Πήρες μήπως σκύλο κατά τη διάρκεια του lockdown; Ή μήπως ο μακροχρόνιος τετράποδος σύντροφος σου συνήθισε τόσους μήνες να σε έχει κάθε μέρα σπίτι; Τι θα γίνει λοιπόν όταν χρειαστεί να επιστρέψεις στη δουλειά σου; Όταν ξεκινήσουν οι κοινωνικές συναναστροφές σου και λείπεις τις περισσότερες ώρες;

«Τα σκυλιά είναι πολύ κοινωνικά, για αυτό ταιριάζουμε τόσο πολύ», δήλωσε η Patricia B. McConnell, πιστοποιημένη animal behaviorist και συγγραφέας του «The Other End of the Leash: Why We Do What We Do Around Dogs». «Αν ξαφνικά, πηγαίνουν από το «όλη την ημέρα κάποιος είναι στο σπίτι» στο «κανένας δεν είναι στο σπίτι όλη μέρα», μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό μπορεί να σημαίνει ζημιές στο σπίτι, μάσημα επίπλων όταν είσαι μακριά ή και χειρότερες αντιδράσεις.

Θέλεις να το αποφύγεις; Δες πώς μπορείς να μεταβείς ομαλά στην νέα ζωή. Οι παρακάτω ενέργειες θα βοηθήσουν και τους δύο σας.

Ξεκίνα να λείπεις για λίγο σταδιακά μέσα στην ημέρα

Είτε μένεις μόνη σου είτε όχι, σίγουρα τα μέλη αυτού του σπιτιού δεν έχουν φύγει από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα τον τελευταίο χρόνο. Έτσι, ξεκίνα μια ομαλή μετάβαση. Αλλά όχι για πολύ καιρό. Άφησε μια χούφτα λιχουδιές στο έδαφος και, ενώ ο σκύλος τα τρώει, βγες έξω. Επέστρεψε σε μισή ώρα. Την επόμενη φορά, επέστρεψε σε μια ώρα. Σταδιακά αύξησε αυτόν τον χρόνο. Βεβαιώσου ότι μιμείσαι τη ρουτίνα που έχεις όταν επέστρεφες από τη δουλειά. Πάρε το πορτοφόλι και τα κλειδιά σου και φύγε. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος συνηθίζει στα συνθήματα που σημαίνει ότι φεύγεις και ότι θα επιστρέψεις. Έτσι δεν νιώθει ξαφνικά ανασφάλεια.

Δώσε στο σκυλί σου έναν ασφαλή χώρο

Βεβαιώσου ότι το σκυλί σου το αφήνεις σε έναν ασφαλές χώρο που γνωρίζει. Μην το κλειδώσεις σε ένα δωμάτιο που δεν του είναι οικείο. Αυτός ο ασφαλής χώρος μπορεί να είναι το κλουβί του, αν και δεν θέλουν όλοι οι σκύλοι να βρίσκονται σε κλουβί. Ο χώρος για το σκυλί σου μπορεί επίσης να μην είναι στο μπαλκόνι ή μπροστά στο παράθυρο, είπε η Sarah Wilson, εκπαιδεύτρια σκύλων και συγγραφέας του “My Smart Puppy: Fun, Effective and Easy Puppy Training”, ειδικά αν το σκυλί σου γαβγίζει πολύ. «Όταν γαβγίζουν σε όποιον περνάει έξω από το παράθυρο, ο εγκέφαλός τους πλημμυρίζει με όλη αυτή τη συγκεχυμένη και ενοχλητική χημεία του εγκεφάλου, η οποία δεν φεύγει από μόνη της», είπε. “Δεν είναι παιχνίδι για αυτά να γαβγίζουν υστερικά έξω από το παράθυρο”. Εάν ένα κλουβί δεν αρέσει στο δικό σου σκυλί, μπορεί να λειτουργήσει η χρήση μιας προστατευτικής πόρτας (όπως αυτές για τα μωρά). Έτσι μπορεί να μείνει σε ένα δωμάτιο που του αρέσει.

Δημιούργησε ένα νέο πλάνο για τη διασκέδαση του

Εάν το σκυλί σου έχει συνηθίσει να βγαίνει βόλτα κάθε τέσσερις ή πέντε ώρες, τι θα συμβεί όταν αυτό δεν είναι πια επιλογή; Η Dr. McConnell προτείνει να σκεφτείς πως θα απασχολείς τον σκύλο σου αφού δεν θα μπορείς πια να του προσφέρεις τη σωματική άσκηση που είχε συνηθίσει. Μπορείς να το διδάξεις νέα κόλπα ή να δοκιμάσεις νέες διαδρομές στη βόλτα, έτσι θα απασχοληθεί με το να αναλύσει τις νέες εικόνες και μυρωδιές. «Ακόμα κι αν είναι μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, βάλε το σκυλί σου στο αυτοκίνητο και πηγαίνετε κάπου διαφορετικά», δήλωσε ο Dr. McConnell.

Αναζήτησε την προβληματική συμπεριφορά – αλλά μην τιμωρείς

Τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού μπορεί να μασήσουν ή να σκίσουν πράγματα όσο είναι μόνα τους. Αλλά μην τιμωρείς τον σκύλο σου όταν επιστρέψεις στο σπίτι. Τα σκυλιά συνήθως έχουν ξεχάσει τι έκαναν και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τιμωρούνται.  Θα καταλάβεις επίσης ότι το σκυλί σου βιώνει άγχος αποχωρισμού όταν προσπαθεί να είναι συνέχεια μαζί σου και σε ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι. Εάν έχεις απογοητευτεί ή αισθάνεσαι ότι τίποτα δεν λειτουργεί, ζήτα βοήθεια. Κάλεσε τον κτηνίατρό σου και ενημέρωσέ τον για αυτές τις αλλαγές. Εάν είναι συμπεριφορικό μόνο το πρόβλημα, τότε ο κτηνίατρός μπορεί να συστήσει να καλέσεις έναν εκπαιδευτή σκύλων. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως οι εκπαιδευτές πρέπει να χρησιμοποιούν θετική αντιμετώπιση αντί για βία και εξαναγκασμό. Ο κτηνίατρός μπορεί επίσης να συστήσει φάρμακα κατά του άγχους για το σκύλο σου, εάν το άγχος επιμένει παρά τις αλλαγές.

featured photo: unsplash.com/@squareddesign