Η αναπνοή μας δεν είναι κάτι που συχνά σκεφτόμαστε. Αναπνέουμε εντελώς ασυνείδητα, και σπάνια χρειάζεται να σκεφτούμε τον τρόπο που το κάνουμε. Παρόλο που η αναπνοή αποτελεί βασικό μέρος του διαλογισμού και διαφόρων πρακτικών γιόγκα, το να αναπνέεις συνειδητά δεν είναι εύκολο όσο πειθαρχημένη και να είσαι στα μαθήματά σου.

Η συνειδητή αναπνοή έχει και άμεσα οφέλη για το σώμα και το μυαλό σου, αλλά μελέτες δείχνουν ότι έχει επίσης μακροπρόθεσμα οφέλη. Ένα από αυτά είναι η αλλαγή και η ενίσχυση των νευρικών οδών που συνδέουν την αναπνοή με τα κέντρα ρύθμισης συναισθημάτων στον εγκέφαλο.

Τι ακριβώς είναι η συνειδητή αναπνοή όμως;

”Η συνειδητή αναπνοή είναι όταν γνωρίζεις το πότε εισπνέεις και εκπνέεις”, λέει η Health Coach, Charlene Gisele. “Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπνέουν συνειδητά. Μπορεί να γνωρίζουμε ότι οι πνεύμονες απορροφούν οξυγόνο και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά οι μηχανισμοί της αναπνοής και ο ρόλος του διαφράγματος και της λεμφικής ροής που δημιουργείται από τη βαθιά αναπνοή είναι άγνωστοι στους περισσότερους. “

Ελεγχόμενη αναπνοή και ανοσοποιητικό σύστημα

Αρχικά, η ελεγχόμενη αναπνοή ρυθμίζει τη διαχείριση του άγχους. Όταν είμαστε εξαιρετικά αγχωμένοι το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταστέλλεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος μειώνει τα λεμφοκύτταρα του σώματος μας. Όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο των λεμφοκυττάρων μας, τόσο πιο επιρρεπείς είμαστε σε κρυολογήματα και άλλες ασθένειες.

Έτσι η τακτική και συνεπής πρακτική συνειδητής αναπνοής μπορεί να βοηθήσει. ”Η αναπνοή μπορεί να είναι μια μορφή προληπτικής ιατρικής γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο μηχανισμός προστασίας μας από ιούς, βακτήρια και άλλα παθογόνα”, εξηγεί ή Gisele.

Τεχνικές συνειδητής αναπνοής

Εδώ θα δεις τις πιο διαδεδομένες ανάμεσα στις διάφορες τεχνικές συνειδητής αναπνοής.

Διαφραγματική αναπνοή:

Αυτή η αναπνοή σε βοηθάει να μειώνεις την ανάγκη σου για οξυγόνο και ταυτόχρονα ενισχύει το διάφραγμα σου.

  • Ξάπλωσε ανάσκελα με τα γόνατά σου ελαφρώς λυγισμένα και τοποθέτησε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σου.
  • Τοποθέτησε το ένα χέρι σου στο στήθος σου και το άλλο στο στομάχι σου, έτσι ώστε να νιώθεις την κίνηση του διαφράγματός.
  • Πάρε μια βαθιά και αργή αναπνοή από τη μύτη σου, κρατώντας το χέρι στο στήθος σου. Κράτα και τα δύο σου χέρια όσο πιο σταθερά γίνεται.
  • Στη συνέχεια, μπορείς να εκπνεύσεις αργά από το στόμα κρατώντας τα χείλη σου μισόκλειστά (pursed lip breathing).

Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκίμασε αυτήν την τεχνική πέντε εως δέκα λεπτά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα.

Ρινική αναπνοή:

Μια άσκηση που ακολουθείται κυρίως από ανθρώπους που θέλουν να ανακουφιστούν από το στιγμιαίο αλλά έντονο άγχος.

  • Κάτσε όσο πιο αναπαυτικά μπορείς.
  • Τοποθέτησε το αριστερό σου χέρι στο αριστερό σου γόνατο.
  • Με τον δεξί σου αντίχειρα κλείσε το δεξί ρουθούνι σου.
  • Μόλις εκπνεύσεις πλήρως, κλείνεις με τον αριστερό σου αντίχειρα το αριστερό σου ρουθούνι.
  • Συνέχισε αυτές τις εναλλαγές για πέντε λεπτά.
featured photo: @alicerubik