Όχι. Δεν μιλάμε για τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη, ούτε το βουνό με τα ρούχα στο πάτωμα. Αυτά δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Μιλάμε για σημεία στο σπίτι που ενώ έχεις μπει στη διαδικασία να κάνεις την εβδομαδιαία γενική καθαριότητα, αυτά πάντα διαφεύγουν της προσοχής σου. Και απλά τα ξεχνάς.

Ρίξε μια ματιά στη συνέχεια και φρόντισε το επόμενο Σάββατο να τα καθαρίσεις και αυτά.

Κάτω από τα έπιπλα

Εκεί μαζεύονται ως δια μαγείας αυτές οι μπάλες σκόνης-χνουδιών-τριχών. Στη συνέχεια κάνουν την εμφάνισή τους και στο υπόλοιπο σπίτι, ειδικά στις γωνίες. Είναι τόσο απλό να τις ξεφορτωθείς. Απλά με την ηλεκτρική ή με μια χειροκίνητη σκούπα στην οποία θα προσαρμόσεις ειδικά πανάκια που τραβούν τη σκόνη.

Πάνω από τα έπιπλα

Και όχι μόνο τα έπιπλα. Αλλά και πάνω από τις πόρτες, τα κάδρα στους τοίχους, τα ντουλάπια της κουζίνας, το ταβάνι κλπ. Όταν καθαρίζεις, λοιπόν, κάνε έναν κόπο να κοιτάξεις και λίγο πιο ψηλά από το ύψος των ματιών. Ένα φτερό ξεσκονίσματος, το οποίο μπορεί να μεγαλώσει (έχει προέκταση) είναι το κατάλληλο εργαλείο για την συγκεκριμένη δουλειά. Μιας και με αυτό θα εγκλωβίσεις σκόνη και ιστούς.

Επιφάνεια των τοίχων

Και όμως οι τοίχοι (και οι βάσεις τους) θέλουν καθάρισμα. Όχι συνέχεια, αλλά τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Γέμισε ένα μπολ με ζεστό νερό και ξύδι ή ένα απορρυπαντικό που δε χρειάζεται ξέβγαλμα. Με ένα καθαρό πανί ξεκίνα το καθάρισμα από πάνω προς τα κάτω. Θα εκπλαγείς από την ποσότητα της σκόνης που θα δεις να μαζεύεται στο πανί. Μην αμελήσεις τη βάση του τοίχου, εκεί που τελειώνει το πλακάκι ή το πάτωμα (ειδικά στην κουζίνα και το μπάνιο). Εκεί συσσωρεύεται ακόμη περισσότερη σκόνη, μιας και πρόκειται για οριζόντια επιφάνεια.

Κλιματιστικό/Εξαερισμός

Τα φίλτρα ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν πρέπει να καθαρίζονται ή να αλλάζονται (τουλάχιστον μια φορά το χρόνο) για να είναι αποτελεσματικά. Διαφορετικά και χαμηλότερη απόδοση θα έχουν αλλά και εστίες αλλεργιών μπορούν να γίνουν. Φρόντισε λοιπόν να μάθεις το πώς πρέπει να συντηρηθούν τα φίλτρα στο σπίτι σου και τακτοποίησέ το μόνη σου ή με έναν τεχνικό.

Ντουλάπες

Στις ντουλάπες εκτός από ρούχα και παπούτσια υπάρχει και αρκετή σκόνη και χνούδια. Όταν, λοιπόν, κάνεις declutter κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο μην αρκείσαι μόνο στο ξεκαθάρισμα των ρούχων σου. Φρόντισε να κάνεις και ένα καλό καθάρισμα της ντουλάπας, μέσα και έξω, αφήνοντάς τη να αεριστεί ταυτόχρονα.

Συσκευές καθαρισμού

Ποιος σου είπε ότι η ηλεκτρική σου σκούπα ή η σφουγγαρίστρα σου δε χρειάζονται καθάρισμα; Πρέπει να αλλάζεις συχνά τη σακούλα της σκούπας. Να πλένεις τα εξαρτήματα με ζεστό νερό και σαπούνι και να τα αφήνεις να στεγνώσουν σε εξωτερικό χώρο. Η σφουγγαρίστρα δεν πρέπει να μένει στο νερό, πρέπει να στεγνώνει. Ύστερα από κάθε χρήση να την καθαρίζεις χρησιμοποιώντας ένα πιο δραστικό απορρυπαντικό. Τέλος, τουλάχιστον 1-2 φορές το μήνα πρέπει να αλλάζεις το σφουγγαράκι για τα πιάτα στην κουζίνα σου.

Φυτά

Τα φυτά σου, αληθινά ή μη, χρειάζονται περιποίηση γιατί τραβούν σαν μαγνήτης τη σκόνη. Μπορείς να τα βγάλεις έξω ή να τα βάλεις στο ντους και να τα καθαρίσεις με νερό ή αν είναι δύσκολο να τα μετακινήσεις , καθάρισε τα φύλλα τους με ένα στεγνό πανί αρχικά και στη συνέχεια με ένα υγρό. Μπορείς να καθαρίσεις τα φύλλα και τα λουλούδια των ψεύτικων φυτών σου βάζοντάς τα σε χάρτινη σακούλα. Με λίγο χοντρό αλάτι ή μαγειρική σόδα και κουνώντας τη δυνατά. Οι κόκκοι του αλατιού και της σόδας θα παρασύρουν τη σκόνη και το χρώμα τους θα ζωντανέψει.

Δες ακόμα:
Ο σωστός τρόπος να καθαρίσεις το δερμάτινο jacket σου
5 πράγματα που δεν θα βρεις στα σπίτια των χαρούμενων ανθρώπων
Πώς να περιποιηθείς τα ρούχα σου για να τα έχεις για πάντα

featured image: Unsplash| The Creative Exchange