Να έχεις υπομονή

Δε χρειάζεται να γίνεις μία vegan guru από την πρώτη βραδιά. Πάρε τον χρόνο σου, δοκίμασε διάφορα φαγητά και τεχνικές και απέφυγε να κάνεις μεγάλες αλλαγές ξαφνικά. Ιδανικά, μπορείς να περάσεις από ένα transition που θα είσαι vegetarian και στη συνέχεια να γίνεις vegan. Απλά, χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Στο εμπόριο θα βρεις πολλά υποκατάστατα κρέατος ή γαλακτοκομικών που είναι πολύ θρεπτικά και βοηθούν ώστε να μη σου ‘λείψει’ η γεύση. Να θυμάσαι πως οι περισσότεροι vegan απέχουν λόγω ιδεολογίας και όχι επειδή δεν απολαμβάνουν τη γεύση.

Συνήθισε πως θα φτιάχνεις εσύ το φαγητό σου

Δυστυχώς, ίσως χρειαστεί να έχεις το δικό σου φαγητό σε διάφορες περιστάσεις. Σε γάμους και βαφτίσεις θα είναι δύσκολο να βρεις πάνω από ένα είδος φαγητού, ενώ και σε κάποια πάρτι ή δείπνα, η κατάσταση θα είναι εξίσου δύσκολη. Αν όμως, έχεις υποστηρικτική οικογένεια και καλούς φίλους, τότε να είσαι σίγουρη πως στο επόμενο τραπέζι θα φροντίσουν να έχεις και εσύ πολλές επιλογές φαγητού.

Βρες υποκατάστατα

Αν λατρεύεις το πρωινό σου τοστ, το να είσαι vegan δε σημαίνει πως πρέπει να το αποχωριστείς. Πλέον, στην αγορά υπάρχουν αρκετά προϊόντα όπως μπιφτέκι από φυτική πρωτεΐνη, vegan τυριά, ροφήματα γεμάτα θρεπτικές ουσίες και με ενισχυμένες βιταμίνες, sushi χωρίς ψάρι, κιμάς από σόγια και πολλά ακόμη. Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχεις μία έντονη επιθυμία για μπέργκερ ή μακαρόνια με κιμά, υπάρχουν επιλογές που είναι εξίσου νόστιμες. Δε χρειάζεται να στερηθείς τίποτα. Επιπλέον, κάνε μία έρευνα στις εφαρμογές με delivery φαγητού γιατί σίγουρα θα βρεις και εκεί εξίσου νόστιμες επιλογές.

Να έχεις ανθρώπους που σε στηρίζουν

Όπως σε κάθε αλλαγή της ζωής σου και σε κάθε επιλογή, χρειάζεσαι να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που δεν θα σε κρίνουν και θα σε υποστηρίξουν.

Ενημερώσου

Πριν αλλάξεις τη διατροφή σου κάνε μία έρευνα. Καλύτερο είναι να μιλήσεις με έναν διατροφολόγο που θα σε κατευθύνει κατάλληλα και θα σου δώσει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τους συνδυασμούς τροφών. Εδώ, να πούμε πως η vegan διατροφή θεωρείται απόλυτα ασφαλής από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς παγκοσμίως και είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, αρκεί να γίνεται σωστά. Μάθε για τα λαχανικά και τις βιταμίνες που κρύβουν, τα superfoods, τα Budha bowls, τους σπόρους και τα φρούτα. Αν γίνει σωστά, δε θα έχεις έλλειψη σε καμία βιταμίνη και θα νιώθεις πιο ανάλαφρη.

featured photo: Unsplash / Maddi Bazzocco