Ακριβώς όπως για τους ανθρώπους, έτσι και για τους σκύλους (και τα ζώα γενικότερα δηλαδή) ο ύπνος –διόρθωση- ο ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Η ανάπαυση είναι σημαντική για όλα τα θηλαστικά.

Ωστόσο, οι σκύλοι και οι άνθρωποι διαφέρουμε ως προς την ποσότητα του ύπνου που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και λειτουργικοί. Παρόλο που δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου των σκύλων, υπάρχουν αρκετές για να γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι χρειάζονται περίπου δέκα ώρες ύπνου ανά 24ωρο.

Αυτός ο αριθμός ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τη γενική τους υγεία. Εάν ανησυχείς λοιπόν για το αν ο σκύλος σου κοιμάται αρκετά, δες παρακάτω.

Πόσο ύπνο χρειάζονται πραγματικά οι σκύλοι;

Σε μια πρόσφατη μελέτη για τις συνήθειες ύπνου σε σκύλους, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησαν τα πρότυπα ύπνου σε κουτάβια ηλικίας 16 εβδομάδων και σκύλους ηλικίας 12 μηνών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικοι σκυλοι (κοιμούνται μεταξύ οκτώ και 13,5 ωρών κάθε μέρα). Κατά μέσο όρο, ένας υγιής ενήλικος σκύλος κοιμάται δηλαδή περίπου 10,8 ώρες κάθε μέρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κουτάβια κοιμούνται κατά μέσο όρο 11,2 ώρες την ημέρα. Το American Kennel Club προσθέτει ότι μερικά νεαρά κουτάβια μπορεί να κοιμούνται μεταξύ 18 και 20 ωρών την ημέρα. Έχει διαπιστωθεί ότι τα κουτάβια κοιμούνται λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ενήλικους σκύλους, αλλά περνούν περισσότερο από τη μέρα τους χαλαρώνοντας.

Οι περισσότεροι ενήλικοι σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα επανέλθουν στους τρόπους που γνώριζαν ως κουτάβια και θα κοιμούνται περισσότερο γενικά.

Κύκλοι ύπνου των σκύλων

Το Foundation of Sleep λέει ότι οι κύκλοι ύπνου των σκύλων είναι πολυφασικοί, πράγμα που σημαίνει ότι οι σκύλοι δεν κοιμούνται ένα 10ωρο συνεχόμενο. Κοιμούνται κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 ωρών. Εάν ένας σκύλος κοιμάται αρκετά και φτάσει στο στάδιο REM, πιθανότατα ονειρεύεται τα αγαπημένα του κεράσματα και ανθρώπους.

Αντίθετα, εμείς οι άνθρωποι έχουμε μονοφασικούς ή διφασικούς κύκλους ύπνου στους οποίους κοιμόμαστε αρκετές ώρες συνεχόμενα. Οι κύκλοι μας διαρκούν από 70 λεπτά έως δύο ώρες.

Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός για τους σκύλους

Όπως και για τους ανθρώπους, ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τους σκύλους. Ο υψηλής ποιότητας ύπνος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες ενός σκύλου και βοηθά τα κουτάβια να ακούν και να εκτελούν τις εντολές με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο καλός ύπνος συνδέεται με τη συναισθηματική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στους σκύλους, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού, ανοσοποιητικού, μυϊκού και σκελετικού συστήματος ενός κουταβιού.

Πως θα καταλάβεις αν ο σκύλος σου κοιμάται όσο πρέπει

Τα σημάδια ότι ο σκύλος σου δεν κοιμάται αρκετά περιλαμβάνουν αυξημένη ευερεθιστότητα και επιθετικότητα. Μπορεί ακόμα να αρχίσουν να βιώνουν έντονο άγχος αποχωρισμού και να αντιδρούν υπερβολικά σε καθημερινές καταστάσεις που ίσως τους προκαλέσουν στρες. Τέλος το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η υπερβολική υπνηλία.