Όταν σου έρχεται στο μυαλό η πρακτική του self love, ή όπως θα το λέγαμε εμείς φροντίδα του εαυτού ίσως να το συσχετίζεις λανθασμένα με τα χαλαρωτικά μπάνια, τον ύπνο και τη γιόγκα. Και ενώ όλα αυτά είναι σίγουρα μερικοί τρόποι για να καλύψεις την self care ανάγκη σου, η αυτοεξυπηρέτηση περιλαμβάνει πολύ περισσότερο από αυτό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το self care wheel που δημιουργήθηκε από την εμπειρογνώμονα πρόληψης τραυμάτων Olga Phoenix, η φροντίδα του εαυτού μας περιλαμβάνει έξι μέρη που είναι ζωτικά για τη διαχείριση του άγχους, την επίτευξη της ευτυχίας και της ικανοποίησης από τη ζωή. 

Είναι ένα ενδυναμωτικό, επιβεβαιωτικό και θετικό εργαλείο, που αποτελείται από έξι διαστάσεις: σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική, πνευματική, προσωπική και επαγγελματική. Κάθε διάσταση αντιπροσωπεύει ένα μέρος της ζωής μας που απαιτεί την καθημερινή μας προσοχή. 

Το να εξασκείς αποτελεσματικά την φροντίδα του εαυτού σου απαιτεί να διασφαλίσεις ότι οι ανάγκες της κάθε διάστασης του τροχού ικανοποιούνται με νόημα αλλά και να αξιολογείς ποιες περιοχές χρειάζονται ακόμη βελτίωση.

olgaphoenix.com

Για παράδειγμα στη σωματική διάσταση αυτό που χρειάζεται να κάνεις καθημερινά ή σε συχνή βάση για την φροντίδα του εαυτού σου ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες είναι να κάνεις γυμναστική, να κοιμηθείς, να απέχεις λίγο από υπολογιστές, social media κτλπ καθώς και να τρως υγιεινά και να είσαι ενεργή σεξουαλικά.

Στην ψυχολογική, το να κρατάς ημερολόγιο, να κάνεις ψυχοθεραπεία, να μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια για κάτι και να ασχολείσαι με κάτι που εξασκεί τη δημιουργική σου πλευρά, θα σε βοηθήσει πρακτικά να ενδυναμώσεις αυτό το κομμάτι, ενώ στην συναισθηματική το να κλάψεις ή να συγχωρέσεις (ακόμα και να αγκαλιάσεις το κατοικίδιο σου) θα ενισχύσει εκείνη τη διάσταση φέρνοντας σε πιο κοντά στην πρακτική της πραγματικής αγάπης για τον εαυτό σου.

Για την ικανοποίηση της πνευματικής διάστασής σου η Phoenix προτείνει να γίνεις εθελοντής, να κάνεις yoga ή και διαλογισμό και να βρεις κάτι που θα σε εμνεύσει. Ακόμα και το να περάσεις χρόνο σε ένα πάρκο ή έξω από το σπίτι θα συμβάλλει σημαντικά.

Στην επαγγελματικό κομμάτι του self love, το να κάνεις διαλείμματα ή να μην παίρνεις δουλειά στο σπίτι, ακόμη και το να μάθεις να λες όχι είναι σημαντικά για την επίτευξη του που θα βοηθήσουν και την απόδοση αλλά και το πώς συμπεριφέρεσαι και βλέπεις τον χώρο εργασίας σου.

Δες επίσης: Οι 25 συμβουλές ευεξίας που χρειάζεσαι
featured image: brejk.rs