Είτε είσαι μια περήφανη ιδιοκτήτρια 100 φυτών είτε προσπαθείς να κρατήσεις στη ζωή τρία γλαστράκια, σίγουρα ξέρεις πως το να διατηρείς τους φυλλώδεις φίλους σου ευτυχισμένους δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Και σίγουρα δεν φτάνει το να τα ποτίζεις ή να τους αλλάζεις το χώμα.

Από το να διασφαλίσεις ότι έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν έως την αποφυγή του υπερβολικού ποτίσματος, που προκαλεί σήψη των ριζών, υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν πρόκειται για τη φροντίδα των φυτών σου. Συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, το εάν λαμβάνουν ή όχι αρκετό φως αφού αυτό είναι ένα από τα κύρια συστατικά της φωτοσύνθεσης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετήσεις όλα τα φυτά σου στο πιο ηλιόλουστο σημείο.

Για τα περισσότερα φυτά, η έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως μπορεί πραγματικά να βλάψει τα φύλλα τους, προκαλώντας τα να καούν ή να ξεθωριάσουν.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ℕ (@evelina_nikoliza)

Φυτά και έμμεσο φως

Οι περισσότεροι οδηγοί φροντίδας φυτών θα σου πουν ότι το έμμεσο φως είναι προτιμότερο. Αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα το “έμμεσο φως” και πώς μπορείς να διασφαλίσεις ότι τα φυτά σου λαμβάνουν αρκετό από αυτό;

Παρόλο που το έμμεσο φως μπορεί να ακούγεται σαν το αντίθετο του άμεσου φωτός, δεν σημαίνει ακριβώς αυτό. Το έμμεσο φως ουσιαστικά σημαίνει ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο όπου τα φυτά σου δεν θα έχουν άμεσο ηλιακό φως. Αυτό συμβαίνει όταν τοποθετείς τα φυτά σου σε ένα δωμάτιο όπου ο ήλιος δεν θα λάμπει απευθείας στο φύλλωμα. Με αυτόν τον τρόπο, το έμμεσο φως είναι αυτό το γλυκό σημείο ανάμεσα στο πλήρες φως και τη σκιά. Ένα σημείο που ναι μεν είναι καλά φωτισμένο αλλά δεν έχει ποτέ άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου.

Αυτό για παράδειγμα μπορεί να είναι ο ήλιος που περνά μέσα από μια σκιά ή μια λεπτή κουρτίνα πριν χτυπήσει το φυτό σου.

Παρόλο που κάθε δωμάτιο στο σπίτι σου πιθανότατα θα έχει κάποια μορφή έμμεσου φωτός, η εύρεση του ιδανικού σημείου εξαρτάται συνήθως από πόσα παράθυρα έχεις. Επίσης, σχεδόν όλα τα φυτά προτιμούν το έμμεσο φως. Αλλά επειδή δεν έχουν όλα τις ίδιες ανάγκες, θα πρέπει να μάθεις πληροφορίες από τον επαγγελματία που θα το αγοράσεις.

Πώς μπορείς να καταλάβεις πότε ένα φυτό δέχεται πάρα πολύ ή πολύ λίγο φως;

Εάν ανησυχείς για το εάν τα φυτά σου δέχονται πάρα πολύ ή πολύ λίγο φως, πρέπει να προσέχεις τα παρακάτω σημάδια:

  • Εάν ένα φυτό δέχεται πολύ φως, τα φύλλα θα καίγονται και θα γίνονται καφέ.
  • Εάν δέχεται πολύ λίγο φως, τα φύλλα θα γίνουν σαν λεπτό χαρτί. Επίσης, μπορεί να πέσουν και να χάσουν πολύ αργά το χρώμα τους.
featured photo: @musiena