Πώς μπορείς να βεβαιωθείς ότι τα αγαπημένα σου ρούχα θα παραμείνουν στη ντουλάπα σου για μεγάλο χρονικό διάστημα (ή ακόμα και για πάντα);

Όντας σίγουρη ότι το φροντίζεις σωστά. Ήξερες π.χ. ότι δεν πρέπει να πλένεις τα jeans σου; Ακούγεται λίγο ακραίο, αλλά έτσι είναι. Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές για να δεις τι λάθη μπορεί να κάνεις στα δικά σου ρούχα και πώς να δώσεις στα ρούχα σου την αγάπη που χρειάζονται.

Πλεκτά

Πλύσιμο: Όλα τα πλεκτά δεν είναι τα ίδια. Τα συνθετικά, ακρυλικά και βαμβακερά πλεκτά μπορούν να πλυθούν και να στεγνώσουν χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Το φυσικό μαλλί όμως συρρικνώνεται (μαζεύει) και πρέπει να πλένεται στο χέρι με κρύο νερό.

Αποθήκευση: Δίπλωσε και αποθήκευσε σε συρτάρια. Μην τα βάζεις σε κρεμάστρες γιατί θα χαλάσει το σχήμα τους.

Επιδιόρθωση: Για μικρές τρύπες, είναι εύκολο να κάνετε DIY. Αν δε το έχεις, άστο στους ειδικούς.

Denim

Πλύσιμο: Εάν πρέπει να πλύνεις το jeans σου, γύρισε το ανάποδα, βάλε το σε ένα ήπιο πρόγραμμα στο πλυντήριο με κρύο νερό και να κρέμασε το για να στεγνώσει.

*Ένα αστείο denim hack αν θέλεις να αποφύγεις το πλύσιμο: Βάλε το jeans σου στην κατάψυξη μόλις αρχίσει να μυρίζει. Αντιμετώπισε τους λεκέδες με ένα μείγμα δύο φλιτζανιών κρύου νερού και μιας κουταλιάς της σούπας υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Εφάρμοσε το μείγμα στην περιοχή για 15 λεπτά, στη συνέχεια βούρτσισε με μια οδοντόβουρτσα.

Αποθήκευση: Το τζιν πρέπει να αναπνέει. Κρέμασε το.

Επιδιόρθωση: Για επιδιορθώσεις, σκισίματα ή τρύπες, απευθύνσου σε μια μοδίστρα ή αν πιάνει το χέρι σου επίλεξε να βάλεις μπαλώματα.

Ρούχα γυμναστηρίου

Πλύσιμο: Πλύνε τα ανάποδα, σε ειδικό πρόγραμμα πλυντηρίου, σε χαμηλή θερμοκρασία και χωρίς πετσέτες ή jeans, για να αποφύγεις τη φθορά. Απόφυγε το μαλακτικό υφασμάτων, γιατί χαλάει την ελαστικότητα των ρούχων. Στέγνωσε κατά προτίμηση φυσικά στον αέρα και όχι στο στεγνωτήριο, αλλά να περιμένεις μια ελαφριά συρρίκνωση με την πάροδο του χρόνου.

Αποθήκευση: Δίπλωσέ τα ή κρέμασε τα.

Επιδιόρθωση: Και πάλι για όποια επιδιόρθωση απευθύνσου στους ειδικούς.

T-shirts

Πλύσιμο: Και πάλι το πλύσιμο από την ανάποδη μεριά είναι το μυστικό. Πρόσεξε τα λευκά μπλουζάκια να είναι με τα λευκά και τα σκούρα με τα σκούρα. Πριν το πλύσιμο και το στέγνωμα διάβασε την ετικέτα.

Αποθήκευση: Δίπλωσέ τα αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση όπως τα διπλώνουν στα καταστήματα.

Επιδιόρθωση: Ράψε τυχόν μικροσκοπικές τρυπούλες.

Πουκάμισα και μπλούζες

Πλύσιμο: Στα πουκάμισα πριν το πλύσιμο ξεκούμπωσε όλα τα κουμπιά. Βάλε σε τυχόν δύσκολους λεκέδες κάποιο ενισχυτικό πλυσίματος ή απορρυπαντικό πιάτων. Ανάλογα με την ανθεκτικότητα του υφάσματος ρύθμισε το πλυντήριο στο κατάλληλο πρόγραμμα. Βάλε τα στο στεγνωτήριο για λίγο. Τα μεταξωτά πλύνε τα στο χέρι χρησιμοποιώντας κρύο νερό και ήπιο σαπούνι. Ξέπλυνε και μετά βάλε μαλακτικό για να το κρατήσεις μαλακό.

Αποθήκευση: Κρέμασε τα αμέσως μετά το στέγνωμά τους. Σιδέρωσε τα με πολύ προσοχή.

Επιδιόρθωση: Υπάρχει λεκές στην περιοχή της μασχάλης; Μην υποκύπτεις στον πειρασμό του λευκαντικού. Αντί αυτού, ανακατέψτε τέσσερις κουταλιές της σούπας σόδα μαγειρικής με λίγο νερό και τρίψε την πάστα με μια οδοντόβουρτσα. Μην πετάς τα κουμπιά γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστείς ένα.

Δέρμα

Πλύσιμο: Ένα δερμάτινο τζάκετ πλύνε το στο χέρι με ήπιο σαπούνι, εστιάζοντας σε διχρωμίες και σημάδια. Στη συνέχεια κρέμασε το να στεγνώσει και συνέχεια βάλε ένα ειδικό κοντίσιονερ για να διατηρήσεις την αρχική υφή. Εάν έχεις κάποιο ρούχο από δερματίνη, να είσαι πιο προσεκτική σχετικά με τη χρήση του πλυντηρίου. Αντ ‘αυτού, ακολούθησε την ίδια διαδικασία που θα ακολουθούσες και στην περίπτωση του δερμάτινου.

Αποθήκευση: Άφησε αρκετό χώρο για να αναπνέει στη ντουλάπα και ιδανικά θα ήταν να το προστάτευες με ένα κάλυμμα για ρούχα. Επίλεξε χοντρές, στιβαρές κρεμάστρες.

Επιδιόρθωση: Απευθύνσου και πάλι στους ειδικούς για όποια επιδιόρθωση χρειαστεί.


featured image: GettyImages