Ο χειμώνας ήρθε και μαζί του και η ώρα να προετοιμάσεις τα φυτά σου για τις κρύες μέρες που έρχονται. Το να προγραμματίζεις εγκαίρως είναι ο σωστός τρόπος για να μπορέσεις να συντηρείς τα φυτά σου, από τη μια εποχή στην άλλη.

Το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να φέρεις τα φυτά σου μέσα στο σπίτι. Αλλά και αυτό πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο.

Πριν τα μεταφέρεις…

Τσέκαρε πριν τη μεταφορά, πιθανές αρρώστιες στα φύλλα ή ζιζάνια που μπορεί να έχουν προσβάλλει το φυτό σου. Καθάρισέ τα σχολαστικά με ένα ειδικό σαπούνι (ιδανικά αντιπαρασιτικό) και κόψε τα άρρωστα ή ξεραμένα φύλλα και κοτσάνια.

Sarah Sherman Samuel

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τους αλλάξεις περιβάλλον;

Η κατάλληλη περίοδος για να τα μεταφέρεις προς τα μέσα, είναι πριν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ιδανικά λίγο καιρό πριν τα μεταφέρεις, τοποθέτησέ τα σε ένα σκιερό μέρος προκειμένου να συνηθίσουν στο λιγότερο φως. Φρόντισε να καθαρίσεις εγκαίρως τα τζάμια από τα παράθυρα σου ώστε να έχουν όσο περισσότερο φως γίνεται. Καλό είναι, αν έχεις τη δυνατότητα, να αντικαταστήσεις τις σκούρες κουρτίνες σου με πιο ανοιχτές, για τον ίδιο λόγο.

Ποια θέση είναι η ιδανική για να τα τοποθετήσεις;

decoist

Αν και μάλλον μπορείς να το φανταστείς, η ιδανική θέση είναι όπου υπάρχει περισσότερο φως. Βάλε τα λοιπόν δίπλα σε παράθυρο, εξασφαλίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει αρκετό κρύο εκεί. Για παράδειγμα, λόγω παλιάς κατασκευής τα παράθυρα και μπαλκονόπορτες πολλών σπιτιών δεν κλείνουν ερμητικά με αποτέλεσμα ο κρύος αέρας να εισέρχεται ακόμη και όταν είναι κλειστά.

Όσο κακός είναι ο κρύος αέρας άλλο τόσο επιβλαβής μπορεί να αποβεί και ο ζεστός. Άρα μην τα τοποθετήσεις δίπλα σε σόμπες, καλοριφέρ ή τζάκι.

The glitter guide

Επίσης μην αμελήσεις να προσέξεις και την υγρασία του χώρου. Πολλές φορές τους χειμερινούς μήνες, η θέρμανση ξηραίνει την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τα φυτά να χρειάζονται λίγη extra υγρασία. Μπορείς να τα ψεκάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να τους παρέχεις την υγρασία που τους λείπει. Μια καλή ιδέα που θα σε απαλλάξει από οποιαδήποτε επιπλέον υποχρέωση είναι να βάλεις το φυτό σου, μέσα στο μπάνιο, δίπλα σε παράθυρο αν είναι δυνατό, όπου θα έχει την υγρασία που χρειάζεται.

Αφού τα μεταφέρεις…

Μην αμελείς το να τσεκάρεις τα φύλλα, τα κλαδιά, το χώμα τους, προκειμένου να εξασφαλίσεις τη σιγουριά ότι είναι υγιή. Φρόντισε να μην τους λείπει νερό, αλλά να μην έχουν και περισσότερο από όσο πρέπει.

Ένας κανόνας λέει ότι πρέπει να αφήσεις το πάνω στρώμα του χώματος να ξεραθεί πριν το ποτίσεις, τεστάροντας το απλά με το δάχτυλό σου.

Δες ακόμα:
10 φυτά που μπορούν να επιβιώσουν και στην πιο σκοτεινή γωνία του σπιτιού σου
Η minimal τάση κυριαρχεί και στα φυτά εσωτερικού χώρου
Φυτά χωρίς μεγάλες απαιτήσεις για το γραφείο σου

featured image: Unsplash| Daan Stevens