Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και αυτό το ξέρεις ήδη. Υπάρχουν, επίσης, αρκετές ιδέες, απόψεις και αντιλήψεις που έχεις υιοθετήσει, σύμφωνα με τις οποίες πορεύεσαι και δρας. Αλλά μάλλον και αυτό το ξέρεις ήδη. Με βάση όλα αυτά, φαίνεται πως έχεις το τέλειο σχέδιο για μια επιτυχημένη -χωρίς ανηφόρες ή κατηφόρες- ζωή.

Καλώς ή κακώς όμως, τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα φανταζόμαστε. Βλέπεις, δεν υπάρχει manual.

Τι είναι τελικά στο χέρι μας;

Η οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας. Θα έχεις ακούσει πως η αλήθεια είναι μάλλον υποκειμενική και πως ο καθένας από εμάς δρα με τον τρόπο που θα τον βοηθήσει να επιβιώσει σε κάθε κατάσταση. Το ερώτημα είναι: εσύ τι λες στον εαυτό σου κάθε φορά που τα πράγματα πηγαίνουν εκτός σχεδίου;

Δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να καταλάβει ότι «λάθη γίνονται» ή τον αφήνεις να πιστεύει τα χειρότερα; Ξέρεις και ξέρω ότι η άποψη που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας μετρά πολύ περισσότερο από κάθε άλλου. Όπως επίσης, ξέρεις και ξέρω πως, πολλές φορές έχουμε τη συνήθεια να… παραμυθιάζουμε τον εαυτό μας, μόνο και μόνο για να νιώσουμε λίγο καλύτερα. Είναι όμως αυτή η στρατηγική αποτελεσματική; Μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή σου λέγοντας ψέματα στον εαυτό σου; Θα σου απαντήσουμε εμείς: όχι. Το να δίνεις στον εαυτό σου ψεύτικες ελπίδες, μέτριες δικαιολογίες και μισές απαντήσεις, μπορεί μόνο να σε πάει πίσω.

Χώρισες; Σταμάτα να λες στον εαυτό σου πως έφταιγες μόνο εσύ, μόνο και μόνο για να μην αλλοιώσεις την τέλεια εικόνα που είχες για τον άλλο. Πάντα φταίνε και οι δύο.

Όλες οι συνεντεύξεις σου καταλήγουν άσχημα; Δεν μπορεί να είναι όλοι οι εργοδότες τρελοί, μπορεί απλά –εντελώς τυχαία- να πηγαίνεις κι εσύ ένα τέταρτο αργότερα στη συνέντευξη. Σκέψου το.

Ψάχνεις απεγνωσμένα για λίγη ανθρωπιά εκεί έξω και δεν τα καταφέρνεις; Δεν χρειάζεται πάντα να ψάχνεις για έναν καλό άνθρωπο, μπορείς να γίνεις εσύ αυτός ο άνθρωπος.

Ψάχνεις κάποιον για να σε «σώσει»; Ξέρεις πως μόνο εσύ μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου. Το να πιστεύεις ότι πρέπει να εμφανιστεί κάποιος άλλος για να το κάνει για εσένα, απλά αναπαράγει τοn φαύλο αυτό κύκλο της ανασφάλειας.

Έχεις χάσει επαφή με άτομα που δεν περνούσε μέρα χωρίς να μιλήσετε; Σταμάτα να το παίζεις άνετος/η αν πραγματικά δεν είσαι. Σταμάτα να κάνεις πως όλα είναι καλά μέσα σου, αν πραγματικά δεν είναι.

Αντί όλων αυτών, αντί να «προσποιείσαι» πως όλα είναι ΟΚ, ενώ δεν είναι, μπορείς να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα. Να πεις πως κάτι σε ενόχλησε. Δεν είναι όλα ΟΚ. Να έχεις το θάρρος, να μιλήσεις, να εκφράσεις τη γνώμη σου, να δείξεις ποιος/α πραγματικά είσαι, χωρίς να χρειάζεται να πείθεις με μανία τον εαυτό σου πως «δεν πειράζει».

Κάποιες φορές, πειράζει και οφείλεις να πεις την αλήθεια στον εαυτό σου.

Δες ακόμα: Για τους αληθινούς survivors εκεί έξω
featured photo: unsplash.com