Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι σημαντικά για τον οργανισμό, επιτελώντας μια σειρά από διαφορετικές, σημαντικές λειτουργίες για τον οργανισμό.

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σου προσφέρει πληθώρα αυτών των πολύτιμων στοιχείων. Ενδέχεται, όμως, για λόγους που σχετίζονται είτε με τις διατροφικές σου επιλογές είτε με τον οργανισμό σου, να παρουσιάζεις έλλειψη σε κάποιο από αυτά τα στοιχεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή την έλλειψη μπορούν να καλύψουν τα συμπληρώματα διατροφής.

Τι εξυπηρετεί, όμως, το κάθε συμπλήρωμα και ποια ώρα της ημέρας πρέπει να το παίρνεις, ώστε να αποκομίζεις τα μέγιστα οφέλη του, αποφεύγοντας τις ανεπιθύμητες παρενέργειες;

Οι διατροφολόγοι δίνουν τις απαντήσεις στο stylist.co.uk:

Βιταμίνη D

Λέγεται αλλιώς και «βιταμίνη του ήλιου», γιατί το σώμα παράγει τη συγκεκριμένη βιταμίνη όταν εκτίθεται στις ακτίνες UV του ήλιου. Γι’ αυτό και είναι πιθανότερο να χρειαστείς ένα συμπλήρωμα αυτής της βιταμίνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και έχουμε λιγότερη επαφή με τις ηλιακές ακτίνες.

Η βιταμίνη D, όμως, είναι πολύτιμη για τον οργανισμό, επιτελώντας μια σειρά από εργασίες, μεταξύ των οποίων η υγεία των οστών και των μυών, καθώς και η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορείς να εξασφαλίσεις κάποιες ποσότητες της βιταμίνης μέσω της διατροφής και ειδικότερα καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια και αυγά. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξασφαλίσεις επάρκεια αποκλειστικά μέσω της διατροφής.

Εάν, λοιπόν, προχωρήσεις, στη λήψη ενός συμπληρώματος, ο διατροφολόγος Alex Glover συμβουλεύει «να παίρνεις τη βιταμίνη D το πρωί, λόγω της επίδρασής της στις φυσιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην εγρήγορση».

Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η λήψη της βιταμίνης μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, προτίμησε να την παίρνεις το πρωί, ώστε να μην αντιμετωπίσεις τον δυνητικό κίνδυνο της αϋπνίας.

Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζεις ότι πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, επομένως είναι σημαντικό να παίρνεις το συμπλήρωμα μαζί με κάποιο τρόφιμο που περιέχει λίγο λίπος, για να εξασφαλίσεις βέλτιστη απορρόφηση.

Σίδηρος

Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι λίγο πολύ γνωστά, ιδιαίτερα στις γυναίκες, που αντιμετωπίζουν συχνότερα το πρόβλημα. Συνεχής κόπωση, μυϊκή αδυναμία, αυξημένος καρδιακός ρυθμός και άλλα είναι όσα θα αντιμετωπίσεις εάν σου λείπει σίδηρος. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με συμπληρώματα σιδήρου.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, το συμπλήρωμα σιδήρου αποδίδει εξαιρετικά εάν συνδυάζεται με άσκηση και ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Συγκεκριμένα, θα μπορούσες ιδανικά να λαμβάνεις το συμπλήρωμα μέσα σε 30 λεπτά από την πρωινή άσκηση.

Εναλλακτικά, αν δεν είσαι fan της γυμναστικής, να θυμάσαι ότι ο σίδηρος απορροφάται πιο αποτελεσματικά με άδειο στομάχι, οπότε είναι καλύτερα να παίρνεις το συμπλήρωμα περίπου μία ώρα πριν το γεύμα σου.

Εάν, ωστόσο, παρατηρήσεις ότι ο σίδηρος σου προκαλεί στομαχική ενόχληση, πάρε το συμπλήρωμα μετά το φαγητό.

Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζεις ότι ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και τα προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του σιδήρου, γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να αφήσεις ένα κενό δύο ωρών μεταξύ της λήψης του συμπληρώματος και της κατανάλωσης αυτών των τροφών.

Μαγνήσιο

Το σώμα αγαπά το μαγνήσιο και το χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των μυών. Αυτό το μέταλλο συνδέεται, επίσης, με βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και μείωση του άγχους.

Ιδανικά, θα πρέπει να λαμβάνεις αρκετή ποσότητα μαγνησίου μέσω της διατροφής. Πλούσιες τροφές σε αυτό το μέταλλο είναι τα: αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια, μαύρη σοκολάτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Εάν είσαι γυναίκα 19 – 64 ετών και παίρνεις συμπλήρωμα, μην υπερβαίνεις τα 270 mg ημερησίως», προειδοποιεί ο Thornton-Wood, καθώς η λήψη περισσότερων από 400 mg την ημέρα μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου το βράδυ μπορεί να έχει μέτρια επίδραση στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, πως το συμπλήρωμα θα είναι αποτελεσματικό όποια στιγμή κι αν το παίρνεις.

Ο Glover προσθέτει: «Όπως και με τη βιταμίνη D, περισσότερη σημασία έχει να εξασφαλίσεις ότι παίρνεις τη σωστή ποσότητα, παρά το ποια ώρα την παίρνεις».

Ωμέγα 3

Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν τις θετικές επιπτώσεις της τακτικής πρόσληψης ωμέγα-3 στην υγεία. Τα λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα, βοηθώντας παράλληλα τη γνωστική λειτουργία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συγκεκριμένα, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είναι γνωστό ότι η καλύτερη τροφή για την πρόσληψη των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια. Εάν, παρ’ όλα αυτά, δεν λαμβάνεις αρκετές ποσότητες διατροφικά και παίρνεις συμπλήρωμα, πρέπει να γνωρίζεις ότι η ώρα που το παίρνεις δεν έχει σημασία. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να το παίρνεις μαζί με ένα γεύμα για καλύτερη απορρόφηση, αφού το εν λόγω συμπλήρωμα είναι λιποδιαλυτό.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β είναι μια ομάδα 8 υδατοδιαλυτών βιταμινών που βοηθούν σε μια σειρά από λειτουργίες του σώματος. Μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές τροφές, πιθανότατα σου χαρίζει αρκετή ποσότητα βιταμινών Β και ενδεχομένως δεν χρειάζεσαι συμπλήρωμα.

Ένας από τους ρόλους των βιταμινών Β στο σώμα είναι να βοηθήσουν την τροφή που καταναλώνεις να μετατραπεί σε ενέργεια. Για το λόγο αυτό, οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι είναι καλύτερο να παίρνεις το συμπλήρωμα το πρωί, πριν καταναλώσεις οποιοδήποτε γεύμα.

Άλλωστε, πρόκειται για υδατοδιαλυτές βιταμίνες, επομένως μπορείτε να τις πάρετε με άδειο στομάχι.