Το να πρέπει να συνδυάσεις διάβασμα, δουλειά και οικογένεια μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο στην αρχή. Αν το καλοσκεφτείς θα δεις ότι μπορείς εύκολα να πας παρακάτω και στην καριέρα, αλλά και στις σπουδές σου.

Σύμφωνα με την career expert και ψυχολόγο Suzie Plush, το να έχεις δουλειά και σπουδές μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν και μόνο τρόπο: Όχι με κόπο, αλλά με έξυπνο τρόπο.

Μαζέψαμε τις βασικότερες συμβουλές που έδωσε η Suzie Plush στο Pop Sugar. Θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις πιο εύκολο και πιο έξυπνα το πρόγραμμά σου και να πετύχεις τους στόχους σου αυτή τη χρονιά:

Απόκτησε μία οργανωτική στρατηγική

Τις περισσότερες φορές οι μαθητές αφήνουν τους μήνες να περάσουν χωρίς να βλέπουν μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με την Plush, το να γνωρίζεις τι θέλεις και τι είναι αυτό που θες να πετύχεις είναι σημαντικό. Με τα να επικεντρώνεσαι στο να κάνεις ό,τι είναι πιο σημαντικό αλλά όχι επείγον, θα δεις ότι γίνεσαι πιο παραγωγικός μέρα με τη μέρα.

Αυτό που συμβουλεύει η Plush είναι το να λες “όχι” όταν βλέπεις ότι το πρόγραμμά σου δεν χωράει άλλα. “Μπορεί να απογοητεύεις κάποια άτομα αλλά πρέπει να βάζεις όρια ώστε να μην εξαντλείς τον εαυτό σου. Ειδικά όταν πρέπει να τα συνδυάσεις όλα με το διάβασμα και τη δουλειά.”

Βάλε την υγεία σου και το να είσαι καλά σε πρώτο πλάνο

Το να ξεκουράζεσαι είσαι τόσο σημαντικό όσο και το να δουλεύεις σκληρά.

“Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές όπως το Smiley Mind ή το Headspace, οι οποίες σε βοηθούν να αποκτήσεις μία στρατηγική ως προς το πώς να οργανώσεις τον ελεύθερο χρόνο σου.”

Μην ξεχνάς όμως να περνάς χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου, αλλά και φυσικά να γυμνάζεσαι.

Χτίσε την αντοχή σου

Το μυστικό στο να χτίσεις την αντοχή σου είναι το να καταλαβαίνεις ότι θα υπάρξουν εμπόδια. Για να πετύχεις, πρέπει πρώτα να χάσεις ώστε να μάθεις από τα λάθη σου. Είναι αναπόφευκτο. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να απογοητευτεί όταν τα πράγματα πάνε στραβά και επικεντρώσου μετά στο ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή σου που θα σε βάλει και πάλι “μέσα στο παιχνίδι”.

Προχώρα πριν εξαντληθείς

Η Plush παρατήρησε πολλές φορές μαθητές σε σημείο εξάντλησης, οι οποίοι ένιωθα είτε κατάθλιψη είτε θέλανε να κοιμηθούν όλη την ώρα. “Πιστεύω πως έχει να κάνει με το να θέλεις να κάνεις τόσα πράγματα μέσα στην μέρα, αλλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος.”

Έχει να κάνει με τον τρόπο που αξιολογούμε τα πράγματα, και το αν κατανοούμε το γιατί βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε.

Αυτό που προτείνει η Plush είναι να έχεις ανθρώπους γύρω σου που θα σε στηρίζουν αλλά και να έχεις καλή σχέση με τους καθηγητές και τους υπόλοιπους μαθητές μέσα στην τάξη. “Αυτό μπορεί αλήθεια να βοηθήσει αν τρέχεις όλη μέρα και έχεις πολλές απορίες, έτσι αν έχεις έναν άνθρωπο γύρω σου μπορείς πάντα να στηριχτείς πάνω του.”

Επικεντρώσου στη θετική πλευρά των πραγμάτων

Οι μαθητές τείνουν να επικεντρώνονται στους βαθμούς αλλά και σε όλα όσα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κάνουν, χωρίς να βλέπουν αυτά που έχουν κάνει.

Η Plush λέει, “Μου αρέσει να ξεκινάει ρωτώντας ποιο κατόρθωμά τους τούς έκανε περήφανους αυτή τη χρονιά. Στη συνέχεια, ρωτάω ποιες είναι μερικές από τις δυσκολίες που συνάντησαν και πώς τις ξεπέρασαν.”

Προσπάθησε να επικεντρωθείς σε ό,τι σε κάνει να νιώθεις ευγνωμοσύνη αυτή τη χρονιά, αλλά και να μην ξεχνάς όλες εκείνες τις εμπειρίες που σου δίδαξαν τόσα και σε έκαναν το άτομο που είσαι τώρα.

Ξανασκέψου τους στόχους που έβαλες το 2019

Ρώτησε τον εαυτό σου: Τι άνθρωπος θέλω να γίνω;

“Πιστεύω πως μερικές φορές επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην ακαδημαϊκή πλευρά όταν σκεφτόμαστε το πανεπιστήμιο. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε κυρίως στις προσωπικές αξίες που καλλιεργούμε διότι αυτό είναι που θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους,” αναφέρει η Plush.

Επίσης, σκέψου μακροπρόθεσμα! Σχετικά με την επόμενη χρονιά: Τι ακριβώς θέλω; Τι στόχους πρέπει να βάλω; Πού με βοηθάει το κάθε βήμα που κάνω και πώς οι στόχοι μου με πάνε παρακάτω;

Δες ακόμα:

Πώς να οργανώσεις το χρόνο σου ανάμεσα σε δουλειά και διάβασμα για τη σχολή


Πηγή: popsugar.com.au Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: popsugar.com.au