Μπορεί να φαίνεται σαν μια εξωγήινη ιδέα για τους “βασιλικούς” του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού έχουν ζήσει με τη βασίλισσα ως αρχηγό του βρετανικού κράτους για περισσότερα από 70 χρόνια, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει άλλη γυναίκα μονάρχη για τουλάχιστον τρεις γενιές! Mετά τη βασιλεία του βασιλιά Καρόλου III, ο πρίγκιπας William και ο πρίγκιπας George είναι οι επόμενοι στη σειρά. Αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με τους ευρωπαίους γείτονες, όπου οι περισσότερες μοναρχίες πρόκειται να έχουν μια βασίλισσα στο θρόνο στη συνέχεια.

Ποιες είναι όμως αυτές οι μελλοντικές βασίλισσες; Και τι θα υποστηρίξουν ως ηγέτες του Gen-Z;

Πριγκίπισσα Elisabeth του Βελγίου

Η πριγκίπισσα Elisabeth θα γράψει ιστορία όταν ανέβει στο θρόνο ως η πρώτη βασίλισσα της χώρας. Μια δεκαετία πριν από τη γέννησή της, η πρωτογονία άλλαξε για να επιτραπεί η γυναικεία διαδοχή και είναι η πρώτη μονάρχης που θα ωφεληθεί. Αν δεν είχε αλλάξει, ο μικρότερος αδερφός της, ο πρίγκιπας Gabriel, θα ήταν ο επόμενος βασιλιάς.

Η 22χρονη είναι η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Αλβέρτου Β’ και της βασίλισσας Paola, ενώ, εκτός από τον πρίγκιπα Γαβριήλ, έχει και έναν δεύτερο μικρότερο αδερφό, τον Πρίγκιπα Emanuel. Πέρασε τα μορφωτικά της χρόνια στις Βρυξέλλες, προτού παρακολουθήσει το “Hippie Hogwarts” – γνωστό και ως UWC Atlantic College στην Ουαλία. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής της, ανέλαβε ένα χρόνο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία των Βρυξελλών, ακολουθώντας τα βήματα άλλων διαδόχων του θρόνου. Τώρα σπουδάζει στο Lincoln’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου κι έχει αγωνιστεί στην ομάδα κωπηλασίας.

Είναι μια σίγουρη δημόσια ομιλήτρια, έχοντας κάνει πολλές εμφανίσεις: η πρώτη της ομιλία ήταν στην ηλικία των εννέα ετών, όταν άνοιξε ένα νοσοκομείο παίδων που ονομάστηκε προς τιμήν της. Γίνεται επίσης ολοένα και πιο αναγνωρισμένη για τις επιλογές ρούχων της, με αναφορές για το εφέ «Elisabeth» στο Βέλγιο, όπου οι θαυμαστές της σπεύδουν να αγοράσουν αυτό που φοράει, κάνοντας συγκρίσεις με την Πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Τα τελευταία χρόνια, το Βέλγιο, όπως και πολλά άλλα δυτικά έθνη, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν του. Το πώς η πριγκίπισσα αποφασίζει να αναγνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την πλευρά του Βελγίου μένει να φανεί, αλλά θα είναι ζωτικής σημασίας για το πώς θα την βλέπει ο κόσμος.

Πριγκίπισσα Leonor της Ισπανίας

Ο κόσμος έχει κυριευτεί από τη λεγόμενη «Λεονορμανία» τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η διάδοχος του ισπανικού θρόνου έκλεισε τα 18. Η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες του βασιλιά Felipe και της βασίλισσας Letizia , η πριγκίπισσα Leonor  γίνεται γρήγορα εθνική εμμονή, με κάθε στυλιστική της επιλογή.

Το ανερχόμενο δημόσιο προφίλ της έρχεται σε αντίθεση με την παιδική της ηλικία, κατά την οποία έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις. Αφού παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο στη Βαρκελώνη, μετακόμισε στην Ουαλία για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στο UWC Atlantic (το ίδιο σχολείο με την Πριγκίπισσα Elisabeth του Βελγίου), όπου αποφοίτησε νωρίτερα φέτος. Τώρα είναι εγγεγραμμένη σε στρατιωτική ακαδημία παρακολουθώντας εκπαίδευση αξιωματικών, η οποία θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Εν όψει των 18ων γενεθλίων της, παρουσίασε τα εναρκτήρια βραβεία της Πριγκίπισσας των Αστούριας. Όπως και ο πατέρας της, η Leonor θα θέλει να αποστασιοποιηθεί από τα δημοσιονομικά σκάνδαλα του παππού της, του πρώην βασιλιά Juan Carlos, που εμπλέκουν επίσης τους θείους της, και έχουν παίξει σε στυλ τηλενουβέλας στην Ισπανία την τελευταία δεκαετία.

Όσον αφορά την πολιτική, ένα ζήτημα που μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο είναι η άνοδος του καταλανικού αυτονομισμού – ένα θέμα κατά του οποίου ο πατέρας της έκανε μια σπάνια δημόσια δήλωση το 2020 και για την οποία έχει επικριθεί ευρέως.

 

 Πριγκίπισσα Catharina – Amalia της Ολλανδίας 

Η πριγκίπισσα Catharina-Amalia είναι η διάδοχος του ολλανδικού θρόνου και είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του βασιλιά Willem-Alexander και της βασίλισσας Maxima.

Ασυνήθιστα, η μοναρχία στην Ολλανδία διοικείται κυρίως από γυναίκες, με τρεις βασίλισσες να βασιλεύουν διαδοχικά από το 1890 έως το 2013, όταν ο πατέρας της Catharina-Amalia έγινε βασιλιάς, επομένως έχει καλή παρέα ιστορικά.

Σε αντίθεση με τους γονείς της, οι οποίοι έχουν διαπράξει μια χούφτα θλιβερές γκάφες (συμπεριλαμβανομένων των διακοπών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του lockdown Covid), η Catharina-Amalia φαίνεται να έχει το δάχτυλό της στον παλμό του έθνους. Παράδειγμα: απέρριψε τα δικαιώματά της σε ετήσιο βασιλικό επίδομα όταν έκλεισε τα 18, φαινομενικά επειδή ως φοιτήτρια (σπουδάζει πολιτική, ψυχολογία, νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ), δεν είναι «εργαζόμενη» βασιλική, αλλά επίσης, επειδή αισθάνθηκε ότι ήταν λάθος κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής.

Η Πριγκίπισσα επιθυμεί να έχει μια κανονική πανεπιστημιακή εμπειρία και έζησε σε κοινόχρηστο σπίτι με άλλους φοιτητές μέχρι που απειλήθηκε με απαγωγή από μια εγκληματική συμμορία. Παρακολούθησε επίσης ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο και εργάστηκε ακόμη και σε ένα beach bar στη Χάγη κατά τις καλοκαιρινές της διακοπές. Όπως πολλοί Gen Z-ers, έχει μιλήσει ειλικρινά για την ψυχική υγεία, αποκαλύπτοντας ότι μερικές φορές επισκέπτεται έναν θεραπευτή και ενώ δεν έκανε άμεσο σχόλιο γι’ αυτό, βρέθηκε στο επίκεντρο της νέας νομοθεσίας που σημαίνει ότι τα μέλη της οικογένειας LGBTQIA+ θα μπορούσαν να παντρευτούν όποιον διάλεγαν. Χωρίς να χάσουν το δικαίωμά τους στον θρόνο.