Τη σύνδεση μεταξύ φιλίας και ρομαντικών σχέσεων μελέτησε μία πρόσφατη έρευνα η οποία, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς οι περισσότερες ρομαντικές σχέσεις ξεκινούν από μακροχρόνιας φιλίες.

Κι ενώ μέχρι σήμερα πολλοί διαφωνούν πως μία φιλία μπορεί εύκολα να καταλήξει σε σχέση, εξαιτίας της πρότερης υπερβολικής οικειότητας, η επιστήμη έρχεται να χρησιμοποιήσει την οικειότητα αυτή ως αιτία για πιο σταθερές ερωτικές σχέσεις.

Φαίνεται πως πρόκειται για κάτι που η επιστήμη δεν είχε μελετήσει όσο θα περίμενε κανείς, παρόλο που είναι πολύ συχνό φαινόμενο δύο φίλοι να καταλήγουν τελικά σε σχέση. Άλλωστε αν κοιτάξεις στον περίγυρό σου θα βρεις σίγουρα παραδείγματα.

Κανένας φυσικά δεν αρνείται πως πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα το να αισθανθείς έλξη για κάποιον από το φιλικό σου κύκλο, καθώς αν τα συναισθήματα δεν είναι αμοιβαία ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά και η ήδη υπάρχουσα σχέση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης αυτής, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η έναρξη μίας ερωτικής σχέσης μέσα από μία φιλία, είναι εξαιρετικά κοινή, αλλά η επιστήμη –τουλάχιστον μέχρι τώρα- έχει επιλέξει να το παραβλέπει.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Danu Anthony Stinson, στο πανεπιστήμιο της Βικτόρια στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά μελέτησε τις σχέσεις -ερωτικές και φιλικές- πολλών ανθρώπων και αρκετοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν πώς ήταν πολύ συχνό το να δημιουργούν ρομαντικούς δεσμούς με ανθρώπους που είτε ήταν φίλοι είτε γνώριζαν πάρα πολλά χρόνια.

Έτσι κάποια στιγμή άρχισε να θέτει ερωτήματα στους συμμετέχοντες των ερευνών της που αφορούσαν τις φιλίες που κατέληξαν σε ερωτικές σχέσεις.

Στις μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε τελικά πως το 66% των ζευγαριών ξεκίνησαν ως φίλοι πριν προχωρήσουν σε ρομαντική σχέση και μάλιστα γνωρίζονταν μεταξύ τους για πολλά χρόνια. Άλλα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι πως οι σύντροφοι που προέκυψαν από «έρωτα με την πρώτη ματιά» μπήκαν πιο γρήγορα σε ερωτική σχέση όμως δεν υπήρχε η ίδια συναισθηματική σταθερότητα με εκείνους που ήταν φίλοι πριν εμπλακούν ρομαντικά.

Οι σχέσεις με καλά θεμέλια έχουν την προοπτική να γίνουν πιο σταθερές και στις φιλίες τείνουμε να επιλέγουμε ανθρώπους με προσωπικότητες παρόμοιες με τη δική μας ή τουλάχιστον με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Έτσι μπορεί να αισθανθείς έλξη για κάποιο φίλο καθώς νιώθεις ήδη άνετα μαζί τους αλλά μοιράζεστε ήδη κοινές αξίες, συνήθειες και ενδιαφέροντα. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι κάποιες από τις πιο επιτυχημένες ερωτικές σχέσεις ξεκίνησαν από φιλίες με γερές βάσεις εμπιστοσύνης και οικειότητας.

Αν έχεις βρεθεί σε τέτοια σχέση είτε έχεις αισθανθεί έλξη για κάποιο φιλικό σου πρόσωπο, πρέπει να θυμάσαι πως τίποτα δεν συμβαίνει μαγικά και πως δεν πρέπει να εξιδανικεύεις καμία σχέση. Όσο γερή βάση κι αν έχει. Κάθε ένωση απαιτεί προσωπικό χρόνο και αφοσίωση για να λειτουργήσει.