Τα όρια είναι απαραίτητα σε κάθε είδους σχέση. Φιλικές, ρομαντικές, επαγγελματικές. Ειδικά στις ρομαντικές που φαίνεται να επηρεάζουν κι άλλους τομείς της ζωής σου, τα υγιή όρια είναι πολύ σημαντικά για μια ευτυχισμένη σχέση κι ευτυχισμένους συντρόφους.

Τα όρια είναι ακόμα πολύ βασικά για την καλή επικοινωνία. Έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσεις ή και να αποφύγεις ανεπιθύμητες καταστάσεις και τα εξαντλητικά -και πολύ τοξικά- mind games.

Γιατί δυσκολεύεσαι να θέσεις αυτά τα όρια;

Ακόμη και αν αναγνωρίζεις το πόσο σημαντικά είναι τα όρια αυτά στην πράξη προκύπτουν εμπόδια και δυσκολίες εξαιτίας διαφόρων αισθημάτων φόβου και αποδοχής ή λόγω εξιδανικευμένων προτύπων για τις σχέσεις που έχεις στο μυαλό σου.

Πώς να θέσεις όρια εξαρχής;

Αναγνώρισε πως τα όρια είναι σημαντικά για τη σχέση σου

Τα όρια είναι αναπόσπαστο μέρος των υγιών σχέσεων γιατί βοηθούν στη διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ των συντρόφων. Βοηθούν επίσης στην ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων. Το να έχεις όρια μπορεί πραγματικά να σε φέρει πιο κοντά με τον σύντροφό σου επειδή καθορίζονται μέσω ανοιχτής επικοινωνίας.

Να είσαι ειλικρινής με αυτά που θέλεις και χρειάζεσαι

Η επικοινωνία είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε υγιούς σχέσης. Όταν συζητάς και θέτεις υγιή όρια με τον σύντροφό σου, το να είσαι ειλικρινής με τα όσα αισθάνεσαι, θα διασφαλίσει ότι ξέρει τι πραγματικά περιμένεις από εκείνον- όπως κι εκείνος από εσένα.

Να είσαι ειλικρινής με τον προσωπικό χρόνο και χώρο που χρειάζεσαι

Είναι εξίσου σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου όπως και το να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σου. Τα διακριτά όρια σε αυτό το κομμάτι θα σε γλιτώσει σίγουρα από παρεξηγήσεις.

Επικοινωνήστε με σεβασμό

Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν σεβασμό και από τις δύο πλευρές. Ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσεις τα όριά σου με τον σύντροφό σου είναι με συμπόνια, κατανόηση και σεβασμό για τις προσδοκίες του άλλου. Ο σεβασμός κάθε φορά που επικοινωνείτε θα κάνει τελικά τη σχέση σας πιο υγιή και ισχυρότερη.