Αν η μέρα σου στο γραφείο αποτελείται από πολύ καφέ, συνεχή ροή email και συνεννοήσεις με συναδέλφους, υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει λίγο πιο εύκολη την επαγγελματική καθημερινότητά σου: ένα φυτό. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ένα φυτό στο γραφείο μπορεί να σου ενισχύσει το ηθικό, καθώς όχι μόνο παράγουν οξυγόνο αλλά ενισχύουν την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και μειώνουν το στρες.

Πώς θα διαλέξεις όμως το φυτό που θα κοσμήσει το γραφείο σου;

Το φως. Το φως λειτουργεί σαν τροφή για τα φυτά. Αν λοιπόν το γραφείο σου είναι φωτεινό οι επιλογές σου είναι πολλές σε αντίθεση με ένα σκοτεινό γραφείο όπου οι επιλογές περιορίζονται.

Η φροντίδα. Πριν επιλέξεις το φυτό που θα σε συντροφεύσει στη δουλειά, πρέπει να λάβεις υπόψη την φροντίδα που απαιτεί. Η επιλογή σου πρέπει να κατευθυνθεί προς τα φυτά που μπορούν να αντέξουν τη “μοναξιά” του σαββατοκύριακου, των αργιών ή των αδειών σου.

Η θερμοκρασία. Αν τον χειμώνα κυκλοφορείτε στο γραφείο με καλοκαιρινά και το καλοκαίρι με χειμωνιάτικα λόγω της αλόγιστης χρήσης του κλιματιστικού τότε πρέπει να είσαι προσεκτική στην επιλογή φυτού. Η ζέστη ξηραίνει το χώμα, οπότε δημιουργείται ανάγκη για έξτρα πότισμα. Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας επίσης είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις όταν επιλέγεις ένα φυτό.

laurenconrad.com
laurenconrad.com

Υπάρχουν όμως και φυτά που δεν απαιτούν πολύ φροντίδα και θα είναι εκεί για να βελτιώσουν την επαγγελματική σου ζωή.

Μια μικρή μπάλα από βρύα. Ένα λίγο ανορθόδοξο φυτό που ζει μέσα στο νερό. Απαιτεί ελάχιστη φροντίδα και σε ηρεμεί μέσα στην απλότητα της ύπαρξής του.

Σανσεβιέρια ή snake plant. Χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το φως, αποτελεί μια συχνή επιλογή για εσωτερικούς χώρους.

Πόθος. Ιδανικό για αρχάριους, με μικρές απαιτήσεις φροντίδας και φωτός.

Το βασικό πλεονέκτημα ενός φυτού είναι η καθαρότερη ατμόσφαιρα που απλόχερα μας προσφέρει μιας και την φιλτράρει αδιάκοπα. Ως γνωστόν, τα φυτά διασπούν τοξικά μόρια ενώσεων οι όποιες παράγονται στο γραφείο από διάφορα πράγματα όπως μέρη του υπολογιστή, χαλιά, πλαστικά και τις καθιστά μη βλαβερές για τον οργανισμό.

Όσον αφορά τη φροντίδα του, ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι να ρίχνεις λίγο λίγο το νερό μέχρι να το απορροφήσει το φυτό. Καλό είναι να τεστάρεις αν το φυτό χρειάζεται νερό, ακουμπώντας το χέρι σου στο χώμα. Αν το παρακάνεις, οι ρίζες του θα σαπίσουν με αποτέλεσμα να το καταστρέψεις.

Διάβασε επίσης: Φυτά εσωτερικού χώρου. Ποιο είναι το κατάλληλο για κάθε δωμάτιο

featured image: unsplash.com