Ο Άντριου Χέι, ο σκηνοθέτης του “Weekend” και του “45 Χρόνια”, επιστρέφει με μια νέα ταινία, η οποία για κάποιους μπορεί να αποδειχθεί η αγαπημένη τους. Η νέα του ταινία έχει τίτλο “All of Us Strangers”, σε σενάριο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τάιτσι Γιαμάντα “Strangers” (1987). 

Η υπόθεση με λίγα λόγια

Ο Ανταμ είναι ο μοναδικός ένοικος σε μια πολυκατοικία στην άκρη της πόλης. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει, μέχρι που ένα βράδυ χτυπά την πόρτα του ένας γείτονας, ο Χάρι. Η περιοχή στην οποία συμβαίνουν όλα, είναι μια πόλη σιωπής και αποσύνδεσης. Παρόλο που ο Άνταμ τον αποφεύγει στην αρχή, οι δύο γείτονες τελικά συνδέονται μεταξύ τους και το ειδύλλιο ξεκινά.

Στη ζωή του Ανταμ ωστόσο, συμβαίνει κάτι παράξενο: οι νεκροί γονείς του, οι οποίοι σκοτώθηκαν πριν από χρόνια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ζουν μυστηριωδώς στο πατρικό του σπίτι. Αυτό το μεταφυσικό εύρημα μας βοηθά να ανακαλύψουμε, τι θα συνέβαινε αν μας δινόταν η ευκαιρία να κλείσουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν.

Η σύγκρουση της τραυματικής απώλειας με την παιδική αθωότητα, είναι ο βαθιά συγκινητικός άξονας της ταινίας

Οι συνέπειες της μη επίλυσης των δεσμών του Άνταμ με τους γονείς του, είναι εμφανείς από την αρχή, αφού είναι απρόθυμος να συνδεθεί με τον οποιονδήποτε. Το φλερτ των δύο πρωταγωνιστών συμπίπτει με συζητήσεις που ο Άνταμ φαντάζεται πως κάνει με τους γονείς του, στην ηλικία που ήταν όταν πέθαναν. Μέσα από το coming out του Άνταμ στους γονείς του και την σκληρή, αλλά παράλληλα λυτρωτική συζήτησή τους, έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη του να αντιμετωπίσει τον πόνο που του έχει προκαλέσει η οικογένειά του.

Η εξερεύνηση της queer συνείδησης του Άνταμ και του αντίκτυπου του παιδικού του τραύματος στην ταινία, είναι διακριτική και συνάμα συναισθηματική. Η μουσική επένδυση της ταινίας, αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο ταυτιζόμαστε σε στίχους, φόβους και φαντασιώσεις, ειδικά όταν είμαστε νέοι.

Το άμεσο ειδύλλιο των πρωταγωνιστών – το οποίο μοιάζει πολύ ρομαντικό για να είναι αληθινό – αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύνδεσης, στην οποία ο Άνταμ αντιστέκεται όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί να φέρει πίσω στη ζωή τους γονείς του, όπως κανείς μας δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν του. Αλλά μπορεί τουλάχιστον να προσπαθήσει να λύσει τον κόμπο μέσα στο στήθος του, απελευθερώνοντας την καρδιά του.