Σίγουρα το τελευταίο διάστημα έχεις διαβάσει κάπου για τα AHA ως μέρος της beauty ρουτίνας. Είτε έχεις αγοράσει κάποιο προϊόν περιποίησης που μεταξύ άλλων στα συστατικά αναγράφεται και το γλυκολικό οξύ. Είναι ένα από τα πιο γνωστά οξέα που βοηθά το ακνεϊκό δέρμα, αλλά παρέχει και αντιγραντική δράση.

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το συγκεκριμένο οξύ κατατάσσεται στα άλφα υδροξέα (AHA) και είναι ένα φυσικό συστατικό που προκύπτει από το ζαχαροκάλαμο. Μπορεί να δημιουργηθεί και συνθετικά. Ανήκει στην ίδια ομάδα με αλλά γνωστά οξέα όπως το λακτικό και κιτρικό οξύ. Από όλα όμως τα AHAs το γλυκολικό οξύ έχει το μικρότερο μοριακό βάρος. και αυτό το καθιστά ικανό να διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος.

Γλυκολικό οξύ: Ο ήπιος αλλά αποτελεσματικός σύμμαχος της επιδερμίδας μας
byrdie.com

Σε τι ακριβώς ωφελεί το δέρμα σου

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ισχυρή απολεπιστική δράση. Με άλλα λόγια συμβάλει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Έτσι αναδεικνύεται η αμέσως επόμενη εξωτερική στοιβάδα του δέρματος που βρίσκεται ακριβώς από κάτω που φυσικά είναι απόλυτα καθαρή και λαμπερή. Όταν μάλιστα χρησιμοποιείται συχνά έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη θεραπεία της ακμής και λειτουργεί ενάντια στους φραγμένους πόρους. Είναι ιδανικό για να χαρίσει ομοιόμορφη όψη στο δέρμα μιας και απομακρύνει τις επιφανειακές πανάδες και τα τυχόν σημάδια ακμής. Το χαμηλό μάλιστα μοριακό βάρος και η άνεση του να τρυπώνει στις πιο βαθιές στοιβάδες του δέρματος, του δίνει την δυνατότητα να τονώνει την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου. Με τη σειρά του το κολλαγόνο κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό και μειώνει τις λεπτές γραμμές ή τις ρυτίδες.

Πώς να εντάξεις το γλυκολικό οξύ στη ρουτίνα ομορφιάς σου

Όπως με κάθε απολεπιστικό, καλό θα ήταν εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα ή επιρρεπή σε ερεθισμούς να ξεκινήσεις εφαρμόζοντας μικρές ποσότητες. Μια καλή λύση θα ήταν να ξεκινήσεις με ένα καθαριστικό προσώπου. Με αυτό τον τρόπο η επιδερμίδα θα συνηθίσει σιγά σιγά χωρίς να έχεις τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Εάν πάλι γνωρίζεις πως το δέρμα σου αντέχει και δεν αντιδρά, δοκίμασε το σε μια απολεπιστική μάσκα ή με τη μορφή χημικού peeling.

Δες ακόμα:

3 περιπτώσεις που δεν πρέπει να κάνεις skip το concealer


featured image: wellandgood.com