Θα έχεις διαβάσει για τις δεύτερες ευκαιρίες, τα love story που τελείωσαν με άσχημο ή όμορφο τρόπο, τις πολυάριθμες προσπάθειες που έκαναν κάποιοι για να κρατήσουν κάτι που έμοιαζε να μην είχε ελπίδα ζωντανό. Σίγουρα θα έχεις πετύχει κάποια τέτοια μελό ιστορία. Δεν λέμε, μας αρέσουν τα μελό. Τα ζητάμε μάλιστα στη ζωή μας αρκετές φορές, έτσι για να έχει και λίγο suspense.

Τι γίνεται όμως όταν αυτή η μελό ιστορία που κάπου άκουσες, είναι μια πραγματικότητα;

Αναφέρομαι σε ιστορίες που έχουμε να δει συμβαίνουν σε οικογένεια, φίλους, στους απέναντι, στον διπλανό μας, σε εμάς. Εκεί που είδαμε ότι η ψυχική θέληση υπερτερεί όλων των άλλων.

Θα είχες σίγουρα κάποιον παλιό συμμαθητή, που ήταν πάντα ήσυχος, στη γωνιά του. Παρόλο που έβλεπες ότι περνούσε δύσκολα μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που άλλοι υπερτερούν και άλλοι θεωρούνται outsiders, δεν έλεγες τίποτα. Μέχρι τη μέρα, που έμαθες ότι διέπρεψε. Ο,τι και αν αυτό σημαίνει για εσένα σε επαγγελματικό/συναισθηματικό/οικονομικό επίπεδο. Να που τελικά αυτός ο outsider τα κατάφερε.

Μπορεί ακόμα, να ήξερες κάποιον που ήξερε κάποιον που δεν τα πήγαινε καθόλου καλά στα συναισθηματικά του. Οι ερωτικές απογοητεύσεις ήταν το χόμπι του. Σίγουρα, είχες μπει στη θέση του για δυο λεπτά –αλλά μόνο για δύο. Δεν ασχολήθηκες και πολύ με τον λόγο που μπορεί να μην του πετυχαίνει αυτή η συνταγή του έρωτα.  Πέρασε ο καιρός και κάποια στιγμή αναρωτήθηκες πού να είναι αυτή η ψυχή. Μαθαίνεις, λοιπόν, πως ο τύπος ή η τύπισσα αυτή ευτύχισε. Και όχι απαραίτητα επειδή βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε. Μπορεί απλά να έλυσε το πρόβλημά του. Μπορεί να διεκδίκησε επιτέλους. Να απέκτησε αυτή την αυτοπεποίθηση που του έλειπε τόσα χρόνια. Να κυνήγησε, να επεδίωξε αυτό που ήθελε, χωρίς δισταγμό ή φόβο. Και να που τα κατάφερε τελικά.

Ή μήπως να θυμηθώ εκείνους τους παλιούς φίλους που τους άφησες στη στεριά και πλέον έχουν διασχίσει τη μισή θάλασσα; Ή τους ανθρώπους εκείνους που παρόλο που έμοιαζαν οι πιο απόλυτοι που είχες γνωρίσει, ρίχνουν πια όλο το νερό στο κρασί τους για χάρη ενός άλλου ανθρώπου; Πάντως σίγουρα, θα θυμάσαι εκείνους που περίμεναν απάντηση από μια κλειδωμένη πόρτα. Είτε από πίσω ήταν η δουλειά των ονείρων τους, το άλλο τους μισό ή η οικογένεια που άφησαν πίσω τους για καιρό. Αξίζει να θυμάσαι κάτι τέτοιο γιατί αυτοί συνέχισαν να ελπίζουν, να διεκδικούν, να προσπαθούν, μέχρι που η πόρτα αυτή άνοιξε. Και τελικά, τα κατάφεραν.

Από την άλλη, θα έχεις βιώσει κι εσύ έστω μια φορά –ή πολλές- κάποια δυσκολία στη ζωή σου. Είτε αυτή ήταν συναισθηματική, οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική, οικονομική ή οτιδήποτε άλλο μπορείς να σκεφτείς. Μέσα σε αυτό το δύσκολο ταξίδι που μπορεί να έκανες, θα είχες άτομα που νοιάστηκαν παραπάνω από όσο περίμενες και άτομα που δεν έδωσαν ούτε το ελάχιστο. Κι όμως, εσύ συνέχισες. Μη μου πεις πως δεν ισχύει, άσε τις ηττοπάθειες. Για να έχεις ανοίξει ένα τέτοιο άρθρο σημαίνει ότι ταυτίστηκες ή ότι αγαπάς πολύ το Savoir Ville –οκ, το δεχόμαστε. Χωρίς αμφιβολία, μετά από μία δύσκολη στιγμή, χρονιά, ζωή, αλλάζεις. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που κοιτάς πίσω σου για να κάνεις έναν απολογισμό και βλέπεις ότι… κι εσύ ο ίδιος τα κατάφερες τελικά.

Αν ανήκεις έστω και σε μία κατηγορία, αν ταυτίστηκες έστω με μία μόνο πρόταση, πάρε μια αναπνοή. Τα πήγες πολύ καλά. Έφτασες ως εδώ σώος/α και αβλαβής. Μπορεί να πέρασαν κάποιες δύσκολες φάσεις από τη ζωή σου αλλά τελικά, κατάλαβες ότι καμιά απογοήτευση –κάθε είδους- δεν μπορεί να σε ρίξει. Εντάξει, μπορεί να σε ρίξει –ας μην είμαστε και υπερβολικοί- αλλά δεν θα σε κρατήσει για πάντα κάτω. Κατάλαβες ότι έχεις τη δύναμη να σηκωθείς και να αντιμετωπίσεις αυτό που είναι μπροστά σου σαν αληθινός survivor. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

featured image: unsplash.com