Μιας γενιάς που επιζητά ριζικές αλλαγές, παλεύει καθημερινά με τις παθογένειες της σημερινής κοινωνίας και πρωτίστως ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον.

Άρρηκτα συνυφασμένο με ανησυχίες που αφορούν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη βιωσιμότητα, την ψηφιακή εξέλιξη, τις ανισότητες, τη σεξουαλικότητα και φυσικά τη ζωή μετά πανδημία, το πράσινο είναι το χρώμα που «αγκαλιάζει» τις επιθυμίες και τις ελπίδες της επονομαζόμενης Generation Z. Όπως αντιλαμβάνεσαι, πλέον το Millennial pink δεν παραπέμπει σε τίποτα άλλο εκτός από μια θολή ανάμνηση της περασμένης εποχής.

Κι αν αναρωτιέσαι ποια είναι η γενικότερη «θεωρία» πίσω από την ανάδυση του συγκεκριμένου χρώματος, τότε πρέπει να σου τονίσουμε ότι κάθε άλλο παρά αφηρημένη μπορείς να τη χαρακτηρίσεις.

Το πράσινο είναι ίσως το μοναδικό χρώμα που ευθυγραμμίζεται με τη δημιουργικότητα, την επαναστατικότητα και την τόλμη, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γενιά Gen Z. Το πράσινο είναι το χρώμα που επιζητά και διεκδικεί την προσοχή, είναι το χρώμα που πολεμάει τις εκάστοτε νόρμες, είναι το χρώμα που φωτίζει έναν διαφορετικό κόσμο.

Το πράσινο στη βιομηχανία της μόδας 

Φυσικά, αλώβητος από την υπέρογκη δύναμη του πράσινου δεν έχει βγει ο κόσμος της μόδας. Πολυτελείς οίκοι όπως οι Bottega Veneta, Balenciaga, Jacquemus και πολλοί ακόμη, έχουν εκθειάσει κάθε δυνατή απόχρωση του συγκεκριμένου χρώματος κι έχουν αποδείξει επανειλημμένως τον τρόπο που έχει καθορίσει τις συνεχώς εξελισσόμενες τάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τον thedigifairy, λογαριασμό στο Instagram που ασχολείται με τα trends και τη μόδα, το πράσινο άρχισε να εμφανίζεται στη lime εκδοχή του στις αρχές του 2018.

Έκτοτε, έχει φορεθεί με διαφορετικούς τρόπους από πληθώρα celebrities, με την Billie Eilish να φέρει τον τίτλο της βασίλισσας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη JACQUEMUS (@jacquemus)

Σήμερα, τη λίστα των κυρίαρχων πράσινων χρωμάτων έχουν συμπληρώσει οι διαφορετικές αποχρώσεις της μέντας, του φασκόμηλου και του φιστικιού, ενώ ιδιαίτερη θέση έχουν καταλάβει και οι λιγότερο κορεσμένες αποχρώσεις όπως το χακί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια απόχρωση κι αν επιλέξεις, το πράσινο αποτελεί ένα χρώμα που θα σε αποδεσμεύει από τους κανόνες περί φύλου και σεξουαλικότητας. Το πράσινο χρώμα δεν έχει φύλο. Το πράσινο χρώμα είναι τόσο ουδέτερο όσο και ιδιαίτερο. Είναι σύγχρονο, είναι μια πινελιά αισιοδοξίας, είναι όλα όσα επιζητά η Generation Z.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BILLIE EILISH (@billieeilish)

Πράσινο χρώμα και βιωσιμότητα 

Φυσικά, δεν γίνεται να αναφερθούμε στο πράσινο χρώμα και τη γενιά Gen Z χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή. Ναι, ανάμεσα στις πρωταρχικές ανησυχίες της επαναστατικής γενιάς βρίσκεται η βιωσιμότητα και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον. Το πράσινο, ακόμα μια φορά, είναι το χρώμα που αντικατοπτρίζει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, τις διαδηλώσεις, τις εξεγέρσεις και τις δράσεις της νέας γενιάς.

Είναι το χρώμα-συνεργός της Generation Z, είναι ο χρωματικός συσχετισμός με τα περιβαλλοντικά ζητήματά, αλλά και η χρωματική ταυτότητα μιας τεράστιας ομάδας που δεν φοβάται να εκφραστεί ανοιχτά και να παλέψει για τις αλλαγές που ονειρεύεται.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Willow Defebaugh (@willowrites)