Το δερμάτινο jacket θεωρείται από όλους σχεδόν απαραίτητο κομμάτι μιας γκαρνταρόμπας. Όποιο και αν είναι το στυλ ή το χρώμα του (απλό, με φερμουάρ, με τρουκς, μαύρο ή άλλο χρώμα) είναι το SOS item- πανωφόρι που θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Για να το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να το περιποιηθείς ανάλογα. Δεν μπορείς να το βάλεις απλά στο πλυντήριο και να περιμένεις να βγει σαν καινούριο.

Ακολουθούν συμβουλές για τη σωστή περιποίηση του jacket σου, ώστε να το διατηρήσεις σαν καινούργιο.

Το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να το προσέχεις

*Ένα προστατευτικό σπρέι για δερμάτινα ή σουέτ είναι ό,τι χρειάζεσαι για να προστατεύσεις ενδύματα ή και παπούτσια από τη βροχή ή το νερό γενικότερα. Φρόντισε απλά να το τεστάρεις στην αρχή ώστε να δεις ότι δεν θα σου δημιουργήσει διχρωμίες κλπ. Τέλος δες πόσο συχνά μπορείς να το χρησιμοποιείς. Στην περίπτωση που το δερμάτινο/σουέτ ρούχο σου βραχεί, άφησε το να στεγνώσει φυσικά. Μην προσπαθήσεις να το στεγνώσεις με τεχνητούς τρόπους όπως π.χ. με πιστολάκι μαλλιών. Γιατί έτσι θα καταστρέψεις το υλικό.

*Στην ατυχή περίπτωση που λερωθεί με μελάνη, χρησιμοποίησε οινόπνευμα ή κάποιο σκεύασμα με μεσαία-μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Βάλε ποσότητα από το διάλυμα σε ένα καθαρό λευκό πανί, και τρίψε ελαφρά την προβληματική επιφάνεια.

Πρόσεξε! Απαλά και χωρίς έντονες κινήσεις προκειμένου να μην «τραυματίσεις» το δέρμα. Αυτό το hack όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο σουέτ. Για το σουέτ, επίλεξε στεγνό καθάρισμα σε καθαριστήριο που εμπιστεύεσαι.

*Στα πιο παλιά δερμάτινα jackets, εφάρμοσε ένα ειδικό conditioner το οποίο θα τα κάνει πιο απαλά και θα τά προστατεύσει ταυτόχρονα. Αυτό είναι βοηθητικό για τα πιο «σκληρά» δερμάτινα όπως αυτά των μοτοσικλετιστών. Για μεγάλες ζημιές στα δερμάτινα ή στα σουέτ σου, καλό είναι να απευθυνθείς στους ειδικούς. Δεν θέλεις να καταστρέψεις το όποιο ρούχο ή παπούτσι σου με DIY παρεμβάσεις “διάσωσης”.

Ένα σημαντικό tip για το δερμάτινο jacket σου

Καθάρισε το jacket σου μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Ούτως ή άλλως, του ταιριάζει πιο πολύ το ταλαιπωρημένο look, οπότε μην τρελαίνεσαι με την καθαριότητα.


featured image: Whistles