Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι λίγες στιγμές ηρεμίας, ή ένα μικρό διάλειμμα λίγων λεπτών, που θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τον πανικό των ημερών.

Η Kate Oliver, και ο Navit Schechter, ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας, προτείνουν στο Stylist.com τους πιο απλούς τρόπους για να νιώσεις και πάλι ηρεμία.

«Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο που είναι γεμάτη με υποχρεώσεις, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο και χώρο για να κάνεις τα πράγματα που σου επιτρέπουν να έχεις πρόσβαση σε συναισθήματα ηρεμίας, γαλήνης και ικανοποίησης», συμβουλεύει η αναγνωρισμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Kate Oliver.

Τα Χριστούγεννα, αυτό μπορεί να φαίνεται αδύνατο. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ χρόνο για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό. «Το να έχεις λίγο καθορισμένο χρόνο κάθε μέρα μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμο για τη ρύθμιση του νευρικού σου συστήματος και να αισθάνεσαι πιο χαλαρός απ’ ό,τι μπορεί να αισθάνεσαι μια ολόκληρη μέρα άδειας», συμβουλεύει ο Navit Schechter, θεραπευτής και ιδρυτής του Conscious & Calm.

«Συχνά μπορεί να είναι και πιο εύκολο να επιτευχθεί. Ο προγραμματισμός για το πρώτο πράγμα το πρωί ή/και το τελευταίο πράγμα το βράδυ μπορεί να σε διευκολύνει να θυμάσαι να αφιερώνεις αυτόν τον χρόνο για τον εαυτό σου.»

Πως θα το πετύχεις αυτό;

Πρωινή ρουτίνα

Η Oliver συμφωνεί ότι ο πρωινός προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να φτιάξεις τη μέρα σου σωστά. «Ένας πολύ καλός τρόπος για να διοχετεύσεις εσωτερική ηρεμία είναι να ενσωματώσεις κάποιες πρωινές πρακτικές στην ημέρα σου», λέει. «Αυτά είναι πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς για πρώτη φορά, πριν ξεκινήσεις τις υποχρεώσεις της ημέρας.

Ξεκίνησε με 15 λεπτά μόνο για τον εαυτό σου, στα οποία θα το φροντίσεις όπως εσύ ξέρεις ότι σου χρειάζεται. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να αφιερώσεις μερικά λεπτά για να καθίσεις ήρεμα και να εστιάσεις στην αναπνοή σου όταν ξυπνήσεις.

«Το να προγραμματίσεις 5 λεπτά το πρωί ή το βράδυ, για να κάνεις κάτι που σε χαλαρώνει – κάνοντας έναν σύντομο διαλογισμό, γράφοντας στο ημερολόγιο σου ή κάνοντας μια σύντομη άσκηση αναπνοής – μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ήρεμος», λέει ο Schechter. «Σκέψου το σαν να φορτίζεις την μπαταρία χαλάρωσής σου.»

Όρισε τις προθέσεις σου

Σκέψου τη μέρα σου και βάλε μερικές θετικές προθέσεις. «Σκέψου τι θα έκανε τη μέρα πραγματικά υπέροχη για σένα», προτείνει η Oliver. «Τι είναι πιο σημαντικό για εσένα για την επόμενη μέρα; Είναι καλή ιδέα να γράψεις αυτές τις προθέσεις, καθώς είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που καταγράφουν τις

προθέσεις τους είναι πιο πιθανό να τις πετύχουν. Τέλος, σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να εξισορροπήσεις την ενέργειά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.»

Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο πρόσβασης σε μια στιγμή ηρεμίας, από έναν σύντομο ύπνο μέχρι να αφιερώσεις 10 λεπτά διαβάζοντας ή ακόμα και κάνοντας μια δραστηριότητα όπως το ράψιμο. «Επέλεξε να αφιερώσεις χρόνο για ό,τι γνωρίζεις ότι λειτουργεί για εσένα και σε βοηθά να αισθάνεσαι πιο ήρεμος», συμβουλεύει η Oliver. Θυμήσου ότι το selfcare είναι στην πραγματικότητα μια κοινωνική πράξη. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά στον εαυτό σου, θα μπορέσεις να «χτίσεις» τ’ άτομο που πραγματικά θες να είσαι.

Βγες έξω

Το να βγαίνεις έξω έστω και για λίγες μόνο στιγμές μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις την επαναφορά που χρειάζεσαι. «Η έξοδος για μια βόλτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος δημιουργίας σωματικού και ψυχικού χώρου», λέει ο Schechter.

«Το περπάτημα στον καθαρό αέρα μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά το να περνάς χρόνο στη φύση μπορεί να είναι ακόμα πιο αναζωογονητικό, είτε πρόκειται για μια βόλτα στην παραλία, στο δάσος ή στο πάρκο. Η απλή πράξη του περπατήματος μπορεί να είναι απίστευτα ευεργετική, όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Fiona Yassin. «Το περπάτημα μπορεί να είναι πολύ καλό για να σε επαναφέρει στη στιγμή», λέει.

«Όταν περπατάς και βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, διεγείρεις και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου σε μια διαδικασία που ονομάζεται αμφίπλευρη διέγερση (BLS), η οποία μπορεί να είναι καταπραϋντική για κάποιους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως η σταυροβελονιά ή το βελονάκι είναι ηρεμιστικές, ενώ άλλοι βρίσκουν ότι το να είναι σε κίνηση καθισμένοι σε μια κούνια μπορεί να τους βοηθήσει να έρθουν στην παρούσα στιγμή».

Πάρε μια ανάσα

Αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σχεδόν οπουδήποτε, από το ξεφλούδισμα των λαχανικών μέχρι στο ντους. «Προσπάθησε να αναπνέεις απαλά κι αργά επιτρέποντας την αναπνοή σου να ρέει προς τα κάτω στο στομάχι σου και μετά να βγει ξανά», συνιστά η Oliver. «Μπορεί να σου φανεί χρήσιμο να μετράς έως το τέσσερα καθώς εισπνέεις και να μετράς μέχρι το τέσσερα καθώς εκπνέεις. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αυτήν την άσκηση αναπνοής σε διάφορα σημεία της ημέρας, για να ηρεμήσεις και να σταθεροποιήσεις το σώμα και το μυαλό σου, κάθε φορά που αρχίζεις να αισθάνεσαι λίγο άγχος».

Δώσε προσοχή

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν δοκίμασε να δώσεις λίγη προσοχή στην προετοιμασία του φαγητού για το γιορτινό τραπέζι. Σκέψου πώς αισθάνονται τα λαχανικά στα χέρια σου, πόσο ζεστό είναι το νερό καθώς τα πλένεις και τη γεύση του γεύματος που τρως. Αυτά τα μικρά πράγματα, αποτελούν στιγμές ηρεμίας και βαθιάς σκέψης, που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα, και να ξεφύγεις από την «βοή» του άγχους.