Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ικανότητας της επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, η διαπροσωπική νοημοσύνη έχει να κάνει με την ικανότητα του να επικοινωνείς, να κινητοποιείς και να συνεργάζεσαι με τους γύρω σου. Είτε μιλάμε για δουλειά είτε μιλάμε για κάποια σχέση σου.

Το να μάθεις λοιπόν πως να επικοινωνείς αποτελεσματικά με το σύντροφο σου μπορεί να σώσει τη σχέση σας σε πολλά επίπεδα και να την κάνει πιο ειλικρινή.

Ποια είναι όμως τα μοτίβα εκείνα επικοινωνίας που ”πληγώνουν” τη σχέση σας;

1. Όταν τον κατηγορείς

“Πάντα αυτό κάνεις”, “Δεν σε πιστεύω, με εξοργίζεις”. Ίσως όχι δραματικά αλλά σίγουρα έχεις κατηγορήσει με κάποιο τρόπο το σύντροφο σου. Τα λόγια σου μπορεί να φαίνονται αβλαβή αρχικά αλλά στην πραγματικότητα, τον γεμίζουν τύψεις και φορτία ευθυνών. Προσπάθησε να μην κάνεις υποθέσεις πριν είσαι σίγουρη. Σκέψου πόσο πολύ σε ενοχλεί αυτό το οποίο πας να τον κατηγορήσεις και αν αξίζει να γίνει σκηνή. Αν τελικά γίνει, κάντε μαζί μία ανασκόπηση των σκέψεων σας και το πώς σας επηρέασε. Μην επιμείνετε στο ποιος έχει δίκιο ή όχι.

2. Όταν κρατάτε “σκορ”

“Εγώ έχω κάνει τόσα για εσένα”. Γνώριμη φράση. Και αν δεν την έχεις πει εσύ ίσως την έχουν πει. Αυτή η θυματοποίηση όμως δεν βοηθά πουθενά. Σε μία σχέση, δεν κρατάμε σκορ. Δίνετε και οι δύο πράγματα χωρίς να μετράτε ποιος έκανε παραπάνω. Αντίθετα, κάνετε ο ένας στον άλλον μικρές εκπλήξεις. Ρώτησε τον αν μπορείς να τον βοηθήσεις σε κάτι χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Το κάνεις επειδή θέλεις, όχι επειδή σου χρωστάει.

3. Όταν βαριέστε ο ένα τον άλλον

“Πάλι εδώ θα πάμε;” “Πότε θα κανονίσεις κάτι ενδιαφέρον;” Μία σχέση είναι λογικό να βαλτώσει και να υπάρχουν κενά σημεία. Δεν χρειάζεται όμως να φτάσετε στο σημείο που δεν θα αντέχετε ο ένας την παρέα του άλλου. Αντί αυτού, οργανώστε date nights όπως στην αρχή. Κάνετε κάτι διαφορετικό. Μίλησε με μία καλή σου φίλη για να σου δώσει ιδέες. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεκινάς να απελευθερώνεις συναισθήματα οκνηρίας γιατί το μόνο που θα μείνει στην ατμόσφαιρα είναι αρνητικά vibes.

4. Όταν θέλεις να περνάει μόνο το δικό σου

Δεν χρειάζονται ενδεικτικές φράσεις. Είναι λογικό να θέλεις να συμφωνεί ο σύντροφος σου μαζί σου ή ακόμα και ενίοτε να κάνετε  αυτό που θες εσύ. Αλλά δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα. Είστε δύο άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις και θέλω. Κάποιες φορές πρέπει να διαφωνήσετε και να καταλήξετε σε κάτι που θέλετε από κοινού. Ο εγωισμός σου δεν θα ωφελήσει πουθενά.

5. Όταν θες να συμφωνεί πάντα μαζί σου

Στο ίδιο μοτίβο με το νούμερο 4, σκοπός σου είναι να γίνεται το χατίρι σου. Ή και το αντίστροφο. Μπορεί να σου αρέσει να συμφωνεί ο άλλος μαζί σου και να βλέπετε τα πράγματα από κοινή οπτική γωνία αλλά μπορεί αυτό, να μην είναι αληθινό. Υπάρχει πιθανότητα να συμφωνεί απλώς μαζί σου συνέχεια γιατί τον έχεις κάνει να πιστεύει πως αν δεν το κάνει, κάτι θα συμβεί. Δεν θέλεις όμως έναν pleaser. Θέλεις κάποιον που να έχει το θάρρος της γνώμης του και να είναι ειλικρινής με όσα σκέφτεται. Στο κάτω κάτω, αν προσποιείται γιατί να είστε μαζί;

6. Όταν θέλεις να σε συμπληρώνει

Ναι, μερικές φορές ίσως το νιώσεις. Η ιδέα του “άλλου μισού” ίσως υπάρχει στην περίπτωση σας. Ωστόσο, δεν είναι υγιές να στηρίζεις όλη σου την ύπαρξη σε κάποιον. Ας μην αναφερθούν πιθανά σενάρια χωρισμού. Ας αναφερθούν τα απλά σενάρια ότι υπήρχες πριν από αυτόν και έχεις γνώση του εαυτού σου. Ο σύντροφος σου μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη. Και να συμβάλλει στα περισσότερα ποσοστά ευτυχίας στη ζωή σου. Δεν ορίζει όμως την ίδια σου τη ζωή ή την ευτυχία.

7. Όταν κατακρίνετε ο ένας τον άλλον

Όσο περνά ο καιρός, υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα μεταξύ σας. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως υπάρχει χώρος για κακή κριτική ή υποτίμηση του άλλου. Τα όρια πρέπει να υφίστανται ακόμη και αν θεωρείς πως είναι το soulmate σου. Ο τρόπος επίσης που θα σχολιάσεις κάτι, είναι το παν. Προσπάθησε να είσαι κόσμια και να το πεις με σεβασμό, ότι και αν είναι αυτό.

8. Όταν θες να έχεις τον έλεγχο

“Αν το ξανά κάνεις, θα σε χωρίσω”. Η επιβολή δύναμης κάποιου από τους δύο, μόνο αρνητικά μπορεί να φέρει. Σε μία σχέση είστε ίσοι. Δεν έχει κάποιος μεγαλύτερη εξουσία. “Θα σε βοηθήσω να το ξεπεράσεις”, “Θα είμαι δίπλα σου όταν θες να μιλήσουμε για αυτό” είναι φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τη φύση του οποιουδήποτε καβγά. Αλλά όπως και να έχει, αν το θέμα είναι ήπιο, πλησίασε τον σύντροφο σου αντί να τον απειλείς.

featured photo: