Στο πλαίσιο ανάδειξης της σημασίας της ψυχικής ευεξίας στη ζωή μας, πολλές είναι οι πρακτικές που στοχεύουν στην αυτοφροντίδα και κυκλοφορούν συνήθως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάμεσα σε αυτές τις πρακτικές, ξεχωρίζουν οι τεχνικές που σχετίζονται με την αναπνοή που, για πολλούς, είναι η πιο σημαντική μέθοδος, βοηθώντας στην απελευθέρωση από το στρες, την αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων και τη διασφάλιση της εσωτερικής γαλήνης.

Μία από τους φανατικούς υποστηρικτές της ενεργής αναπνοής, όπως έχει γίνει γνωστή, είναι η ειδική Stephanie Carson, που μιλά στο Sunday Edit για τα οφέλη αυτής της πρακτικής: «Η ενεργή αναπνοή είναι ένας ενεργός, θεραπευτικός διαλογισμός, που βοηθά να θεραπεύσουμε τα επίμονα ψυχικά τραύματα και τα συναισθήματα και μας συνδέει με τον πιο αληθινό εαυτό μας». Η Carson πιστεύει ότι η αναπνοή είναι η πιο ισχυρή μεταμορφωτική πρακτική. «Είναι τόσο απλό και βασικό. Απλώς αναπνέουμε, κάτι που κάνουμε ασυνείδητα όλη την ώρα. Αλλά το να το εκμεταλλευόμαστε με διαφορετικό τρόπο, ρυθμίζοντας την αναπνοή μας με τρόπο που υπεροξυγονώνει το σύστημα, είναι μια εμπειρία που προσφέρει ανακούφιση και χαρά».

Τα οφέλη της ενεργής αναπνοής

Αυτό που μπορείς να περιμένεις είναι ότι θα βγεις από τις σκέψεις σου και θα εισέλθεις στο σώμα σου. Για πολλούς, αυτή η διαδικασία έχει αποδειχθεί πιο άμεση και επουλωτική από τις παραδοσιακές ψυχοθεραπείες.

Κατά τη διάρκεια περιόδων που χαρακτηρίζονται από έντονο στρες, μια πρακτική όπως η αναπνοή μπορεί να μειώσει γρήγορα τα επίπεδα άγχους. «Πραγματικά αλλάζει την ενέργεια και τη διάθεση. Σε τονώνει, με αποτέλεσμα να μπορείς να βγεις ξανά στον κόσμο με άλλη προοπτική»., υποστηρίζει η Carson.

Πώς να εφαρμόσεις αυτή την τεχνική

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ για να εφαρμόσεις την ενεργή αναπνοή -Wim Hof, holotropic, rebirthing, κβαντική ελαφριά αναπνοή κ.λπ.- το κοινό τους στοιχείο είναι ότι περιλαμβάνουν ένα συνειδητό, συνδεδεμένο μοτίβο αναπνοής, είτε από τη μύτη είτε από το στόμα.

Η Carson παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία της πρακτικής:

Ξάπλωσε ανάσκελα σε ένα στρώμα στο πάτωμα ή στο κρεβάτι. Μη χρησιμοποιήσεις μαξιλάρι, γιατί θέλεις να διατηρήσεις ανοιχτούς τους αεραγωγούς. Έχε, όμως, κοντά σου ένα μαξιλάρι, κουβέρτα και κάλτσες, σε περίπτωση που χρειαστούν.

Ξεκίνα με διαλογισμό γύρω από ένα θέμα ή έναν στόχο. Πάρε ανάσα από την κοιλιά, επέκτεινε το στήθος σου και στη συνέχεια κάνε εκπνοή. Συνέχισε την ίδια διαδικασία για 20 έως 30 λεπτά.

Αν σε βοηθά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μαξιλάρι σου για να βγάλεις μια κραυγή, να γελάσεις ή να κλάψεις. Μπορείς, επίσης, να τινάξεις χέρια και πόδια, αν νιώσεις ότι αυτό θα σε χαλαρώσει.

Η συνοδεία μουσικής μπορεί επίσης να βοηθήσει ορισμένους να ακολουθήσουν αποτελεσματικότερα τη διαδικασία. Βρες τις συνθήκες που ταιριάζουν καλύτερα στο δικό σου στυλ και τις ανάγκες.

Τι να περιμένεις

Καθένας βιώνει με τον δικό του τρόπο τις επιδράσεις αυτής της τεχνικής. Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα, ωστόσο, είναι το γέλιο, το κλάμα, η αίσθηση ότι κρυώνεις ή ζεσταίνεσαι, ότι ταρακουνιέσαι, ότι μουδιάζεις ή ότι το σώμα σου παθαίνει αγκύλωση. Μπορεί, επίσης, να αισθανθείς ζάλη ή να έχεις χάσει την επαφή με τον χωροχρόνο. Μην ανησυχήσεις, όμως, καθώς όλα είναι φυσιολογικά.

Αν και πρόκειται γενικά για μια ασφαλή τεχνική, η Carson συνιστά στα άτομα που έχουν ιατρικές παθήσεις σχετικές με την καρδιά ή τους πνεύμονες να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν παρακολουθήσουν ένα μάθημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τεχνικές αναπνοής χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια. «Δεν είναι μόνο θεραπεία», λέει η Carson. «Σε βοηθά να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου».