Το Πάσχα για ‘μένα -όπως για τους περισσότερους υποθέτω- ήταν πάντα μια καθαρά οικογενειακή γιορτή. Δουλειές και σχολεία κλειστά και όλοι μαζί στο σπίτι να τρώμε, να πίνουμε και να γελάμε γεμίζοντας έτσι τις μπαταρίες μας και τις καρδιές μας μέχρι το καλοκαίρι. Εκτός από τα γνωστά εδέσματα που έχει κάθε σπίτι αυτή την περίοδο, θυμάμαι τη γιαγιά μου κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, να φτιάχνει τα καθιερωμένα νηστίσιμα κουλουρακια της. Φρόντιζε, βλέπετε, να μας απαλύνει τη λαχτάρα από τη γαργαλιστική μυρωδιά της φρεσκοψημένης ζύμης –καθώς τσουρέκια και πασχαλινά κουλούρια ψήνονταν σε μεγάλες δόσεις σε περίοδο νηστείας- που μας συνόδευε μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Φέτος, δυστυχώς, δε μπόρεσα να πάω από νωρίς στο χωριό. Έτσι αποφάσισα να φέρω λίγη από τη γλύκα και τη φροντίδα της γιαγιάς εδώ στην Αθήνα.

Παρακάτω θα τη μοιραστώ μαζί σας μέσα από τη συνταγή για τα πιο τραγανά κουλουράκια των παιδικών μου χρόνων όπως την ξέθαψα απ’ το τετράδιο της μαμάς. Σύμμαχος μου η παλιά μηχανή της γιαγιάς με την οποία προσπάθησα να κλέψω λίιιγη από τη μαεστρία της (και η οποία με έπεισε πιο πολύ κι απ’ τη Chanel πως, τελικά, για να είσαι στη μόδα, πρέπει να είσαι ντεμοντέ).

Τα κουλουρακια της γιαγιας savoir ville (2)

Υλικά (για περίπου 50 κουλουράκια)

-2 φλιτζάνια καλαμποκέλαιο -1 φλιτζάνι ζάχαρη -1 κουτάκι sprite -1 κ.σ. κανελογαρύφαλλο -1/2 κ.γ. σόδα -1 κ.γ. κονιάκ -1 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις (για να είμαι ακριβής το τετράδιο λέει “όσο πάρει”!)

Τα κουλουρακια της γιαγιας savoir ville (1)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, σε ένα μεγάλο μπολ. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Την αφήνουμε για πέντε λεπτά να ξεκουραστεί. Με το χέρι μας –ή αν είμαστε τυχερές με τη μηχανή της γιαγιάς- φτιάχνουμε κουλουράκια σε μεσαίο μέγεθος. Τα απλώνουμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα ή σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και ψήνουμε για 20-25 λεπτά στον αέρα στους 180 βαθμούς. Αν αντέξουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι πριν δοκιμάσουμε! Καλό Πάσχα!