Η σχέση εξάρτησης –όπως και οι εξαρτήσεις από ουσίες- βασίζεται στα πολλά συναισθήματα που σου δημιουργεί.

Ντοπαμίνη και ενδορφίνες, απελευθερώνονται κάνοντάς σε να αισθάνεσαι ακόμα πιο κοντά στον άνθρωπό σου. Οι ουσίες της αγάπης απελευθερώνονται και στις υγιείς σχέσεις. Όταν όμως υπάρχει εξάρτηση από την αγάπη, οι ισορροπίες χάνονται κι έτσι χρειάζεσαι τον άλλο, εξαρτάσαι από τον άλλο για να νιώσεις καλά.

Ακριβώς όπως κάποιος μπορεί να χρειάζεται τις ουσίες για να αισθανθεί καλά.

Η εξάρτηση από την αγάπη συχνά πηγάζει από την έλλειψη αυτοεκτίμησης, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στην ανάγκη επιβεβαίωσης. Τα σημάδια μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε τομέα της ζωής σου, αλλά είναι ιδιαίτερα επιζήμιο όταν αυτά τα σημάδια εμφανίζονται στις σχέσεις.

Για παράδειγμα, δυσκολεύεσαι να κάνεις πράγματα χωρίς τον σύντροφό σου; Άλλαξες ποτέ σχέδια που είχες ήδη για να μείνεις με τον σύντροφό σου; Ή μήπως έχεις βάλει σε δεύτερη μοίρα τις δικές σου ανάγκες μόνο και μόνο για να ευχαριστήσεις τη σχέση σου;

Μήπως τα σημάδια ήταν πάντα εκεί, απλά εσύ δεν τα είδες;

Θυσιάζεις τον εαυτό σου για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες της σχέσης σου

Οι σχέσεις είναι ανταποδοτικές. Γίνονται και οι δύο καλύτεροι. Τουλάχιστον αυτός είναι ο σκοπός. Στις σχέσεις εξάρτησης όμως, ο ένας θα παραμελεί τον εαυτό του, τα θέλω του, τις ανάγκες σου αν αυτό σημαίνει πως με κάποιο τρόπο θα ικανοποιήσει τη σχέση του. Πολλές φορές αυτός που κάνει τις θυσίες μέσα στη σχέση περιμένει ανταλλάγματα, που όμως δεν θα πάρει.

Δεν έχεις θέσει όρια

Τα όρια είναι θεμέλια σε μία σχέση. Είναι οι γραμμές που ορίζουν τη διαδρομή. Κι αν δεν έχεις θέσει όρια ή αν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα τότε είναι πολύ εύκολο για τον άλλο, άθελα ή ηθελημένα να τα ξεπεράσει.

Φοβάσαι να εκφραστείς ελεύθερα

Αν φοβάσαι ότι θα κριθείς από τη σχέση σου, τότε καταλαβαίνεις πως κάτι δεν είναι σωστό έτσι κι αλλιώς. Αν δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου με τον σύντροφό σου τελικά ποιο είναι το νόημα;

Το να έχεις συναισθηματικές ανάγκες στο πλαίσιο μιας υγιούς σχέσεις είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, όπως και το να μπορείς να τις εκφράσεις και να τις ικανοποιήσεις.

Η διαφορά στις φυσιολογικές συναισθηματικές ανάγκες και στις ανάγκες των σχέσεων εξάρτησης είναι η πρόθεση.

Πράττεις με βάση τα θέλω και τις ανάγκες σου από μία σχέση ή επειδή μπορεί ενδόμυχα να φοβάσαι πως η σχέση δεν θα πετύχει και πρέπει να προσαρμόσεις αυτά που ζητάς από τον άλλον;

Το αντίθετο της εξάρτησης από την αγάπη δεν είναι η ανεξαρτησία. Είναι η υγιής αλληλεξάρτηση.