Το να νιώθεις εξαντλημένη από τις φιλοδοξίες σου καθώς προσπαθείς να επιτύχεις τους στόχους της καριέρας σου είναι μια αίσθηση που πάντα υπήρχε αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ενταθεί. Και το ερώτημα είναι: πώς θα αντιμετωπίσεις αυτήν την εξάντληση; Αυτό το burnout των φιλοδοξιών σου;

Σίγουρα έχεις καταλάβει, από την έως τώρα επαγγελματική σου πορεία, πως η φιλοδοξία μπορεί να είναι μια όχι και τόσο ξεκάθαρη έννοια για τις γυναίκες.

Η φιλοδοξία των γυναικών τείνει να θεωρείται θετική, μια επιτυχημένη και παραγωγική ποιότητα που μπορεί κάποιος να έχει. Αλλά ταυτόχρονα, αρνητικά στερεότυπα μπορούν να τοποθετηθούν σε φιλόδοξες γυναίκες, ανεξάρτητα από το πώς ενεργούν στην εργασία και την προσωπική τους ζωή.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η φιλοδοξία έχει αποκτήσει ένα εντελώς νέο νόημα για εκείνες τις γυναίκες που έπρεπε να κάνουν μια παύση στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους λόγω της εμφάνισης όλων αυτών των μακροπρόθεσμων αλλαγών στον τρόπο ζωής αλλά και στη δουλειά τους. Αυτό το αίσθημα της στασιμότητας έχει ονομαστεί «ambition burnout»: μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και διανοητικής εξάντλησης αφού πρέπει να θέσεις όλους τους στόχους της σταδιοδρομίας σου σε αναμονή ή να προσπαθείς ασταμάτητα να τους επιτύχεις.

Η φιλοδοξία ναι μεν είναι ένα όμορφο συναίσθημα, αλλά όταν συσσωρεύεται η πίεση μπορεί να σε ”κάψει”. Και αυτό είναι κάτι που τον τελευταίο χρόνο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως, λόγω της αβέβαιης αγοράς εργασίας. Εάν αντιμετωπίζεις και εσύ αυτήν την εξάντληση στις φιλοδοξίες σου, υπάρχουν κάποιες συμβουλές για το πώς να το αντιμετωπίσεις και να αλλάξεις τη νοοτροπία σου όσον αφορά την επιτυχία και τον καθορισμό στόχων.

Βρες τι σημαίνει η επιτυχία για εσένα

Έχουμε τόσες πολλές και διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι επιτυχία, αλλά αν θέλεις να αισθάνεσαι πραγματικά ικανοποιημένη από την καριέρα σου, είναι σημαντικό να καταλάβεις τι σημαίνει επιτυχία για εσένα. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν οι στόχοι στους οποίος εστιάζεις τη φιλοδοξία σου είναι πραγματικά χρήσιμοι για εσένα.

«Ποιες είναι οι δραστηριότητες που με κάνουν να περνάω καλά;», «Τι θέλω να συμβεί τα επόμενα χρόνια στην εργασία μου;». Αυτές είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν σκέφτεσαι τι θέλεις να επιτύχεις στην εργασία σου.

Δώσε χώρο για να μπορέσεις να πειραματιστείς

Όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να γνωρίζουν τη στιγμή πριν τελειώσουν το λύκειο τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Και αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια πίεση. Πολλοί άνθρωποι περνούν περίπου τα πρώτα 10 χρόνια της εργασιακής τους ζωής δοκιμάζοντας πράγματα. Και αυτό είναι εντάξει.

Εάν υπάρχει κάτι που πιστεύεις ότι μπορεί να σε ενδιαφέρει, δοκίμασέ το. Δεν υπάρχει ντροπή στο να συνειδητοποιείς πως κάτι απλά δεν είναι για σένα και να προχωράς. Αυτή η εμπειρία ζωής θα σας ωφελήσει μακροπρόθεσμα, να είσαι σίγουρη.

Ξέχνα την ιδέα του ”dream job”

Η ιδέα της δουλειάς των ονείρων μας είναι συχνά κάτι που έχουμε μέσα μας από την παιδική μας ηλικία. Η εκπλήρωσή του όμως μπορεί να είναι μια μη ρεαλιστική ιδέα. Σχεδόν κάθε δουλειά απαιτεί συμβιβασμούς και με την αγορά εργασίας να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, το να βρεις μια θέση που να ταιριάζει απόλυτα σε εσένα, έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο.

Μην περιμένεις κάποιον να σου δώσει την άδεια να κάνεις ό,τι θέλεις να κάνεις. Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να χρησιμοποιούμε ότι νιώθουμε πως μας ευχαριστεί έτσι ώστε να λειτουργήσει υπέρ μας. Εξασκήσου σε νέα αντικείμενα εργασίας, μάθε κάτι νέο, γίνε καλύτερη στα χόμπι σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο ικανοποιημένη και να δημιουργήσεις ζωτικές δεξιότητες που μπορεί να χρειαστείς για την καριέρα σου.

Η καριέρα δεν είναι μια ευθεία γραμμή

Πολλοί άνθρωποι συχνά κοιτάζουν πίσω και μιλούν για την καριέρα τους ως μια εμπειρία άμεσης και συνεχόμενης εξέλιξης. Χωρίς ”πισωγυρίσματα” ή άσχημες περιόδους. Όμως, η εμπειρία των περισσότερων ανθρώπων δεν είναι καθόλου έτσι. Η ιδέα ότι πρέπει να είσαι σε μια σκάλα που συνεχώς ανεβαίνει, απλά δεν λειτουργεί.

Εάν είσαι φιλόδοξη, αλλά αισθάνεσαι ότι δεν έχεις πουθενά να διοχετεύσεις τη φιλοδοξία σου, επειδή δεν ξέρεις τι είδους καριέρα θα ήθελες, είναι μια θετική ευκαιρία να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Θα σου επιτρέψει να πετύχεις περισσότερα όταν δεν περιορίζεσαι μόνο στη δουλειά των ονείρων σου.

Δώσε προτεραιότητα σε ό,τι σε ευχαριστεί

Μπορεί να είναι εύκολο να δοθεί προτεραιότητα στη δουλειά και την επιτυχία ως το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Αλλά, στην πραγματικότητα, η ευτυχία και η ψυχική μας υγεία πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα. Εάν αισθάνεσαι εξαντλημένη από το πόσο σε πιέζει η καριέρα σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να κάνεις πράγματα που θα σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένη.

Κάνοντας πράγματα που σε κάνουν να ζεις ευτυχισμένα θα καταλάβεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Τα πράγματα που απολαμβάνεις να κάνεις πρέπει να είναι ουσιαστικό μέρος αυτού που κάνεις για να ζήσεις.

Να είστε προσεκτική με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όταν η φιλοδοξία γίνεται αρνητική και οδηγεί σε εξάντληση, συνήθως συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους και ως εκ τούτου νιώθεις μειονεκτικά. Κάνε τακτικά διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθησε μόνο όσους σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου ή την καριέρα σου. Όσους σε εμπνέουν.

Είμαστε πολύ επηρεασμένοι από αυτό που βλέπουμε στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς πρέπει να μοιάζει η επιτυχία. Αλλά πρέπει καμιά φορά να αναρωτιόμαστε: «Πώς πιστεύω εγώ ότι μοιάζει η επιτυχία;».