Και έρχεται ο καιρός όπου ένας από τους δυο ή και οι δύο πρέπει να μεταβούν σε νέο μέρος. Και τώρα τι θα γίνει με εμάς; Δεκάδες ερωτήματα σε απασχολούν τόσο τον καιρό πριν την αλλαγή αλλά και κατά τη διάρκεια απόστασης. Και είναι φυσικό.

Γενικά υπάρχει η πεποίθηση ότι μια σχέση εξ’ αποστάσεως δεν είναι εφικτή. Φίλοι και συγγενείς μπορεί να σε αποθαρρύνουν. Μερικοί γνωρίζουν με σιγουριά ότι μια τέτοια σχέση δεν τους ταιριάζει καθόλου.

Η αλήθεια είναι ότι ως εμπειρία δεν θα είναι εύκολη. Θα υπάρξουν στιγμές όπου θα νιώσεις μοναξιά, στενοχώρια, άγχος. Ωστόσο, μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις μια δυναμική σχέση με ένα πολύ σημαντικό υπόβαθρο: την επικοινωνία. Θα σε παροτρύνει στο μέλλον να απολαμβάνεις ακόμη και τα πιο απλά πράγματα όπως το άγγιγμα του/της, τη βόλτα, τον χρόνο που περνάτε μαζί βλέποντας σειρές ή τρώγοντας. Υπάρχουν μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να βιώσεις την σχέση εξ ‘αποστάσεως (λίγο) πιο εύκολα από όσο σκέφτεσαι.

Το τηλέφωνο θα γίνει η επέκταση του χεριού σου

Προκειμένου να μένετε σε συχνή επαφή, θα χρειαστεί να μιλάτε περισσότερο στο τηλέφωνο, με μηνύματα και με video call. Δοκιμάστε ακόμη και να στέλνετε φωτογραφίες ο ένας στον άλλον από στιγμές της ημέρας σας.

Η σχέση σου δεν είναι business meeting

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα ημερολόγιο και να γράφεις πότε θα μιλήσεις στο φίλο ή τη φίλη σου ούτε πότε θα τον/την επισκεφτείς. Η σχέση σας έτσι δεν θα μοιάζει νορμάλ. Αντιθέτως, αν γνωρίζετε πάνω κάτω πότε μιλάτε και πότε θα βρίσκεστε σε βοηθά να νιώθεις ότι η σχέση σου είναι πιο φυσιολογική. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δεν έχεις τη δέσμευση να μιλήσεις με τον φίλο σου. Φυσικά και θα μιλήσετε και φυσικά θα βρίσκεστε όσο παραπάνω μπορείτε. Δοκιμάστε και τα random τηλεφωνήματα τις στιγμές που ξέρετε ότι ο άλλος δεν είναι απασχολημένος. Θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια έκπληξη ο ένας στον άλλον και να του προσφέρετε ευχαρίστηση.

Τα social media μπορεί να γίνουν ο χειρότερος εχθρός σου

Όταν βρίσκεστε σε απόσταση, η φαντασία σου μπορεί να οργιάσει. Τα posts, τα likes, και τα comments είναι αρκετά να σε βάλουν στις χειρότερες σκέψεις. Για το λόγο αυτό προσπάθησε να μη γίνεσαι social media ντετέκτιβ γιατί θα σε ωθήσει σε ανθυγιεινή ανασφάλεια και ανησυχία για τη σχέση σου. Αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία για τη σχέση σου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συζητήσετε ειλικρινά μεταξύ σας. Η ειλικρίνεια είναι σύμμαχός σας στην εμπειρία αυτή.

Οι ουσιώδεις συζητήσεις είναι ο καλύτερος θεραπευτής

Όπως είπαμε παραπάνω οι σχέση σου δεν είναι business meeting. Ακόμη υπάρχουν και οι μέρες που μπορεί να μην μιλήσετε πολύ. Ωστόσο, είναι βοηθητικό να φροντίσεις να έχετε πλούσιες και ουσιώδεις συζητήσεις. Δεν έχετε τη δυνατότητα να πάτε κινηματογράφο ή να φάτε μαζί. Επομένως οι βαθύτερες συζητήσεις θα σας κάνουν να νιώσετε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Προσπάθησε να εμβαθύνεις ακόμη και στα συναισθήματά σου αντί να μένεις σε επιφανειακά γεγονότα. Μια ειλικρινή συζήτηση έχει τη δυνατότητα να σε ανανεώσει ψυχολογικά. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι ακόμη και ένα ηχητικό μήνυμα για «καλημέρα» ή «να ξέρεις ότι σε σκέφτομαι πολύ» είναι αρκετά να ανεβάσουν τόσο τη δική σου διάθεση όσο και του άλλου.

Ένα μακροπρόθεσμο planning είναι πάντα βοηθητικό

Αρχίζοντας μια σχέση εξ’ αποστάσεως χωρίς να γνωρίζεις πότε θα τελειώσει και πώς θα εξελιχθεί δεν είναι πάντοτε το καλύτερο. Κάποιος προκαθορισμένος προγραμματισμός σε θέτει σε ένα πλαίσιο. Είναι σημαντικό εξ’ αρχής να μιλάτε για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση σας, σε ποιο μέρος θα ξαναβρεθείτε, αν χρειάζεται κάποιος να αλλάξει δουλειά, να μετακομίσει μακριά από την οικογένειά του κλπ. Έτσι και οι δύο θα γνωρίζετε πού πηγαίνει αυτή η σχέση. Επίσης, θα νιώθεις κινητοποιημένη να κάνεις τη σχέση σου να πετύχει.

Κάντε πράγματα μαζί

Προκειμένου να μειώσετε την αίσθηση της απόστασης είναι σημαντικό να κάνετε μερικά πράγματα μαζί. Για παράδειγμα, μιλήστε στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της απογευματινή σας βόλτας για να νιώσετε ότι πήγατε «μαζί» βόλτα. Δείτε μια σειρά ή ταινία παράλληλα μιλώντας στο τηλέφωνο. Ακόμη προτείνετε ο ένας στον άλλον πράγματα και χόμπι όπως βιβλία, σειρές, μουσική, ειδήσεις. Όταν διαβάζεις, βλέπεις και ακούς κοινά πράγματα με τον άλλον έχεις και περισσότερα θέματα να συζητήσεις.

Επισκεφθείτε ο ένας τον άλλον

Τώρα με την πανδημία είναι δύσκολο να μετακινηθείς. Ωστόσο, είναι το highlight μιας σχέσης εξ’ αποστάσεως. Μπορείς να κάνεις ό,τι δεν μπορείς όσο είστε μακριά. Έχεις τη δυνατότητα να τον/την αγγίξεις, να φιληθείτε, να κάνετε σεξ. Και θα τα απολαύσεις ακόμη περισσότερο απ’ όσο νομίζεις.

Η σεξουαλικότητα μπορεί να πάρει θέση και online

Η σεξουαλική επαφή είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα πράγματα μεταξύ ζευγαριών. Το σεξ δεν είναι μόνο βιολογική ανάγκη αλλά και συναισθηματική. Μπορείς να κρατήσεις την συναισθηματική ένταση αυτή με πειράγματα μέσω μηνυμάτων και video call.

Οι σχέσης εξ’ αποστάσεως δεν είναι το ευκολότερο πράγμα. Ωστόσο, με ειλικρίνεια, , αφοσίωση, προγραμματισμό και συχνή επαφή μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα απ’ ό,τι περιμένεις.

featured photo: pexels.com/@RODNAEProductions