Αυτή η διάθεση για αλλαγή δεν είναι κάτι καινούριο. Υπήρχε σχεδόν από πάντα. Θα θυμάσαι τον εαυτό σου σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν να μην μιλάς πολύ και να προτιμάς να ακούς, από φόβο μην πεις κάτι λάθος. Ακόμη και σήμερα, μπορεί να ξεκινάς από το σπίτι με την καλύτερη διάθεση, αλλά η επαφή σου με τον κόσμο σε κάνει να σκέφτεσαι αν αυτό που έβαλες είναι αρκετά καλό, αν τα μαλλιά σου είναι καλά χτενισμένα. Ακόμη και αν έχεις αυτοπεποίθηση και δεν συνηθίζεις να βάζεις τον εαυτό σου σε σύγκριση με τους άλλους, κάποιες φορές υποκύπτεις σε αυτή την εσωτερική πάλη και μπαίνεις σε διαδικασία να σκέφτεσαι ότι πρέπει να μιλήσεις με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, να πεις συγκεκριμένα πράγματα, να έχεις μια συγκεκριμένη εμφάνιση προκειμένου να γίνεις αρεστή.

Ξέρεις ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, αφού το να ζεις μια ζωή που ζεις με βάση το τι θέλουν οι άλλοι, σημαίνει ότι δεν ζεις τη δική σου ζωή.

Κάνε ένα διάλειμμα από τα social media

Είναι δύσκολο να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου αν μονίμως αναλώνεσαι με τις ζωές των άλλων. Η χρήση των social media έχει αλλάξει νόημα. Κανονικά θα εξυπηρετούσε την κοινωνική δικτύωση με φίλους και ανθρώπους που μοιράζεσαι ίδιες εμπειρίες και ιδέες, αλλά αντί αυτού δικτυώνεσαι και με ανθρώπους που η ζωή τους σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα και στηρίζεις τη διάθεσή σου στην αποδοχή και το feedback που θα πάρει ή όχι μια σου ανάρτηση. Έτσι, καταλήγεις να νιώθεις άσχημα για εσένα, για ο,τι έχεις ή δεν έχεις καταφέρει, για τη ζωή σου γενικότερα. Βγες offline και γνώρισε εκ νέου τον εαυτό σου.

Σταμάτα να θέλεις να ευχαριστείς τους άλλους

Η μόνιμη αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους είναι ο σίγουρος δρόμος για μια δυσκολότερη ζωή. Ακόμη και αν δεν αντέχεις την απόρριψη, η έλλειψη αυθορμητισμού και αυτοσεβασμού έχει πολύ πιο σκληρό τίμημα. Το να παίζεις με ασφάλεια, δεν θα σου επιτρέψει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και στην τελική αποδέξου το γεγονός ότι δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους.

Να λες μόνο πράγματα που εννοείς

Η τήρηση των αξιών και του ήθους σου είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Αυτό σου επιτρέπει να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Με ευγένεια μπορείς να εκφράσεις οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις άβολα. Πολλές φορές έχεις πει πράγματα που δεν εννοείς, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την αλήθεια.

Γνώρισε τον εαυτό σου καλύτερα

Δεν θα είσαι ποτέ σε θέση να είσαι ο αληθινός σου εαυτός εάν δεν ξέρεις ποια πραγματικά είσαι ή τι θέλεις από τη ζωή σου. Πάρε τον χρόνο σου και σκέψου. Γράψε σε ένα τετράδιο, κάνε μερικά κουίζ προσωπικότητας.Όσο περισσότερο μαθαίνεις το ποια είσαι σου, τι σου αρέσει και τι όχι, από πού προέρχεσαι, τόσο περισσότερο θα είσαι σε θέση να καταλάβεις και το ποια θέλεις να είσαι.

Προσπάθησε να μην υπεραναλύεις τα πράγματα

Αντί αυτού ζήσε τη στιγμή. Μην αναλώνεσαι σε σκέψεις τύπου: «Γιατί μου μίλησε έτσι;», «Γιατί με κοίταξε με αυτό τον τρόπο;», «Μήπως είμαι βαρετή;», γιατί έτσι χάνεις το παρόν και εστιάζεις σε υποθέσεις και όχι στην πραγματικότητα.

Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Να εκτιμάς το κορίτσι που βλέπεις στον καθρέφτη σου και ο,τι έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα. Όπως και να νιώθεις για τον εαυτό σου αυτή τη στιγμή, μην ξεχνάς ότι έχεις περιθώριο για διορθώσεις, αρκεί να το κάνεις για εσένα. Μην αναλώνεσαι σε απόψεις άλλων, οι οποίοι χωρίς κανέναν ενδοιασμό τις εκφράζουν χωρίς να νοιάζονται πραγματικά ούτε για τη βελτίωση, ούτε και για τα συναισθήματά σου.

Όσο δύσκολο και αν είναι να το θυμάσαι, τίποτα δεν σου δίνει μεγαλύτερη δύναμη από το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που θέλει να είσαι όπως όλοι οι άλλοι.

Δες ακόμα: Στην τελική τι θέλουν οι άνθρωποι;
featured photo: unsplash.com