Όταν η σειρά And Just Like That, η αναβίωση του Sex And The City, έφτασε στις τηλεοπτικές μας οθόνες, υπήρξε μια αξιοσημείωτη απουσία: η Samantha Jones. Η αποχώρησή της εξηγήθηκε γρήγορα. Η σειρά αποκαλύπτει ότι η Smanatha είχε μετακομίσει στο Λονδίνο για δουλειά, αλλά μαθαίνουμε επίσης ότι η ίδια και η Carrie Bradshaw είχαν τσακωθεί. Το ρήγμα σήμαινε ότι η Samantha σταμάτησε να ανταποκρίνεται στις κλήσεις της Carrie και επίσης σταμάτησε να μιλά στα άλλα μέλη της παρέας, τη Charlotte και τη Miranda.

Όμως, παρόλο που δεν είναι πλέον φίλες, όταν ο Mr Big πεθαίνει από ξαφνική καρδιακή προσβολή, η Samantha στέλνει μια πλούσια ανθοδέσμη στην κηδεία του με ένα σημείωμα που γράφει: «Με αγάπη, Samantha». Είναι ένα σημάδι ότι παρόλο που δεν είναι πλέον ο ένας στη ζωή του άλλου, η Samantha εξακολουθεί να ενδιαφέρεται βαθιά για την Carrie.

Αυτό το συναίσθημα του να κρατάς έναν παλιό φίλο στις σκέψεις σου μετά από μια διαμάχη είναι κάτι το οποίο πολλοί από εμάς γνωρίζουν καλά

Η ειδικός σε θέματα σχέσεων Mairead Molloy εξηγεί τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι φιλίες διαλύονται. «Οι φίλοι έρχονται και φεύγουν σε όλη μας τη ζωή. Ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι μια φιλία θα διαρκέσει για πάντα, δεν είναι ασυνήθιστο να τελειώνουν οι φιλίες», λέει. «Μερικές φορές μια διαφωνία δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ φίλων. Άλλες φορές, δεσμεύσεις όπως η δουλειά ή η οικογένεια έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση μιας φιλίας».

Ένας άλλος παράγοντας είναι το πόσο αλλάζουμε ως άνθρωποι με την πάροδο του χρόνου

«Μεγαλώνουμε και καταλαβαίνουμε ποιοι θέλουμε να γίνουμε και πώς θέλουμε να περάσουμε τον χρόνο μας», εξηγεί η Molloy. «Καθώς ο καθένας από εμάς προσπαθεί να το ανακαλύψει αυτό, η ζωή μας αρχίζει να πηγαίνει σε διαφορετικές κατευθύνσεις».

Ακριβώς όπως η κατάρρευση των φιλιών είναι μέρος της ζωής, το να μας λείπουν οι παλιοί μας φίλοι είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Lucy Beresford. «Αυτό συμβαίνει γιατί φίλος είναι κάποιος που έχει μοιραστεί τόσα πολλά μαζί μας», λέει η Beresford. «Οι φίλοι είναι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής μας δομής, γι’ αυτό όταν μια φιλία ξεθωριάζει, μπορεί να γίνουμε συναισθηματικοί ή νοσταλγικοί».

Η λαχτάρα μας για πρώην φιλίες σχετίζεται επίσης με τη θεωρία της συναισθηματικής προσκόλλησης

Η Molloy εξηγεί: «Ενώ τα τέσσερα στυλ προσκόλλησης που διαμορφώνονται όταν είμαστε βρέφη χρησιμοποιούνται κυρίως για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι μελέτες έχουν βρει ότι μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις φιλίες σας».

«Είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι, ο τρόπος που ανταποκρίνεσαι στις φιλίες έχει να κάνει πολύ με το στυλ της προσκόλλησής σου», λέει. «Για παράδειγμα, ένα άτομο με ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης είναι ικανό να δημιουργήσει φιλίες και να αντιμετωπίσει τυχόν συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, όσοι έχουν πιο ανασφαλή στυλ προσκόλλησης μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να εγκαταλείψουν παλιές σχέσεις – παρόλο που μπορεί αυτές να έχουν ξεθωριάσει πια».

Όμως, ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνεις φιλίες, δεν το κάνει λιγότερο δύσκολο να το αντιμετωπίσεις.

Η Beresford προτείνει έναν τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντεπεξέλθουμε αν δυσκολευόμαστε. «Προσδιορίστε τα πράγματα που παίρνατε από αυτή τη φιλία – όπως χαρά ή υποστήριξη – και στη συνέχεια αναζητήστε προληπτικά τρόπους για να εκπληρώσετε αυτές τις ανάγκες αλλού. Το να αναγνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να κολλάμε σε ανθρώπους από το παρελθόν μας για να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι πολύ αναζωογονητικό».

Ακριβώς επειδή κάποιος δεν είναι πια στη ζωή μας, δεν σημαίνει αυτόματα ότι σταματάμε να νοιαζόμαστε για αυτόν. Και αυτό είναι εντάξει. Απλώς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η φιλία έληξε για κάποιο λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας γυναικολόγος μοιράζεται μαζί μας όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη γονιμότητα