Το αλάτι είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα βασικότερα συστατικά στην μαγειρική. Χωρίς αυτό, πολλά φαγητά θα ήταν απλά βαρετά και άγευστα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα είδη του τα ίδια, υπάρχουν πολλές ποικιλίες του στην αγορά. Οι συνηθέστερες που θα συναντήσεις είναι το επιτραπέζιο αλάτι, το ροζ Ημαλαΐων, το kosher και το θαλασσινό. Δε διαφέρουν μόνο στην υφή και την γεύση, αλλά παρουσιάζουν διαφορές στην περιεκτικότητα τους σε νάτριο και μέταλλα.

Ποιο είναι όμως το καλύτερο;

1. Επιτραπέζιο αλάτι

Το συγκεκριμένο είδος αλατιού περιέχει κυρίως χλωριούχο νάτριο και αντιπηκτικούς παράγοντες που αποτρέπουν την συσσώρευση (clumping). Στο επιτραπέζιο αλάτι προστίθεται συχνά και ιώδιο.

2. Θαλασσινό

Το θαλασσινό αλάτι παράγεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Αν και είναι αρκετά παρόμοιο με το κανονικό αλάτι, μπορεί να περιέχει μικρότερες ποσότητες μετάλλων, ίχνη από βαρέα μέταλλα και μικροπλαστικά.

3. Ροζ Ιμαλαΐων

Το αλάτι Ιμαλαΐων συλλέγεται από ένα μεγάλο ορυχείο αλατιού (το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο) στο Πακιστάν. Έχει ροζ χρώμα λόγω της παρουσίας οξειδίου σιδήρου. Περιέχει επίσης, μικρές ποσότητες ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου.

4. Kosher

Το όνομα αυτού του αλατιού προκύπτει, γιατί χρησιμοποιείται σε ορισμένα παραδοσιακά εβραϊκά φαγητά. Το αλάτι kosher έχει μία λεπτή υφή που το κάνει πολύ εύκολο να απλωθεί στο φαγητό. Αν και δεν διαφέρει πολύ από το κανονικό αλάτι, είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει αντιπηκτικούς παράγοντες και πρόσθετο ιώδιο.

Όσον αφορά το ποιο είναι το πιο υγιεινό, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έρευνες που να συγκρίνουν τις επιδράσεις των διαφόρων ειδών αλατιού στην υγεία. Ωστόσο, ακόμα κι αν υπάρξει τέτοια έρευνα δε θα βρεθούν πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Τα περισσότερα είδη είναι παρόμοια, αποτελούμενα από χλωριούχο νάτριο και μικρές ποσότητες μετάλλων. Το κύριο όφελος από την επιλογή ενός λιγότερου επεξεργασμένου αλατιού είναι η αποφυγή πρόσθετων και αντιπηκτικών που βρίσκονται συχνά στο επιτραπέζιο αλάτι.

Συνοπτικά, το βασικό είναι η χρήση του αλατιού να γίνεται με μέτρο προσφέροντας γεύση στο φαγητό χωρίς να βλάπτεται η υγεία.

Δες ακόμα:
5 πράγματα που κάνει ένας διατροφολόγος κάθε χειμώνα
6 συνδυασμοί τροφών που θα βελτιώσουν τον ύπνο σου
5 τρόποι να βάλεις το γιαούρτι στη διατροφή σου

www.facebook.com/dietliciousgr | www.instagram.com/dietlicious.gr/

featured image: Unsplash| Autri Taheri